Sektörel

Türkiye'de enflasyonu kredi ve para arzı etkiliyor!

Merkez Bankası Başkanı ( TCMB ) Başkanı Erdem Başçı, kredi ve para arzının Türkiye ’de enflasyonu etkileyen en önemli kalemler olduğunu söyledi.

Başçı, Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) düzenlediği “Türkiye Başkanlığındaki G20 Gündemi” konferansında “Türkiye’de Fiyat İstikrarı ve Büyüme” konulu bir sunum yaptı. Yüksek enflasyonun ve deflasyonun büyümeyi zayıflatabilen unsurlar olduğunu belirten Başçı, merkez bankaları açısından büyümeyi desteklemenin en iyi yolunun fiyat istikrarını sağlamak olduğunu söyledi.


REFORMLAR ÖNEMLİ

Başçı, beşeri sermaye, istihdam piyasası, teknoloji, yenilikçilik ve fiziki altyapı alanlarında yapılacak reformların Türkiye’nin büyüme potansiyelini daha da artıracağını kaydetti.

Bu yıl enflasyonu yüzde 5’e indirebildikleri takdirde büyümeye büyük destek olacağını ifade eden Başçı, faiz oranlarının etkili bir politika aracı olduğuna vurgu yaptı. Başçı, ABD’nin enflasyonu yüksek faizle düşürdüğüne işaret ederek şunları söyledi:


ABD İŞİ FAİZLE ÇÖZDÜ

“Tarihe baktığınızda her zaman enflasyon problemine karşı uygulanabilir bir çözüm vardır. Çoğu insan bunu unutuyor ama ABD’de enflasyon 1970’li yıllarda petrol fiyatlarından dolayı çift haneye çıkmıştı ve bunun bir çözümü vardı. Çözümü hızlı ivedi bir şekilde parasal sıkılaştırmaya gitmekti. Paul Volcker bunu yaptı. Para arzını sıkılaştırarak bankalararası gecelik faizi yeterli yüksek seviyeye çekti ve bu sayede enflasyon beklentisi ve enflasyonun kendisi hızlı bir şekilde sadece bir sene içinde düştü. Çarpıcı sonuçlar yaşandı. Uzun vadede bunun ABD ekonomisine ve küresel ekonomiye faydaları oldu.” 


Başçı, enflasyon hedefinin yüzde beş olduğunu belirterek “Enflasyonu daha da düşürmeyi planlıyoruz. Enflasyonda yılsonu yüzde 5 hedefine ulaşmamız için daha kat etmemiz gereken yol var” dedi. Petrol fiyatlarında ve döviz kurunda volatil seyir olduğuna işaret eden Başçı, bu iki faktörün enflasyon üzerindeki etkisini görmek için sabırlı olmak gerektiğini belirtti. Başçı “Hükümetin açıkladığı tedbirler uygulanırsa eğer, Kalkınma Bakanlığı’nın verilerine göre büyümeye bir puan katkı sağlayacaktır” dedi.


Başçı, petrol ve döviz piyasasındaki volatiliteyi yakından takip ettiklerini  tarihin enflasyonun parasal sıkılaşmayla yenileceğini gösterdiğini, hatırlattı. 


Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Türkiye’de 30 yıllık yüksek enflasyon döneminde gerekli yatırımların yapılamadığını vurgularken Merkez Bankası Yasası’nın değiştirilmesinin enflasyonun düşüşünde etkili olduğunu sözlerine ekledi.


GÜVEN, EN DÜŞÜK MALİYETİ TEŞVİK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın küresel kriz sonrasının en başarılı merkez bankası başkanlarından birinin olduğunu söyledi. 


KÜRESEL KOORDİNASYON

Hisarcıklıoğlu, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen “Türkiye Başkanlığındaki G20 Gündemi” konferansında, G20’ye fevkalade bir önem atfettiklerini dile getirerek, çok ilginç bir zamandan geçildiğini, pek çok küresel sorunun gündemde olduğunu, bunların küresel koordinasyonlarla çözülebileceğini ifade etti.


Son altı yıldır küresel durgunluğu sürdürülebilir şekilde geri döndüremediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “Geçmiş yıllarda ticaret, küresel büyümenin motoruydu. Ama bugün ticaretteki artış küresel büyümenin bile altında kalıyor. Genç işsizlik oranları oldukça yüksek seviyelerde. Bazı ülkelerde bu yüzde 40’lara ulaştı” uyarısı yaptı. TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın sadece bir profesör değil aynı zamanda küresel kriz sonrasının en başarılı merkez bankası başkanlarından biri olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “TCMB Başkanı Sayın Başçı, Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı vesilesiyle G20 Merkez Bankası Başkanları’nın da dönem başkanı oldu. Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları ile sözünü ettiğim sorunları tartışacaklar. Kurumların başındaki liderler olarak bizlerin birincil görevi, ekonomik ve finansal sisteme güven aşılamaktır. Larry Summers’ın dediği gibi ‘Güven en düşük maliyetli teşviktir’. Buna ihtiyacımız var” dedi.


Yeni Akit