Sektörel

Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarını maksimum oranda kullanmayı hedefliyor!

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Atilla Gürbüz, "Bakanlık olarak yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızı maksimum oranda kullanma arzusundayız" dedi...


Sakarya Üniversitesi Üretim Araştırmaları Topluluğunca (SAÜAK) kongre merkezinde düzenlenen "Dünyada ve Türkiye'de Enerjinin Bugünü, Geleceği, Yönetimi, Teknolojileri ve Yenilenebilir Enerji" panelinde konuşan Gürbüz, geleceğe yönelik yapılan projeksiyonlarda yenilenebilir enerji kaynaklarının payının gün geçtikçe artacağı yönünde tahminlerin olduğunu söyledi. 


Tüm dünyada sürdürülebilirlik parametresinin önemli olduğuna dikkati çeken Gürbüz, "Enerji sektörü açısından baktığımızda, tükettiğimiz enerjinin bütçe üzerindeki maliyetinin kabul edilebilir seviyede tutulması, enerji arz güvenliğinin sağlanması ve enerjinin verimli kullanılması konuları sürdürülebilir enerji politikalarıyla mümkündür" diye konuştu. 


Yenilenebilir enerji kaynaklarının payının şu an için yüzde 20 olduğunu ifade eden Gürbüz, bu oranın 2035'li yıllarda yüzde 30'ların üzerine çıkmasının öngörüldüğünü kaydetti. 


Dünyada yenilenebilir enerji potansiyelinin 1.5 milyar megavatlar seviyesine ulaştığını bildiren Gürbüz, 6 milyona yakın insanın bu sektörden geçimini sağladığına dikkati çekti. 


Gürbüz, "Bakanlık olarak yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızı maksimum oranda kullanma arzusundayız. Nihayetinde enerji arzını sağlamak zorundayız. Onun için mecburen diğer ithal kaynakları da kullanmak zorundayız" ifadesini kullandı. 


Türkiye'nin 2023 için tüketeceği enerjinin asgari yüzde 30'unun yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasını hedeflediğini vurgulayan Gürbüz, şunları kaydetti: 


"Tüm hidroelektrik potansiyelinden yararlanmak istiyoruz. Yine 48 bin megavatlık rüzgar enerjisi potansiyelimizin 20 bin megavatını işletmeye alma arzusundayız. Jeotermal enerjide 600 megavatlık bir hedefimiz var. Şu anda jeotermal için 311 megavat işletmeye girdi, rüzgar için de 2 bin 700 megavat işletmede. 


Türkiye'nin enerji politikasında enerji arz güvenliği, kaynak çeşitliliği, çevreyle dost yöntemi metodları, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak istiyoruz. Türkiye, büyük bir kömür potansiyeline sahip. Bunları azami oranda kullanmak istiyoruz. Bunun için mümkün mertebe yatırımcılara cezbedici imkanlar oluşturuyoruz."


- "Bu yıl 4 büyük doğalgaz santralini açtık"


ETKB Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Yatırımları Daire Başkanı Ergün Akalan ise bu yıl 4 büyük doğalgaz santralini devreye aldıklarını bildirdi. 


Akalan, her yıl yüzde 4 ila 8 arasında elektrik tüketiminde artış olduğunu, bu artışı yeni santralleri devreye alarak korumaya çalıştıklarını anlattı. 


Doğalgazın istenmeyen yakıt türlerinden olduğunu, ancak son 10 yılda birçok doğalgaz santralinin açıldığını ifade eden Akalan, "Çünkü ihtiyacımız var, enerji tüketiminde ciddi miktarda artış var. Esasında en temiz, en kolay yakılabilir, çok hızlı devreye giren bir yakıt türü. İyi özelliklerinin yanında pahalı bir gaz. Bu nedenle verimli kullanmak zorundayız" şeklinde konuştu. 


AA