29 / 07 / 2024

Türkiye'de 10 okuldan biri sağlam!

Türkiye'de 10 okuldan biri sağlam!

MEB: Okulların yüzde 10'u depreme dayanıklı. Yüzde 12'sini güçlendirmek bile mümkün değil. Yüzde 64'ü güçlendirilmeli


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'nda bilgi veren Milli Eğitim Bakanlığı okulların içler acısı durumunu gözler önüne serdi: "1999 depreminden sonra incelenen okulların yüzde 12'sinin güçlendirilmesinin bile imkânı yok. Yüzde 64'ü öncelikli olarak güçlendirilmeli. Sadece Yüzde 9-10'u sağlam. Türkiye'de okulların güçlendirilmesi için 15 milyar lira gerekiyor."
TBMM Deprem Araştırma Komisyonu dün bazı bakanlıklar ile genel müdürlük yetkililerinden bugüne kadar yapılan çalışmalara ilişkin bilgi aldı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerinin verdiği bilgiye göre, özellikle 1999'daki Marmara depreminden sonra eğitim binalarının güvenilirlikleri ciddi anlamda sorgulandı. Bakanlık merkezinden, yaklaşık 2 milyon 100 bin metrekare kapalı alana sahip 426 okulda inceleme yapıldı. Bu incelemelerde dört ayrı üniversiteden sekiz profesörün oluşturduğu Teknik Yürütme Kurulu da yer aldı. Buna göre bu binaların yaklaşık olarak yüzde 12'sini güçlendirme imkânı yok. Yüzde 64'nün öncelikli olarak, yüzde 15'nin ise ikinci öncelikte güçlendirilmesi gerekiyor. Yüzde 9-10'nun ise şu anda güçlendirilmesine gerek yok. Türkiye genelinde kullanılan derslik sayısı yaklaşık 490 bin. Yaklaşık 340 bin civarında dersliğin yaklaşık yüzde 15'nin yıkılması, yüzde 70'nin güçlendirilmesi gerikiyor.
Her yıl bütçe imkânları doğrultusunda verilen her rakam deprem güçlendirilmesi için kullanıldı. Hem bakanlık hem de valilikler tarafından depremle ilgili projeler için 2005'te 38 milyon, 2006'da 33 milyon. 2007'de 45 milyon, 2008'de 40 milyon 2009'da ise 71 milyon lira harcandı.
Türkiye genelinde yıkılması ve güçlendirilmesi gereken okullara, pansiyon ve spor salonları da eklendiğinde, 15 milyar liraya ihtiyaç var. MEB Yatırım ve Tesisler Daire Başkanı Salih Altınay, bakanlık bütçesinde tüm yatırımlar için ayrılan rakamın yıllık aşağı yukarı 1 milyar dolar olduğunu, hiç yatırım yapılmazsa depreme ayrılan rakamla bu sorunun yaklaşık 100 yılda çözülebileceğini söyledi. Altınay, "Şu anda Türkiye'deki okulların depreme karşı sağlıklılığının kazandırılabilmesi için gerekli rakam 10 milyar dolar" diye konuştu.
Altınay, birinci ve ikinci deprem bölgelerine öncelik vermekle beraber, Türkiye'nin yüzde 96'sı dördüncü deprem bölgesi olsa dahi, bütün Türkiye'de her yerin güçlendirilmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.

MSB'deki deprem çalışmaları
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) yetkililerinin verdiği bilgiye göre de; TSK bünyesindeki insan yoğunluklu olarak kullanılan binalar için envanter çalışmaları yapıldı. İstanbul'da 1594 adet olmak üzere Türkiye genelinde toplam 2 bin 286 adet insan yoğun kullanılan bina, deprem dayanımı açısından incelendi. Bu kapsamda öncelikle can güvenliği tehlikesi bulunan binaların tamamı tahliye edildi. Takviye ihtiyacı olan binalar içintakviye projesi hazırlandı. Takviye maliyetinin yeni bana maliyetine oranının yüzde 70'ini geçmesi halinde maliyet etkinlik açısından yeni bina inşaatı yaptırıldı.
Takviye ihtiyacı olan toplam bina sayısı 1621 adet olması nedeni ile çok ciddi bir kaynak ihtiyacı oluştu, mevcut ödenekler ile söz konusu takviye faaliyetlerinin kısa bir dönemde tamamlanmasının mümkün olmaması nedeni ile yıllara yayarak takviye faaliyetlerine devam edilmesi planlandı. Bu konuda Başbakanlıktan ek ödenek talep edildi ancak söz konusu ödenek tahsis edilemedi. MSB yetkilileri, 1621 binanın güçlendirilmesi için 500 trilyon gibi bir maliyet çıkarıldığını da belirttiler.
Yurdagül Şimşek / Radikal

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

17 Ağustos'ta hasar gören okulda eğitime devam ediliyor
17 Ağustos depreminde ağır hasar gördükten sonra güçlendirilme kararı alınan Yeşilyuva İlköğretim Okulu'nda eğitime devam ediliyor. İstanbul Küçükçekmece'de, 17 Ağustos depreminde ağır hasar gördükten sonra güçlendirilme kararı alınan 50 yıllık Yeşilyuva İlköğretim Okulu'nda eğitime devam edilmesi velileri isyan ettirdi.

Yaklaşık bin öğrenci, tahta suntalarla bölünen ve tavanları rutubetten dökülmek üzere olan sınıflarda ders yapıyor. Okulun dış duvarlarında da kolon demirleri görünüyor. Bina için geçen yıl yıkım kararı alındığını anlatan veliler "Okul idarecileri ve öğretmenler ellerinden geleni yapıyor. Ama bir türlü önlem alınmıyor. Çocuklarımızı korku içinde okula gönderiyoruz" dedi.

`BAĞIŞÇI BULUNURSA YENİDEN YAPILIR'

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okulun A bloğunun Sismik Riskin Azaltılması Projesi kapsamında güçlendirildiğini, diğer iki bloğun ise güçlendirme kapsamına alındığını açıkladı. Müdürlük yetkilileri "Küçükçekmece Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bize, `bağışçı bulalım, iki bloğu yıkıp yenisini yaptırtalım' teklifinde bulundu. İki bloğu proje kapsamından çıkardık" diye konuştu. Belediye yetkilileri ise herhangi bir taahhütte bulunmadıklarını açıkladı.
Star


Geri Dön