Genel

Türkiye'de binaların yüzde 85'i yalıtımsız!

Türkiye'de yalıtımsız binalann sayısı 15 milyondan fazla, olduğunu belirten XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Eruslu, " Yalıtımsız binalar yüzünden enerjimizi boşa harcıyoruz " dedi.


Türkiye'de yalıtımsız binalann sayısı 15 milyondan fazla, olduğunu belirten XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Demeği Başkanı Eruslu, "Yalıtımsız binalar yüzünden enerjimizi boşa harcıyoruz" dedi. 



XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı ve Eryap AŞ CEO'su Emrullah Eruslu, Türkiye'de yalıtımsız konut sayısının 15 milyondan fazla olduğunu belirterek, "Yalıtımsız binalar yüzünden enerjimizi boşa harcıyoruz ve her yıl bunun ülke ekonomisine bedeli 10 milyar doları buluyor" dedi. Bir otelde Konyalı gazetecilerle bir araya gelen Eruslu, yalıtımın "ısı, su, ses ve yangın" olmak üzere 4 ana unsurunun bulunduğunu belirtti. 


Binalarda enerji kaybını ısı yalıtımı uygulamaları ile yüzde 55 azaltmanın mümkün olduğunu ifade eden Eruslu, Türkiye'deki ısı yalıtım standartlarının mevcut hali ile Avrupa Birliği'nin gerisinde kaldığını söyledi. Eruslu, "Enerjisinin yüzde 75'ini ithal eden bir ülke olarak artan enerji ihtiyacının karşılanması ne kadar önemli ise tasarruf yoluyla kazanılacak potansiyel enerji miktarı da bir o kadar önemli. Türkiye'de yalıtımsız binalarm sayısı 15 milyondan fazla, bu da mevcut binalarm yüzde 85'inin yalıtımsız olduğu anlamına geliyor. Yalıtımsız binalar yüzünden enerjimizi boşa harcıyoruz ve her yıl bunun ülke ekonomisine bedeli 10 milyar doları buluyor" diye konuştu. 


Konya'da durum Konya'da yaklaşık 460 bin bina bulunduğunu, bunların yüzde 70'inin de yalıtımsız olduğunu aktaran Eruslu, şöyle konuştu: "Kent, Isı yalıtımsız binalar nedeniyle yüksek enerji maliyetleri ve hava kirliliğiyle karşı karşıya kalıyor. Özellikle kış aylarını soğuk geçiren ve çok büyük hava kirliliği sorunu olan Konya'da, vatandaşlar çok yüksek enerji maliyetlerine katlanmak zorunda kalıyor. Yalıtım kalınlıkları 7 bölgemizdeki iklim koşullarına göre farklılık gösteriyor. Örneğin İstanbul'da mevcut yalıtım kalınlığı 5 santimetre, oysa daha enerji verimli ısı yalıtımı için kalınlığın 10 santimetreye çıkması gerekiyor. Aynı fark, tüm bölgelerde geçerli. Konya'da olması gereken ideal yalıtım kalınlığı 12 santimetre iken mevcut yönetmeliklerde 6 santimetre düzeyinde kalıyor. 

Isı yalıtımı ile ısınma ve soğutma maliyetinde yüzde 55'e yakın tasarruf etme imkanı sağlanırken, daha az yakıt kullanılması da hava kirliliğini azaltıyor." Avrupa'da binalarda enerji verimliliği hedeflerini tutturabilmek için ortalama 10-15 santimetre kalınlığında levhalar ile ısı yalıtımı yapılması zorundayken Türkiye'de ısı yalıtımı için ortalama 4-5 santimetrenin yeterli olduğu düşünüldüğüne dikkati çeken Eruslu, "Bu nedenle binalarda ısıtma ve soğutma için Avrupa'nın 10 katı kadar enerji tüketiyoruz" dedi. 


Hürses Gazetesi