Türkiye yeni dönemde AB ile beyaz sayfa açmalı!
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ikinci tur seçimlerin ardından Avrupa Birliği ile ilişkilerin canlandırılması gerektiğini belirterek, “Türkiye, adayı olduğu ve gümrük birliği içinde bulunduğu AB ile ilişkilerini yeniden düzenlemeli” dedi.AB ekonomisindeki yaşanan yeşil ve dijital dönüşüm bir anlamda Türkiye'nin AB ile ilişkisinin de güncellenmesini gerektiriyor
Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yeniden kazanmasının ardından açıklama yapan İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa Birliği ülkeleri ile ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliğine vurgu yaparak, "AB en önemli ihracat pazarımız olmaya devam ediyor. AB ekonomisindeki yaşanan yeşil ve dijital dönüşüm bir anlamda Türkiye'nin AB ile ilişkisinin de güncellenmesini gerektiriyor. Böylelikle AB üyelik süreci de yeniden başlatılmış olur" ifadesini kullandı.
İHRACATIN YÜZDE 41’İ AB’YE
Toplam 27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği (AB), her geçen gün büyüyen ve ihracat gelirlerini artırmak isteyen Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı durumunda. Türkiye yaptığı toplam ihracatının %41'ini AB ülkelerine yaparken, bu oran otomotiv gibi bazı ana ihracat sektörlerinde üçte iki oranına kadar yükselme kaydediyor.
Türkiye ile AB, 2016 yılı sonunda gümrük birliği anlaşmasının kapsamının genişletilmesi konusunda prensipte anlaşma sağlamasına rağmen ilerleyen süreçte üst düzey müzakereler gerçekleşmedi.
BEYAZ SAYFANIN ÖNEMLİ UNSURLARI NE?
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yıllar önce hayata geçirilen gümrük birliğinin modernizasyonunun başlatılması ve AB ile yeşil ve dijital bir gündemin oluşturulması konusunun büyük bir önem taşıdığını vurgulayarak şöyle konuştu: "Eğer bu yapılmaz ise aksi takdirde AB pazarında elimizde tuttuğumuz rekabet gücü büyük darbe alır hatta bu pazarı kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliriz. Başta ekonomi olmak üzere Türkiye'nin yaşadığı önemli problemlerin çözüme kavuşması ancak AB sürecinin yeniden canlandırılması ile mümkün olabilir. Eğer böyle bir adım atılırsa bu yeni dönemde AB'de yeşil mutabakat ve dijital gündem kapsamındaki önemli değişime uyum gösterilmesi ve AB ile ilişkilerdeki problemlerin sona erdirilmesi bu beyaz sayfanın en önemli unsurlarını oluşturacak. Türkiye’nin yeniden AB ortaklık sürecine girmesi ekonomik olarak önünü açacak ve yabancı yatırımların ülkeye girişi de hız kazanacaktır."