26 / 12 / 2024

Türkiye'de binaların yüzde 80'inde zafiyet var!

Türkiye'de binaların yüzde 80'inde zafiyet var!

VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz ve VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin binalarda enerji verimliliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çağdaş Korkmaz, Türkiye'deki binaların yüzde 80'ninde zafiyet olduğunu dile getirdi.



Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği'nin (VERİMDER) enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı bilincini artırmak amacıyla başlattığı "Anadolu Buluşmaları”nın beşinci durağı Gaziantep oldu. Dünya Gazetesi'nden Talip Öztürk'ün haberine göre; Dalmaçyalı sponsorluğunda Hışvahan'da gerçekleştirilen toplantıda VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, Dünya Gazetesi Üst Yöneticisi Hakan Güldağ, VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, Sifir Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) Başkanı Seda Güleç, enerji verimliliği ve gelecek konusuna ilişkin bilgi paylaştı.

Toplantıya, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Toprak, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Fikret Kileci, Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Aslı Tezel İle çok sayıda davetli katılım gösterdi. 

Türkiye de binaların yüzde 80 inde zafiyet var!

"Konutların yüzde 80'inde enerji verimli kullanılmıyor" 

Enerjiyi verimli kullanma ve enerji tasarrufu algısını bütün Türkiye'ye yaymayı hedeflediklerine dikkat çeken Prof. Dr. Emre Alkin, bir binayı soğutmanın maliyetinin ve tüketim bedelinin ısıtmanın iki katı olduğunu belirtti. Türkiye ekonomisinin iyi olduğu süreçte 50 milyar dolar seviyelerinde enerji ithalatı yaptığına dikkat çeken Alkin, konutlardaki enerji kullanımının, toplam enerji tüketiminin yüzde 40'ından fazla olduğunı belirtti. Alkin şu açıklamalarda bulundu: 

"İthalatın 22,5 milyar dolarını konutlarda tüketiyoruz. Konutlarımızın yüzde 80'inden fazlasında enerji, verimli kullanılmıyor. Bir zamanlar Türkiye'nin enerji üretiminin yüzde 42,4'ü doğalgazdı. Doğalgazı da Rusya ve İran'dan alıyorduk. Geçtiğimiz yıllarda bunu alternatif enerjilerle yüzde 30'lara kadar indirdik. Bu iyi haber ama kötü haber ise bu tekrar yüzde 37'ye çıktı ve bütün dünyada doğalgaz kullanımı arttı. Bu diplomaside de ülkeleri çok zorlayan bir durum. Bizim enerjiyi tasarruflu kullanmamız diplomaside dik durmamızı da sağlayacak. Türkiye güçlü ülke ancak ihtiyaçları kadar güçlü ülke. İthalat, kurve cari açık anlamında eğer enerjide bir verimlilik sağlayabilirsek Türkiye'nin ekonomik ve diplomatik duruşlu daha güçlü olacak.”

İklim değişikliği gerçeği ile sanayide enerji kullanımında da çok büyük değişiklikler yaşanacağını vurgulayan Emre Alkin, "İthalatımız enerji sebebiyle arttıkça cari açığımız artıyor. Maalesef Türkiye'nin ithalatında yüzde 85'ten fazlası hammadde. Hal böyleyken biz ithal ettikçe cari açık ortavor Bir yandan Türkiye'nin büyümesi ile övünüyoruz fakat büyüme ile cari açık arasında bir hastalıklı ilişki var. Bütçe cari açık veriyoruz. Cari açık verdikçe döviz kuru üzerinde baskı yapıyor ve sabah uyandığımızda hiçbirimizi memnun etmeyen manzarayla karşılaşıyoruz. Dünyada önüne geçilemeyecek bazı gelişmeler var. Türkiye de bundan azade değil. Biz ancak tasarruf ve verimlilikle bu işten sıyrılabiliriz" ifadelerini kullandı. 

Türkiye de binaların yüzde 80 inde zafiyet var!

"Türkiye'de binaların yüzde 80'inde zafiyet var" 

VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz ise Türkiye'de yaklaşık son 8-10 senede enerji maliyetlerinin yüzde 40 oranında artış gösterdiğini, büyüyen bir ülke olarak da önümüzdeki senede de bunun artacağını belirtti. Avrupa kıtasında 2050'de karbon nötr hale getirilmesinin hedeflendiğine vurgu yapan Korkmaz, “Bunun için konut, sanayi, ulaşım ve özellikle enerji alanında pek çok yatırım, yönetmelik ve projeler devreye alıyor. Bunları desteklemek de çok önemli ki 2050 yılına kadar 1 trilyon Euro'luk yatırım destek paketi ile yönetmeyi planlıyorlar. 2030 yılına kadar da yine bunun 236 milyar Euro'sunu hayata geçirmeyi hedefliyor. Burada bir büyüme de söz konusifadelerini kullandı. Türkiye'de 1 milyonu aşkın binanın enerji kimlik belgesinin bulunduğunu paylaşan Korkmaz, bunların da yönetmelikle zorunlu hale getirilen yeni yapılar olduğuna vurgu yaptı. Mevcut yapılarda da enerji verimliliği konusuna ilişkin dönüşümün sağlanması gerektiğinin altını çizen Korkmaz, "Biz şu an konutlarımızda 330 kilovatsaat enerji harcayarak C sınıfı belge alırken, Avrupa'nın 2030-2050 hedefleri 50 kilovatsaat seviyelerinde. Bizim mutlak suretten enerjiyi dışarıdan alan bir ülke olarak enerjiyi mutlaka daha verimli kullanmamız gerek. Pasif ev seviyesine henüz gelmemiş olsak da standartlara uygun isi yalıtımlarıyla konutlarda tasarruf oranının yüzde 10'lardan yüzde 50'lere çıkartma fırsatımız var. Bugün mevcut binayı yalıtımlı hale getirdiğinizde enerji maliyetlerinin gün geçtikçe arttığını düşünürsek bu da zaman yayılan bir yatırım olmakla birlikte bunu mutlaka tasarrufla birlikte çok kısa sürede geri kazanılacağıni söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

Türkiye de binaların yüzde 80 inde zafiyet var!

"Gaziantep, enerjide model olacak" 

Gaziantep'in kendine özgü gelişimiyle Türkiye'ye model olduğunu belirten Dünya Gazetesi Üst Yöneticisi Hakan Güldağ, kentin enerji verimliliğinde de bir model olduğuna dikkat çekti. Güldağ, "Birçok ilimizden farklı olarak kendi iç dinamikleriyle kalkınmayı başarabilmiş, devlet yatırımları da fazla olmayan bir il. Enerji verimliliği konusunda da böyle bir noktaya doğru gideceğini düşünüyorum. Gaziantep aynı zamanda dünyaya da çok açık bir kent. Dünyanın her yerine ihracat yapıyor" diye konuştu. Kovid-19 salgınının etkisiyle dünya genelinde fiyatların genel olarak yükseldiğine dikkat çeken Güldağ, şunları kaydetti:

“Pek çok parametre pahalı bir döneme girdiğimizi bize gösterdi ve bu bir süre daha devam edecek. İklim değişikliğiyle beraber yeşil dönüşüm de bu süreci pahalı hale getirecek. Önümüzdeki dönemde dünya ekonomisi dijitalleşme ve yeşil dönüşüm ekseni üzerinde ilerleyecek."

Türkiye'de enerji verimliliğini teşvik edecek programları da mutlaka hayata geçirilmesinin gerekli olduğunu dile getiren Güldağ, “Çünkü Türkiye henüz enerji üreten bir ülke değil. Dünya karbon emisyonunu azaltma yoluna gittiği sürece bizim bunu ön plana taşımamız gerekiyor. Biz bunlari büyüme stratejisinin bir parçası yapacaksak bu konularda ısrarcı olmamız şart. Bazen birçok konuyu paketin içine alıyoruz ama fikri takibini yapmıyoruz. Bu anlamda VERİMDER bu işlerin fikri takibini de yapıyor. Enerji verimliliği Türkiye için altın fırsat olacak” dedi. 

Enerji tasarrufu bilincini artırmak için yapılan "Anadolu Buluşmaları'nın beşincisinde konuşma gerçekleştiren VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, binaların ısıtılması ve soğutulması amacıyla harcanan 22,5 milyar dolarlık enerji maliyetini, ısı yalıtımı ile düşürmenin mümkün olduğunu dile getirdi. Alkin, "Evinizin enerji verimliliğini sağlamak, dolara yatırım yapmaktan daha kârlı" ifadelerini kullandı.

Türkiye de binaların yüzde 80 inde zafiyet var!

"Düşük maliyetli kaynak sağlamaya çalışıyoruz" 

Dünya Bankası, AB fonları gibi kuruluşlara başvuru yaptıklarını ve finans kuruluşlarının sadece sanayiciye, tüccara değil vatandaşla da kendi binalarına enerji verimliliği konusunda bu yatırımlarda bulunabilmesi için uzun vadeli, düşük maliyetli bir kaynak sağlamaya çalıştıklarına dikkat çeken Emre Alkin, enerjide verimliliğin dövizden daha karlı bir yatırım olduğuna vurgu yaptı. Alkin, "Dolar alacağınıza evinizin enerji verimliliğini sağladığınızda ortada vadede daha kârlı olacağınız çok net" diye konuştu.

Evinizi sıcak tutmanın basit ve ucuz 14 yolu!

Binalara neden yalıtım yapılmalı?

Binalarda enerji verimliliği nasıl yapılmalı?


Geri Dön