Ekonomi

Türkiye’de her 3 kişiden biri yoksulluk riski altında!

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre maddi ve sosyal yoksunluk oranı, 2021 yılında yüzde 18,1 iken 2022 yılında yüzde 16,6 oldu. Türkiye’de yaşayan fertlerin yüzde 32,6'sı ise yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kaldı.Maddi ve sosyal yoksunluk oranını hesaplamak için hane halkı düzeyinde şu konular sorgulandı: Otomobili var mı?, beklenmedik bir harcamayı karşılayabiliyor mu, bir haftalık tatil masrafını ödeyebiliyor mu, kira, konut kredisi ve faizli borçları ödeme yeteneği nasıl, iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek yiyebiliyor mu, evin ısınma ihtiyacını karşılamada sorun yaşıyor mu ve mobilyaları eskidiğinde değiştirebiliyor mu?Dunya

Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılına ait Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri'ni kamuoyuyla paylaştı. Maddi ve sosyal yoksunluk oranını hesaplamak için hane halkı düzeyinde şu konular sorgulandı: Otomobili var mı?, beklenmedik bir harcamayı karşılayabiliyor mu, bir haftalık tatil masrafını ödeyebiliyor mu, kira, konut kredisi ve faizli borçları ödeme yeteneği nasıl, iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek yiyebiliyor mu, evin ısınma ihtiyacını karşılamada sorun yaşıyor mu ve mobilyaları eskidiğinde değiştirebiliyor mu?

Dunya.com’daki habere göre Daha önce yapılan sorgulamalarda çamaşır makinası, telefon ve televizyon sahipliğine de bakılıyordu ancak yeni tanımdan çıkarıldı. Yerine ise yeni olarak eskimiş giysilerin yerine yenisini alabilme, yeni iki çift ayakkabıya sahip olabilme, ayda en az bir kez arkadaşları ile bir araya gelebilme, ücretli boş zaman hobi faaliyetlerine katılma, kendini iyi hissetmek için belli oranda para harcayabilme ve kişisel amaçlı kullanım için internet sahipliği eklendi.

Bu maddelerden 13'ünün en az 7'sini karşılayamayanlar maddi ve sosyal yoksunluk oranı olarak tanımlandı. Bu oran 2021 yılında yüzde 18 iken 2022 yılında yüzde 16,6 olarak gerçekleşti.

SÜREKLİ YOKSULLUK ORANI YÜZDE 14

Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı, hane halkı medyan gelirinin yüzde 60'ına göre son yılda ve önceki üç yıldan en az ikisinde de yoksul olan fertleri içine alıyor. Bu esaslara göre yapılan ankette 2022 yılı sonuçlarına göre sürekli yoksulluk oranı yüzde 14 olarak belirlendi. Yoksulluk oranı en yüksek bölgeler yüzde 15 ile Adana, Mersin, yüzde 14,6 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan ve yüzde 14,3 ile İzmir oldu.

Yoksulluk oranı en düşük bölgeler ise Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Erzincan, Bayburt olarak açıklandı.

 


 


 

0-17 YAŞ GRUBU RİSK ALTINDA

2022 yılı anket sonuçlarında çarpıcı neticeler de gözler önüne serildi. Buna göre Türkiye’de yaşayan fertlerin yüzde 32,6'sı yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında. Bu grupta en büyük payı 0-17 yaş grubu alırken (% 42,7), 18-64 yaş grubu ikinci (%30,2), 65 yaş üstü ise yüzde 20.5 oran ile üçüncü sırada yer aldı.