25 / 07 / 2024

Türkiye'de 10 bin 250 bina dijital kimliğe kavuştu!

Türkiye'de 10 bin 250 bina dijital kimliğe kavuştu!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapı denetimi tamamlanan toplamda 10 bin 250 binaya QR kodlu ve RFID çipli sertifika levhası yerleştirildi.




Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapı denetimi tamamlanan toplamda 10 bin 250 binaya QR kodlu ve RFID çipli sertifika levhası yerleştirildi.

Anadolu Ajansı muhabirinin, Yapı İşleri Genel Müdürlüğünden edindiği bilgilere göre, binalara teknolojik levha halinde kimlik belgesi verilmesi ve belgenin bina üzerinde montajının gerçekleştirilmesine ilişkin olarak tasarlanan Bina Kimlik Sistemi (BKS) uygulamasına 2021 yılının ikinci yarısından itibaren resmen geçildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, bütün kamu yazılımlarına entegre olabilecek biçimde dizayn edilen BKS sistemiyle, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından farklı modüllerde gerçekleştirilen yetkilendirmelerle hem yapı sahipleri hem de sonraki aşamalarda kamu görevlileri binaların teknik ve genel bilgilerine ulaşma imkanına sahip olabilecek.

Türkiye de 10 bin 250 bina dijital kimliğe kavuştu!

Binalara "kimlik belgesi" verilmesi niteliğini taşıyan Bina Kimlik Sistemi dahilinde yapı denetimleri tamamlanan yapılara QR kodlu ve RFID çipli sertifika levhası takılıyor. Böylece Türkiye genelinde 10 bin 250 sertifika levhası, 2021 yılı içinde denetimi tamamlanan binalara yerleştirildi.

Açıklanan verilere göre, en çok levha takılan şehir 980 bina ile mega kent İstanbul oldu. Mega kent İstanbul'u 911 bina ile Egenin incisi İzmir, 845 bina ile tatilcilerin gözdesi Antalya, 606 bina ile Bursa, 600 bina ile Kocaeli ve 332 bina ile başkent  Ankara  izledi.

Dijital kimliklerle yapının bütün projesine ve deney sonuçlarına ulaşma imkanı sağlanacak. Özellikle deprem, yangın gibi afet zamanlarında, binaya yerleştirilen sertifikalarda yer alan bilgilere, "RFID okuyucu" ile 50 metre mesafeye kadar ulaşılması sağlanmış olacak. Böylelikle "yapının genel verileri" "bina kat planları", "yapıda ikamet eden vatandaşlar" gibi hayati bilgilere erişim sağlanacak.

Ayrıca sıks ık gündeme gelen Yapı Denetimi Hakkında Kanun'da gelecek dönemde yapılması hedeflenen değişiklikle, Bina Kimlik Sertifikası alan binaların 5'er senelik periyotlarla yapı denetim kuruluşları tarafından denetlenmesi sağlanarak, bina tamamlandıktan sonraki aşamalarda kolon kesme, sığınağı depo-dükkan olarak kullanma, ilave kat çıkma, bodrumu kata çevirme gibi mevzuata aykırılıklar tespit edilerek, gerekli önlemlerin alınması sağlanmış olacak.

Böylelikle ülkemizin yapı stoku kalitesi artırılarak, ileriki zamanlarda yaşanabilecek olası felaketlerde ortaya çıkabilecek can ve mal kayıplarının en aza indirgenmesi sağlanacak.
 

10 yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin binaya Enerji Kimlik Belgesi verildi!


Geri Dön