Türkiye'de en çok konut kirası ödemelerinde zorlanılıyor!
Ekonomik daralma ve enflasyon, son dönemde tüketicilerin harcama alışkanlıklarında da değişiklikleri getirdi. Peki vatandaşlar en çok nerelerde zorluk yaşıyor? İşte ayrıntılar..
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Medipol Üniversitesi akademisyenlerinin (Prof. Dr. Süphan Nâsır başkanlığında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’dan Öğretim Üyesi Dr. Yonca Nilay Baş ve Medipol Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Dr. Fatma Betül Ortaköy) yaptığı bir araşştırma, farklı tüketici gruplarının ekonomik güçlükler karşısındaki tepkilerini derinlemesine olacak şekilde masaya yatırdı.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; 'Beyaz Yakadan Emekliye 2024’e Genel Bir Bakış: Ekonomik Zorlukların Farklı Tüketici Gruplarına Etkisi' başlığındaki araştırmaya yaklaşık 2 bin kişi katılım gösterdi. Söz konusu araştırmada, beyaz yakalılar ve emekliler hakkında çarpıcı veriler ortaya çıktı.
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süphan Nasır, ekonominin etkilerini ve tüketici gruplarında nasıl karşılık bulduğu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Nasır, Araştırmaya katılanların yüzde 33’ünün özel sektör çalışanı, yüzde 21’inin kamu sektörü çalışanı, yüzde 21’inin emekli, yüzde 13’ünün ise işveren ve esnaf olduğunun altını çizdi.
Tüketicilerin tüketim tercihlerinin, bütçe planlamaları ve harcama önceliklerinin enflasyonist ortamdan etkilendiğinin net oalrak görüldüğüne vurgu yapan Prof. Dr. Süphan Nasır, "Katılımcıların yaklaşık yüzde 76’sı, güncel ekonomik şartların evlenme ya da çocuk sahibi olma kararlarında etkili olduğunu aktardı.
Katılımcıların yaklaşık yüzde 85’i de sinema, tiyatro, konser gibi biletli etkinliklere hiç katılamamakta veya birkaç ayda bir katılabilmekte olduğunu açıkladı" bilgilerini verdi.
Söz konusu araştırma sonuçlarına göre, tüketiciler en fazla; ev dışı yeme-içme, gıda, ulaşım-akaryakıt, giyim, ayakkabı, aksesuar ve konut kirası ile ilgili harcamalarında zorluklar yaladı.
Dünya genelinde pandemiyle başlayan gıda fiyatlarındaki yükseliş azaldı fakat Türkiye’de son dört senedir gıda fiyatlarındaki artış devam ediyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 35’i nakit taşımamak, yüzde 30’u taksitli alışveriş yapmak, ve yüzde 21’i ise nakit sıkıntısı sebebiyle kredi kartı kullandıklarına dikkat çekti. Kredi kartı borçlarının tümünü ödeyemeyenlerin oranı da yüzde 30’ları buldu. Nakit sorunu yüzde 21 ile kredi kartı kullanımında önemli bir neden fakat diğer taraftan kredi kartları borçları da birikti, kredi kartları günü kurtarıyor ancak borçlar da birikmeye devam ediyor.