Türkiye'de gayrimenkul yatırımları referandum sonrası artacak!
Birleşik Gayrimenkul Geliştirme ve İnşaat A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Çepni, 16 Nisan sonrası Türkiye'de ekonominin daha iyiye gideceğini açıkladı.
Dış ticaret ile iş hayatına giren ve 2 yıl önce yatırım portföyüne gayrimenkul sektörünü de ekleyen Birleşik Gayrimenkul Geliştirme ve İnşaat A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Çepni, Türkiye’de yatırımın tam zamanı olduğunu söyledi. Gayrimenkul sektörü, Türkiye ekonomisi ve mevcut siyasi gelişmeleri konuştuğumuz Çepni, Cumhurbaşkanlığı sisteminin Türkiye’nin önünü açacağını ifade etti. Mevcut parlamenter sistemin teklediğine işaret eden Çepni “İş adamlarımız ve vatandaşlarımız için şu an yatırım zamanı. 16 Nisan sonrası Türkiye çok ciddi bir sürece girecek. Ben her şeyin olumlu yönde değişeceğine inanıyorum. ‘Bekle-gör’ yerine korkmadan yatırım yapabilmeliyiz” dedi. Avrupa’nın Türkiye tutumuna da değinen Çepni “Avrupa güçlü Türkiye’yi istemiyor. Biz bu konuda hükümetimizin yanında olmalıyız” dedi.
1) İş hayatına girişiniz nasıl oldu, asıl mesleğiniz nedir?
Bizim işimiz aslında dış ticaret. 1992 yılından bu yana bu iş ile ilgileniyoruz. Distribütörlük yapıyoruz makine ekipman üzerine. Ardından 2 yıl önce ortağımla birlikte inşaat işine girmeye karar verdik. Park Residences Cadde Projesi’nin özelleştirmeden 677 milyon TL karşılığında aldık.
2) Gayrimenkule yatırım kararını nasıl aldınız?
Hükümetimiz inşaat sektörüne bugüne kadar hiçbir sektöre vermediği desteği veriyor. Kabul etmek lazım ki, inşaat sektörü ekonominin lokomotifi konumunda. Sadece daire alım-satım yapmakla bitmiyor. 210’dan fazla sektöre dokunuyoruz. Bunun çimentosu, demiri, kapısı, penceresi, mobilyası, beyaz eşyası derken, milyonlarca kişiye iş kapısı oluyoruz. Bazıları, ‘sanayiden kaçanlar inşaat sektörüne giriyor’ eleştirilerinde bulunuyorlar. Tabi ki üretim şart, üretelim, ihraç edelim. Ancak Türkiye’nin de dinamikleri var. Bizim yeni binalara ihtiyacımız var. Özellikle İstanbul’daki deprem gerçeğini unutmamak lazım. Kısacası, gayrimenkul sektörünün önünün açık olduğunu görüyoruz. Bu alandaki yatırımlarımızda devam edecek.
3) Türkiye geçen yıldan bu yana oldukça hareketli dönemler geçiriyor, şimdi önümüzde bir referandum süreci var, nasıl bakıyorsunuz?
Türkiye’de bir rejim sorunu olduğu çok açık. Parlamenter sistem artık bize yetmez hale geldi. Başkanlık veya Cumhurbaşkanlığı sistemi Türkiye’nin önünü açacak bir model. Bu sisteme ekonomik olarak bakarsak, icraatların ve hedeflerin tutturulması için olmazsa olmaz bir sonuç çıkıyor karşımıza.
16 NİSAN SONRASI AYDINLIK GÖRÜLÜYOR
4) Referandum sonucu ekonomiyi nasıl etkiler?
Herkesin bir oyu var. Çıkacak kararı hepimiz göreceğiz. Ancak şunu söylemek gerekir ki, ‘evet’ çıkması Türkiye’nin geleceğine konulan bir tuğla olacaktır. Ben her şeyin daha iyi olacağına inanıyorum. Ekonomik olarak da bir sıçrama yaşayacağız. Bundan sonra ülkeyi yönetmek isteyen halka gidecek. Halk ne derse o olacak…
2017’DE TÜRKİYE SIÇRAMA YAŞAYACAK
5) Türkiye’de ekonomik kriz var deniyor. Ancak konut ve otomotiv satışları rekor kırıyor? Ne dersiniz?
Yaşanan bir durgunluk olduğu malum, ancak bu durumu ‘battık-bittik’ durumuna getirmemek lazım. Kısacası ‘Enseyi karartmamak’ gerekiyor. Terörün bir an önce Türkiye’nin sırtından sökülmesi gerekiyor. Bunun içinde Başkanlık sistemi şart. 2017 yılında sonra Türkiye’nin ekonomik olarak bir sıçrayış içine gireceğini düşünüyorum.
6) Türkiye’de yatırım yapmayı nasıl görüyorsunuz?
Şu an dünyanın yatırım konusunda en karlı ülkelerinin başında geliyoruz. Hadi gidin bakalım, Avrupa’da yatırım yapın. Ne kadar kazanabilirsiniz… Türkiye hem jeopolitik konumu gereği, hem güçlenen ekonomisinin etkisi hem de genç nüfusu ile çok ciddi potansiyel barındırıyor.
‘YAKINDA ALMANYA BİZİMLE MASAYA OTURMAK İSTEYECEK’
7) Türkiye ekonomisini nasıl görüyorsunuz?
Şu bizim 1 senede Türkiye’de olan olayların 10’da 1’i Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda yaşasaydı iflas etmişlerdi her anlamda… Bizim acayip bir dinamiklerimiz var. Ringde çok kalmış antrenmanlı boksör gibi düşünün. Bu olaylar çok kuvvetli bir ekonomide olsa mümkün değil yürütemez. Bu güç Avrupa’yı rahatsız ediyor. Almanların Türkiye tutumunu görüyorsunuz, şu an Avrupa’nın en güçlü ülkesi, ‘diş geçirebilir miyiz’ diye düşünüyorlar. Ama eski Türkiye yok. Gün gelecek. Hatta çok yakında, bize bu muameleleri yapanlar pişman olacak. Onlar bizimle masaya oturmak isteyecekler.
8) Yeni yatırım planı var mı?
Son olarak Bodrum’un en güzel koyunda dev bir arazi satın aldık. Sadece arsa bedeli 200 milyon dolar, üzerine de 120 milyon dolar yatırım yapacağız. Toplam 320 milyon dolara mal olacak. Bana arkadaşlarım soruyor ‘Bu dönemde bu kadar büyük yatırıma girilir mi?’ diye… Neden girilmesin, biz iş adamları olarak yurt dışına mı yatırım yapalım… Biz Türkiye’ye inaıyoruz, yeni Türkiye’nin zıplayacağına inanıyoruz.
BODRUM’A 320 MİLYON DOLARLIK DEV YATIRIM
9) Bodrum projesi hakkında bilgi verir misiniz?
Bodrum’un en iyi projesi dersek, doğru olur. Orası bir cennet, havası, suyu her şey var… Dünyanın tüm zenginlerini yazın Bodrum’da görebilirsiniz. Konut, marina ve otel yapacağız. 2 katı geçmiyor projemiz. Şu an mimarlarımız çalışıyor. Temelini önümüzdeki ekim ayında atacağız. 2.5 seneden biteceğini düşünüyoruz. Otel ile ilgili de dünya markası bir zincir ile konuşuyoruz.
Star Gazetesi