Sektörel

Türkiye'de 5 milyar dolarlık enerji tasarrufu yapabilecek!

Danfoss Isıtma Çözümleri Türkiye Direktörü Yaşar Hüseyin Şan Türkiye’nin 2023 yılı Enerji Hedefleri ve Enerji Tasarrufu konularında açıklamalarda bulundu. Türkiye yılda 5 milyar dolar enerji tasarrufu yapabilecek...

Türkiye’nin enerji ithalatına yılda 60 Milyar Dolar harcadığını ve bunun da cari açığın oluşmasında önemli bir etken olduğunu belirten Yaşar Hüseyin Şan, “Sanayisi hızla gelişen ve nüfusu artan Türkiye, 2023 yılındaki enerji ihtiyacını karşılayabilmek için 130 Milyar Dolar yatırım yapmak zorunda. Bu yatırım tutarını, bugün alabileceğimiz basit önlemlerle, bütçeye ilave yük getirmeden karşılayabiliriz. Bunun yolu ‘mevcut enerji kaynaklarını’ verimli kullanmaktan geçmektedir” dedi.


En ucuz enerji, tasarruf edilen enerjidir


Dünya üzerindeki en ucuz enerji, tasarruf edilen enerjidir. Hükümetimiz, yürürlüğe koyduğu ‘Enerji Kanunu’ ve ‘Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği’ ile enerji tasarrufu konusunda önemli adımlar atmıştır. Kişi ve kurumlar tarafından, bu Kanun ve Yönetmeliklere uygun hareket edildiği takdirde Türkiye her yıl 5 Milyar dolara yakın enerji tasarrufu yapabilir. Elde edilen bu kaynakla yeni enerji yatırımları finanse edilebilir be böylece bütçeye ilave yük getirilmeden Türkiye’nin gelecekteki enerji talebi güvence altına alınmış olur.


Kış geldi doğalgaz faturalarına dikkat


Aniden bastıran soğuklarla birlikte ‘doğalgaz tüketiminde’ yaşanan artışa dikkat çeken Yaşar Hüseyin Şan şunları söyledi; ‘kış mevsiminde ısınmak için 100 m2 bir dairede ortalama; 1200 TL değerinde doğalgaz tüketilmektedir. Tüketiciler yüksek doğalgaz faturalarından kaçınmak için kombilerini kısıyorlar ama bu sefer de evler yeterince ısınmıyor ve ev içinde battaniyelere sarılarak oturmak zorunda kalınıyor. Oysa Termostatik Radyatör Vanası kullanımı gibi basit ve ekonomik önlemlerle hem %30’a varan oranlarda doğalgaz tasarrufu elde etmek hem de konforlu bir şekilde ısınmak mümkündür.  


Danfoss Orta Doğu ve Afrika Başkanı Leif Flojgaard; “OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin ‘enerji yoğunluğu’ OECD ortalamasının 3 katıdır. Bu nedenle Türk Hükümetinin, 2023 yılına kadar yenilenebilir enerji kullanımını 3 katına çıkarmak gibi iddialı bir hedefi var. Bölgesel ısıtma ‘yenilenebilir enerji’ kaynaklarının en etkin ve verimli kullanıldığı çözümdür. Şehir planlamacıların özellikle ‘kentsel dönüşüm projelerini’ hazırlarken bölgesel ısıtma veya soğutma yöntemlerini tercih etmesi Türkiye’nin menfaatlerine uygun olacaktır’ Danfoss olarak, bu alanda sahip olduğumuz uzmanlık ve know-how ile Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için yardım etmeye hazırız” dedi.


Türkiye’nin kazancı 3-4 Milyar Dolar


Türkiye her yıl sadece ısınma amaçlı kullandığı doğalgazın ithalatı için 10 Milyar Doların üzerinde ödeme yapıyor. Başta ‘Termostatik Radyatör Vanası’ olmak üzere Danfoss’un ürettiği enerji tasarrufu ve yaşam konforu sağlayan ürünler, kullanıldığı takdirde Türkiye her yıl yaklaşık 3 Milyar Dolar tasarruf edebilir. Enerji verimliliği konusunda global bir merkez olan Danfoss, sahip olduğu 80 yıllık mühendislik birikimi ile Türkiye’nin enerji tasarrufu alanında güçlü adımlar atmasına yardımcı olmaktan büyük mutluluk duyacaktır. Bu bağlamda Türkiye’de daha etkin olmak için büyüme planımızı uygulamaya başlıyoruz. 5 yıllık plan süresince aşama-aşama yapacağımız yatırımlarla Türkiye organizasyonumuzu, mevcut yapısına oranla çok daha fazla güçlendireceğiz.