22 / 12 / 2024

Türkiye'de deprem riski çok yüksek: Kuzey Anadolu Fayı ve İzmir-Tuzla Fayı her an kırılabilir! 7'den büyük depremler...

Türkiye'de deprem riski çok yüksek: Kuzey Anadolu Fayı ve İzmir-Tuzla Fayı her an kırılabilir! 7'den büyük depremler...

Türkiye’de nitelikli bir afet planlaması yapılmadığına dikkat çeken Jeoloji Mühendisi Önalan, Türkiye’nin afet riskinin ‘çok yüksek’ kategorisinde olduğunun ve ki fay hattının her an kırılabileceğinin altını çizdi. İşte o açıklama... 



Türkiye, son zamanlarda pek çok doğa olayının felakete dönüştüğü bir coğrafya haline geldi. Son olarak 6 Şubat depremlerinde binlerce kişi yaşamını yitirdi. Söz konusu bölgede, deprem riski ile ilgili öncesinde ilim insanları ve meslek odaları, yetkililere uyarı yapmıştı. 

TMMOB'ye bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO)  İzmir  Şube Başkanı Koray Önalan, Türkiye’nin “afet jeopolitiği” ve deprem riski ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye de deprem riski çok yüksek: Kuzey Anadolu Fayı ve İzmir-Tuzla Fayı her an kırılabilir! 7 den büyük depremler...

TÜRKİYE DEPREMDE CAN KAYBI AÇISINDAN YÜKSEK RİSKLİ ÜLKELER ARASINDA

Evrensel'den Ramis Sağlam'ın haberine göre; JMO İzmir Şube Başkanı Koray Önalan, Türkiye nüfusunun neredeyse yüzde 90’ının şehirlerde yaşamasına rağmen, ayakları yere basan bir “afet planlaması” yapılmasının kısa sürede olası gözükmediğine dikkat çekti. Önalan, bunun bir devlet politikası haline getirilip orta-uzun vadede masaya yatırılmasının, tavizsiz bir şekilde uygulanmasının ve imar afları katılmaması gerektiğinin altını çizdi. 

Munich RE tarafından yayımlanan rapora değinen Önalan, "Dünya ülkeleri baz alınarak hazırlanan raporda bir milyon kişide, ölüm oranı açıklanmış. Raporun yayımlandığı tarihlerde, 6 Şubat depremleri henüz meydana gelmemişti. Devletin resmi rakamlarına göre 55 bin kişinin hayatını kaybettiği bu felaketin sonuçlarına bakıldığında, ülkemizdeki oran yüzde 6.5'in üzerine yükseliyor" ifadelerini kullandı. 

Koray Önalan, Türkiye'nin doğa kaynaklı afetlerde (özelde deprem) can kaybı açısından yüksek riskli ülkeler arasında yer aldığını vurguladı.

Türkiye de deprem riski çok yüksek: Kuzey Anadolu Fayı ve İzmir-Tuzla Fayı her an kırılabilir! 7 den büyük depremler...

KUZEY ANADOLU FAYI VE İZMİR-TUZLA FAYI HER AN KIRILABİLİR

JMO İzmir Şube Başkanı Koray Önalan, risk oranlarını değerlendirdi ve “yüksek risk” olarak değerlendirilen Türkiye'nin, “çok yüksek risk” sınıfına sıçrama yaptığının altını çizdi. 

"Gerçekleştirilen son çalışmalarda, aralarında Kuzey Anadolu Fayı Marmara segmentti, İzmir-Tuzla Fayı'nın her an kırılması öngörülüyor" açıklamasında bulunan Önalan, kırıldığı anda 7’nin üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip olan 500'e yakın diri fay hattının olduğu ülkede, risk değerlendirmesinin çok daha yüksek puanlara çıkacak olmasının bilimsel açıdan tartışmasız olduğunu dile getirdi. 

Mevcut sistem içerisinde DASK’ın gerekli olduğuna ancak yeterli olmadığına da vurgu yapan Koray Önalan, yapı denetim sistemi ile entegre yeni bir afet risk tabanlı sigorta sistemine ihtiyaç olduğunubelirterek açıklamasını tamamladı. 

Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik'ten büyük Marmara depremi için 'aman dikkat' uyarısı: 7 büyüklüğünün üzerinde olacak!

İmar yasasına takılanlardan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrı: Yapı kayıt düzenlemesi bekliyoruz!

Şehirlerin afetlere karşı dirençliliğinin artırılması için 2025 yılı bütçesinden 584 milyar TL tutarında ödenek ayrıldı!


Geri Dön