Yeni Şirketler

Türkiye'de arazisi en pahalı il Ordu çıktı

TÜRKİYE'DE arazi değerlerine bakıldığında, sanıldığı gibi İstanbul'un değil, Ordu'nun taşının toprağının altın olduğu ortaya çıktı

Boğaz'da 6 yalının Keban'da bir gecekondu etmediğine ilişkin emlak vergisinde 2010 yılında uygulanacak arsa birim değerlerinde ortaya çıkan çarpıklıktan sonra arazi birim değerlerinde de iller arasında büyük dengesizlikler belirlendi. Emlak vergisinde uygulanacak arazi değerlerine göre, Ordu'nun fındık bahçelerinin bulunduğu alanda 8 lirayı bulan metrekare birim değeri, 7 yıldızlı otellerin bulunduğu Antalya'da en fazla 1.98 TL. İstanbul'da 40 kuruş ile 3,5 lira, İzmir'de 5 kuruş ile 60 kuruş arasında değişiyor.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İstanbul ve Antalya sudan ucuz, Ordu'nun taşı toprağı altın 
 
Meğer Ordu'nun taşı toprağı altınmış
 
Emlak Vergisi'nde 2010 yılında uygulanacak arsa bedellerinden sonra arazi birim değerleri de tespit edildi. İller arasında büyük dengesizliklerin ortaya çıktığı değerlendirmeye göre, taban arazilerin metrekaresine 8 lira değer biçilen Ordu, toprağı en pahalı il unvanını aldı. Ordu'da kıraç arazilerin metrekare birim değeri bile 4 lira olarak tespit edildi. Antalya Değer Tespit Komisyonu, kıraç arazilerin 55 kuruş, taban arazilerin 1,54 lira olduğunu ilan etti. İstanbul'da ise birim değerler 40 kuruş ile 3,5 lira arasında değişiyor. Arazi değerleri, her ilde valinin başkanlığında toplanan tarım il müdürü, defterdar ile ticaret ve ziraat odası temsilcilerinden oluşan komisyonlar tarafından belirlendi.

Taban arazilerin metrekaresine 8 lira değer biçilen Ordu, Türkiye'nin arazisi en pahalı ili unvanını aldı. Ordu'da kıraç arazilerin metrekare birim değeri de 4 lira şeklinde tespit edildi. Ordu'nun komşu illerinden Giresun'da kıraç arazi için 10 kuruş, taban arazi için 20 kuruş, sulak arazi için de 40 kuruş olarak ilan edilen birim değer, diğer komşu il Samsun'da ise kıraç arazilerde 30 kuruş, taban arazilerde 55 kuruş ve sulak arazilerde 75 kuruş oldu. Yalova'da ise kıraç arazilere 1 lira, taban arazilere 2,5 lira, sulak arazilere de 7 lira değer biçildi.

Ordu'da genellikle fındık bahçelerinin bulunduğu alanlarda 8 lirayı bulan metrekare birim değer, sahil kenarlarında 5 yıldızlı otellerin dikildiği Antalya'da ise 55 kuruş ile 1,98 lira arasında değişti. Antalya'da birim değerler, kıraç araziler için 55 kuruş, taban araziler için 1,54 lira, sulak araziler için de 1,98 lira olarak saptandı. Muğla'da kıraç arazide 40 kuruş, taban arazide 1,52 lira, sulak arazide 2,3 lira şeklinde ilan edildi. İzmir'de ise ilçeler itibarıyla bu rakam 5 kuruş ile 60 kuruş arasında değişti. Arazi değerleri, İzmir gibi Ankara ve İstanbul'da da belediyelere göre farklı tespit edildi. İstanbul'da 40 kuruş ile 3,5 lira arasında değişen birim değer, Silivri'de kıraç araziler için 40 kuruş, taban araziler için 60 kuruş, sulak araziler için 1 lira oldu. Beykoz, Sarıyer ve Şile'de sırasıyla 1, 2 ve 2,5 lira, Avcılar'da 1,9, 2,5 ve 3,5 lira olacak. Ankara'da Altındağ, Çankaya, Yenimahalle, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Sincan, Beypazarı gibi ilçelerde kıraç arazilerin metrekare birim değeri 1 lira, taban arazilerin 2 lira olarak ilan edildi. Birim değer Rize'de 1 lira ile 1,7 lira, Sakarya'da 70 kuruş ile 2 lira, Artvin'de 1 lira ile 3 lira, Zonguldak'ta ise 1,05 lira ile 1,84 lira arasında bulunuyor.
Zaman