Genel

Türkiye’de düzgün fuar alanı yok, fırsatlar kaçıyor!

ZOW Fuarcılık Türkiye Müdürü Aykut Engin, fuar alanlarının yetersiz olduğunu vurgulayarak, “Yurtdışında salonlar insanın ticaret odası gibi, kiralar çok cüzi. Türkiye’de öyle değil." dedi.

ZOW Fuarcılık Türkiye Müdürü Aykut Engin, Türkiye’deki fuar alanlarının yetersiz olmasına dikkat çekti. Bu durumun ihracatı olumsuz etkilediğini söyleyen  Engin, “Yurtdışında salonlar insanın ticaret odası gibi, kiralar çok cüzi. Türkiye’de öyle değil. Rakiplerimiz karşısında geriden başlıyoruz. Ticaretin gelişmesi, ihracatın artması için bunlar önemli.” dedi.


Fuarların; Türkiye ihracatına ciddi katkı sağladığını söyleyen ZOW Fuarcılık Türkiye Müdürü Aykut Engin, Almanya, İtalya, İspanya gibi ülkelerde fuarlar ihtisaslaşırken Türkiye’de yeterli bir fuar alanının olmadığını vurguladı. Ülkemizdeki fuar alanlarındaki sıkıntılara baktığımızda yapıdaki kolonların büyük engel olduğunu belirten Engin, kolon olmadan da teknolojiyle alanın sağlanabileceğini dile getirdi. Öncelikle düzenli bir fuar alanımızın olması gerektiğini kaydeden Engin, bu yüzden Türkiye’nin birçok fırsatı kaçırdığına dikkat çekerek, “Bu aksaklıkların giderilmesi için daha büyük metrekarelerde fuar alanları olmalı. İstanbul’da düzenlenen mobilya fuarı dünyanın 3. büyük mobilya fuarı. Avrupa’nın ve bizim coğrafyanın 1. olma şartımız var. Bunun şartı büyük, modern, özellikle teknolojinin konuşulduğu çok daha modern fuar alanlarıdır.” dedi.


Bugün TV’de Üç Nokta programına konuşan Engin, fuarların şehirlere müthiş bir katma değer sağladığını ifade etti. Havaalanının oradaki bir havzada 300 bin metrekarelik fuar alanının yapılacağı bilgisini veren Engin, yakında fuar alanlarında yenilikler yapılacağını söyledi. Avrupa’daki fuarcıların fuar alanına yatırım yapmadıklarını dile getiren Engin, onun yerine buradaki işleri geliştirip katma değer sağlayıp katılımcıyı çekebilecek işler yaptıklarını belirtti. Engin, “İTO başkanımız dedi ki, siz gün boyu İstanbul’da fuar alanlarını gezerken biz yukarıdan bu trafiği nasıl yönetebiliriz? Oradan çıkıp havaalanına gidemeyecekseniz bu çok büyük bir sıkıntı. Şu an onun etütlerini tamamlıyoruz. Onun hızlı bir şekilde yapılması lazım. Çin’de bu noktada dünyanın en büyük alanları var ama hâlâ yetmiyor. Şanghay’da fuar alanı var fakat yetmiyor. Oraları gördükten sonra fuarcılık yaptık diyemiyoruz.” dedi.


Mobilyacılığın cari açığı destekleyen nadir endüstrilerden biri olduğunu vurgulayan Engin, tasarım ve inovasyona önem verilmesi gerektiğini kaydetti. İtalya’da mobilyaların ortalama 25 bin dolar, Türkiye’de ise 5 bin dolar civarında satıldığını söyleyen Engin, ülkemizin bu kadar ucuza satma sebebini tasarım eksikliğine bağladı. Dünyada bu trendleri belirleyen 3 kişi olduğunu ve bunlardan birini Türkiye’ye getirteceklerini ifade eden Engin, 19-22 Mart’ta İstanbul ZOW Fuarı’nda ünlü Hollandalı tasarımcı Mieke Tacken ile Adnan Serbest’in önemli çalışmaları olacağının müjdesini verdi. Mobilya endüstrisinde İtalya ve Almanya’nın önde olduğunu söyleyen Engin, önden birtakım trend analizleri yaptıklarını aktardı.



Zaman