Ekonomi

Türkiye'de gıda fiyatları 34 aydır aralıksız artıyor!

Gıda fiyatları dünyada 26 ayın en düşük seviyesini görürken Türkiye’de ise 34 aydır artışına aralıksız devam ediyor.Ancak TÜİK verilerine göre Türkiye'deki gıda fiyatları ise, 2020 Ağustos ayından bu yana geçen 34 aydır aralıksız artmaya devam ediyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre dünya gıda fiyatları endeksi haziran ayında 2021 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Ancak TÜİK verilerine göre Türkiye'deki gıda fiyatları ise, 2020 Ağustos ayından bu yana geçen 34 aydır aralıksız artmaya devam ediyor.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan detaylara göre, ülkede gıda fiyatlarına her geçen gün yeni zamlar yapılırken ve gıda enflasyonu artmaya devam ederken dünyadaki gıda fiyatları 26 ayın en düşük seviyesini gördü.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, süt ürünleri, tahıllar, et , yağlı tohumlar ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri takip eden dünya gıda fiyatları endeksi, mayıs ayındaki revize edilmiş 124 seviyesinden haziran ayında 122,3’e geriledi. Mayıs gıda fiyatları endeksi daha önce 124,3 olarak duyurulmuştu.

İşte detaylar...

TARİHİ SEVİYENİN ALTINDA

Bu durumda, dünya gıda fiyatları endeksi haziran ayında şeker, tahıl, bitkisel yağlar ve süt ürünleri fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle 2021 Nisan ayından bu yana en düşük banda gerilemiş oldu.

Haziran ayındaki dünya gıda fiyatları endeksi 2022 Mart ayı Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle kaydedilen tarihi yüksek seviyenin yüzde 23,4 altında yer alıyor.

ZAM PEŞ PEŞE GELİYOR

Türkiye’de ise haziran ayında senelik gıda enflasyonu yüzde 53,92 olarak kaydedildi. Bu kapsamda ülkedeki gıda fiyatları 2020 Ağustos ayından bu yana geçen 34 ayda aralıksız artmış oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) verilerine göre, haziran ayında aylık enflasyon yüzde 3,92, yıllık enflasyon yüzde 38,21, 6 aylık enflasyon yüzde 19,77 olarak açıklanmıştı.

ENAG’ın verilerine göre ise haziranda tüketici fiyatları aylık yüzde 8,54, yıllık yüzde 108,58, 6 aylık yüzde 50,53 yükselmişti.

Haziran enflasyonu, son 5 ayın en yüksek aylık enflasyonu olarak kayıtlara geçti. Bu durumda, TÜFE'de artış serisi 54. ayda da sürdü. Haziran ayında zam şampiyonu ise, yüzde 14,93'lük ortalama fiyati ile “çay ve diğer demlendirilen içecek çeşitleri” olarak açıklanmıştı.

Bir alana bir bedava kampanyası! Carrefoursa duyurdu! İşte 230 adet indirimli ürünün fiyat listesi...

Sıcak gelişme peş peşe zam! Vergilerde artışa gidildi: Hangi vergi ne kadar arttı? 

Ekonomistler: KDV artışının etkisi 30 milyar TL!