Türkiye’de artan maliyetler nedeniyle çiftçi nüfusu gün geçtikçe azalıyor
TÜİK verilerine göre istihdamın sektörel dağılımında tarım yüzde 17,2’lik paya sahipken bu oran 2022 yılında yüzde 15,8’e geriledi. Tarım sektöründe 4 milyon 866 bin kişi istihdam edildi.İklim değişikliği, artan dünya nüfusu ve genişleyen şehir merkezleri tarım alanlarını tehlikeye sokuyor
Dünyanın içinde bulunduğu koşullar çiftçilerin kritik rolünü öne çıkarmaya başladı. İklim değişikliği, artan dünya nüfusu ve genişleyen şehir merkezleri tarım alanlarını tehlikeye sokuyor. Sanayi ve madencilik gibi faaliyetlerden de olumsuz etkilenen tarım alanları, yerleşim merkezlerinin de tehdidi altında. Artan maliyetler altında ezilen çiftçiler, daha uygun fiyata ve daha kaliteli gıda üretimi konusunda sürekli eleştiri de alıyor.
14 Mayıs 1946'da tarihinde kurulan Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu, 1984 yılından bu yana 14 Mayıs tarihini, Dünya Çiftçiler Günü olarak kutluyor. Tarımsal üreticilerin sorunlarını yansıtan kuruluş, yılın bir günü dahi olsa dikkatleri çiftçilere çekerek, sorunlarının gündeme taşınmasını sağlıyor.
Türkiye tarımsal hasıla olarak Avrupa’da birinci, dünyada ise yedinci sırada yer alıyor. Ancak Türkiye’de gıda fiyatlarının yüksekliği yine de sürekli gündemde.
TARIMIN STRATEJİK ÖNEMİ HEP ARTIYOR
Sisteme kayıtlı çiftçi sayısındaki düşüş sürekli artıyor. Burada kırsaldan merkezlere olan göç büyük etki sağlıyor. Girdi maliyetlerindeki artış ile birlikte tarımsal üretimde karlılık azalmaya başladı. TÜİK verilerindeki istihdamın sektörel dağılımına bakıldığında tarım yüzde 17,2’lik paya sahipken bu oran geçen yıl yüzde 15,8’e kadar geriledi. 2022 yılında tarım sektöründe çalışan kişi sayısı 4 milyon 866 bin olarak açıklandı. Şehirlere göç devam etmesine rağmen, kırsal nüfusun yaklaşık yüzde 64'ü yine de 50 yaş altında bulunuyor.
YÜKSEK GİRDİLER ÇİFTÇİYİ ZORLUYOR
Türkiye’nin nüfusu, 85 milyon 279 bin kişi olarak açıklandı. Kayıtlı mülteci sayısı 4 milyona yaklaşan ülkemiz, bu yıl 60 milyon civarında turisti ağırlamayı hedefliyor.
Dunya.com’dan Hüseyin Vatansever’in haberine göre sadece bu insan popülasyonu bile Türkiye’nin tarıma vermesi gereken önemi gösteriyor. Doğal kaynakların daha sürdürülebilir şekilde ve daha verimli kullanımıyla çiftçinin gelir istikrarına kavuşturulması gerekli. Ancak, artan mazot ve gübre fiyatları, tohum, traktör ve tarım makineleri ve bunların sarf malzemeleri ve uzun süredir yaşanan yüksek döviz kuru çiftçiyi zorluyor.