Ekonomi

Türkiye’de dövizin ve altının deposu hangi şehirler

Türk Lirası’nın gidişatına güvenmeyen vatandaş yine çözümü döviz ve altına yatırımda buluyor. Yatırım konusunda ise en çok dövizi ve altını seçen iller ise belli oldu. Yapılan araştırmaya göre, dövize yatırımda Yozgat, altında ise Karabük diğer illerin önüne geçiyor.Bankalardaki döviz mevduat hesaplarının ülkede toplam mevduat içindeki payı yüzde 55'e dayanırken döviz mevduatına yatırımı en çok tercih eden ilimiz Yozgat oldu

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere iktidarın ısrarla Türk Lirası’na yatırım çağrısına rağmen, vatandaşlar birikimlerini döviz ve altından yana kullanmaya devam ediyor.

Bankalardaki döviz mevduat hesaplarının ülkede toplam mevduat içindeki payı yüzde 55'e dayanırken döviz mevduatına yatırımı en çok tercih eden ilimiz Yozgat oldu. Altın mevduatına yatırımda başı çeken şehir ise Karabük olarak tespit edildi.

NTV'de yer alan habere göre, tasarruflarda döviz ve altın tercihi baskın bir şekilde tercih edilmeye devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun son 6 aylık verilerine göre, katılım bankalarında Türk Lirası cinsi mevduatın payı sadece yüzde 19.7’de kaldı, mevduat bankalarında ise bu durum yüzde 23.7 düzeyinde.

Döviz mevduatının toplam mevduat içindeki payı ise mevduat bankalarında yüzde 36'ya kadar çıkıyor.

EN ÇOK DÖVİZ MEVDUATI YOZGAT’TA

En yüksek döviz mevduatı yüzde 67 ile yurtdışındaki hesaplarda yer alıyor. 

İkinci en yüksek döviz mevduatı yüzde 59.5 ile Yozgat'ta oldu. Yozgat’ı takip eden Aksaray'da mevduat bankalarında döviz mevduatının payı yüzde 58,1 oldu. Bu oran Nevşehir'de yüzde 57,3 olarak kaydedilirken Kırşehir'de yüzde 55,1 düzeyinde tespit edildi.

KATILIM BANKALARINDA MEVDUATIN YÜZDE 41'İ DÖVİZ

Katılım bankaların ise döviz mevduatı bulundurma konusunda mevduat bankalarının önüne geçti. Katılım bankalarında döviz mevduatın toplam içindeki oranı yüzde 41'i olarak tespit edildi.

Katılımda en çok döviz mevduatı oranına sahip olan ilimiz yüzde 71.6 ile Tunceli oldu. Onu yüzde 71,1 ile Hakkari izledi. Kilis'te oran yüzde 70,34, Bingöl'de yüzde 67,7, Ardahan'da yüzde 67,1 seviyesinde.

ALTININ PAYI YÜZDE 20’DE KALDI

Hem mevduat hem de katılım bankalarında yer alan altın mevduatının toplam mevduata oranı yüzde 20 seviyelerinde kaldı.

Mevduat bankalarında altın oranı en yüksek iller ise yüzde 43,22 ile Karabük, Karabük’ün ardından yüzde 35,18 ile Gaziantep, yüzde 29,72 ile Kastamonu, yüzde 27,62 ile Kocaeli ve yüzde 26,39'la İstanbul takip etti.

Katılım bankalarında ise ilk sırada gelen şehir ise yine Karabük oldu.