Türkiye’de bir ilk! Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sosyal Etki Tahvili ile işsiz gençlere istihdam olanağı yaratacak!
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda hizmet veren İstanbul Kalkınma Ajansı, işsiz gençleri yakından ilgilendirecek çok önemli bir projeye imza attı. Ajans, yazılım alanında kariyer yapmak isteyen gençleri eğitim programları ile destekleyip istihdam olanağı sağlayacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), genç işsizlere yönelik çok önemli bir projeyi hayata geçirmek üzere kolları sıvadı. Amaç genç işsizleri mesleki beceri ve eğitim programları ile yetiştirerek iş olanakları yaratmak.
İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul’da gençlere ücretsiz yazılım eğitimi vermeye yönelik 1 milyon 250 bin dolarlık ‘Sosyal Etki Tahvili’ni hayata geçirdiğini kamuoyuna duyurdu. Bu proje kapsamında; gençlerin yazılım sektörüne kazandırılması, belirli çerçevede yürütülecek eğitim programları ile gençlerin geleceğin becerileriyle donatılarak istihdam fırsatları yaratılması hedefleniyor.
İLK START VERİLDİ
‘İstanbul Kodluyor Projesi’ kapsamında, gençlere yazılım eğitimleri verilerek gençlerin yeteneklerini ve becerilerini geliştirmesi amaçlanıyor. Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, yazılımcı yetiştirme programlarını başarıyla tamamlayan gençlerin, yazılım sektöründe iş fırsatlarına kavuşacağı belirtildi. Bu proje ile 550 işsiz gence istihdam olanaklarının yaratılması hedeflenirken, aynı zamanda proje kapsamında teknoloji alanında faaliyet gösteren şirketlerin yazılım alanında yetişmiş insan kaynağı ihtiyacının da karşılanmış olacağı kaydedildi.
UYGULAMA NASIL OLACAK?
İstanbul Kalkınma Ajansı, İngiltere merkezli etki yatırımcısı Bridges Outcomes Partnerships ile iş birliği yaparak Türkiye'nin ilk sosyal etki tahvilini hayata geçirdiğini bildirdi. Buna göre, Bridges Outcomes Partnerships, tüm riski alarak hizmet sağlayıcıya ön finansman temin edecek. Ancak sözleşmede öngörülen hedeflere ulaşılması halinde İSTKA tarafından ödeme alacağı belirtilirken, yatırımcılara ise belirlenen hedeflere ulaşılması durumunda ödemenin yapılacağı ifade edildi.
Bu sistem performansa dayalı olarak işleyecek. En önemli hedef ise yazılımcı adaylarının işe yerleştirildikten sonra en az 6 ay boyunca istihdamda kalması gerekiyor. Hedeflere ulaşılamaması halinde ise herhangi bir ödemenin yapılmayacağı kaydedildi.
Kalkınma ajansları açısından performansa dayalı ödeme şeklinin bir ilk olduğu ifade ediliyor. “İstanbul Kodluyor” ismiyle pilot uygulama olarak gerçekleştirilecek performansa dayalı finansman modelinin başarılı olması halinde diğer bölgelere ve sektörlere de yaygınlaştırılacağı belirtildi.
KİMLER BAŞVURABİLİR?
“İstanbul Kodluyor” programına, yazılım sektöründe kariyer yapmayı hedefleyen 18-35 yaş arasındaki en az lise mezunu ve son bir yıldır işsiz olan gençlerin başvruruda bulunabileceği bildirildi. Diğer yandan kadın başvuru sahiplerinin ise öncelikli olarak değendirmeye tabi tutulacağı bilgisi verildi.
Programa başvuruda bulunmak isteyenlerin, istanbulkodluyor.com internet sitesi üzerinden başvuru yapabileceği belirtildi.