28 / 04 / 2024

Türkiye'de 61 şehre 534 HES daha yapılması planlanıyor!

Türkiye'de 61 şehre 534 HES daha yapılması planlanıyor!

DEVLET Su İşleri (DSİ) Hidroelektrik Dairesi Başkanlığı verilerine göre, Türkiye'de 59 ilde 478 HES var, 61 şehre 534 HES daha yapılması planlanıyor. Planlanan HES'lerin 160'ı inşaat aşamasında.



Türkiye’yi etkisi altına alan yağışlı hava en çok hidroelektrik santrali (HES) sahiplerini mutlu etti.2013 yılında kuraklığın etkisi ile HES’lerin yüzde 70’i üretimi durdururken, son günlerde yağan kar, HES sahiplerinin yüzünü güldürdü.


Türkiye genelindeki 59 il sınırları içinde bulunan nehir ve ırmak üzerinde kurulu bulunan irili ufaklı 478 HES’e kar piyangosu vurdu. Bu yıl erken gelen kar ile üretim kapasitesini şimdiden garantileyen HES işletmeleri,2013 yılındaki kuraklığın etkisinden kurtulmayı planlıyor.


SANTRALLERİN VERİMLİLİĞİ ARTTI


KTM Holding Başkanı Halil Gök, Mersin’in Tarsus İlçesi’deki Berdan Nehri üzerindeki Gök Enerji A.Ş HES’i işlettiklerini belirterek, kar yağışının santralde verimliliği artırdığını söyledi. Gök, 2013 yılında  bazı bölgelerdeki dağlara hiç kar yağmadığını, bundan dolayı HES’lerin yüzde 70’inin çalışmadığını söyledi. “Erken gelen kar yüzümüzü güldürdü” diyen Gök, “HES işletmeleri için kar ve yağmur can suyu demektir. Kar yağışı olmazsa kaynak suyu ile HES’lerin çalışma imkanı yok. Kar yağışı ne kadar bol olursa o kadar elektrik üretimi gerçekleşir. Bu açıdan bu yıl kar yağışının erkenden bol miktarda başlaması HES işletmecilerinin yüzünü güldürdü” dedi.


Şubat ayında da kar yağışlarının devam edeceğini tahmin ettiklerini kaydeden Gök, “Türkiye büyüyen ve gelişen bir ülke. Enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulmanın bir yolu da HES’lerden geçiyor. HES’lerin önemi Rusya ile yaşanan krizden sonra daha da ön plana çıktı” şeklinde konuştu.


10 bin MW'lık kapasite daha devreye alınacak 

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Türkiye'de tartışma konularının başında gelen hidroelektrik santrallerini (HES) mercek aldı. Hazırlanan Raporda, Türkiye'nin 216 milyon kilovatsaat olan hidroelektirik potansiyelinin yüzde 33'ünün değerlendirilebildiği tespitinin yapıldığına dikkat çekildi. TBMM raporunda, "Türkiye'de yerli kaynaklara dayalı enerji üretim programı kapsamında 2014-2018 yıllan arasında 10.000 MW'lık ilave hidrolik kapasitenin devreye alınması hedeflenmektedir" denildi. 


En fazla Trabzon'da var

 DEVLET Su İşleri (DSİ) Hidroelektrik Dairesi Başkanlığı verilerine göre, Türkiye'de 59 ilde 478 HES var, 61 şehre 534 HES daha yapılması planlanıyor. Planlanan HES'lerin 160'ı inşaat aşamasında. Trabzon yapılması planlanan HES sayısının en çok olduğu iller listesinin de en başmda, inşaat halinde 12 HES'in bulunduğu kente toplam 42 HES daha yapılması planlanıyor. Planlanan HES sayılarında Trabzon'u 40 HES'le Erzurum, 35 HES'le Artvin, 31 HES'le Giresun izliyor. Hiç HES bulunmayan Ağrı ve Çanakkale illerinde Su Kullanım Hakkı Anlaşması imzalı ve Üretim Lisansı almış birer HES projesi var. 


Sözcü/ Aydın DEMİR


Geri Dön