Türkiye’de her iki konuttan birinin deprem sigortası yok!
Türkiye, topraklarının yüzde 98’i aktif ve farklı deprem bölgesinde yer alıyor. Deprem sigortası ile depreme karşı tedbir alınabiliyor. Fakat, Türkiye’de her iki konuttan birinin deprem sigortası yok...
Türkiye, topraklarının yüzde 98’i aktif ve farklı deprem bölgesinde yer alıyor. İzmir'deki depremle Türkiye'nin deprem gerçeği İzmir'le yeniden gündeme geldi.
Bursa Haber köşe yazarı Zekir Seferler, bugünkü köşesinde DASK'ın zorunluluğunu kaleme aldı.
İşte Zekir Seferler'in 'Dask Deprem Sigortası zorunlu olsun' başlıklı yazısı...
Türkiye, topraklarının yüzde 98’i aktif ve farklı deprem kuşakları üzerinde yer alan bir deprem ülkesidir.
Büyük can ve mal kaybıyla sonuçlanan 1999 yılındaki 17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Düzce depremleri, bu gerçeğin acı hatıraları olarak hala belleklerimizde dururken, son olarak 4 kasım 2020 de yaşadığımız İzmir Deprem'i ile bu acıları tekrar üzülerek hatırladık.
Geçtiğimiz hafta İzmir’de meydana gelen 6.6’lık deprem sonrası deprem sigortası talepleri arttı.Gerçekleşen bu büyük Afet'lerden sonra Türkiye’de deprem bilincinin artmasında önemli bir yeri vardır. Ülke ve birey olarak yaşadıklarımıza bakıldığında,Deprem öncesinde gerekli önlemleri almış olanların depremden sonra hayatlarına kaldıkları yerden, bir nebze umutla devam edebildiğini gözlemleyebiliriz.
1999 depreminden sonra 2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), ülkemizde Zorunlu Deprem Sigortası edindirme, uygulama ve yönetimi faaliyetlerinden sorumlu tüzel kimlikli bir kamu kuruluşudur.
Dask Zorunlu Deprem Sigortası genel anlamıyla, belediye sınırları içinde kalan meskenler için depremin meydana getirdiği maddi zararları karşılamaya yönelik geliştirilmiş bir sigorta sistemidir.
En son 4 kasım'da yaşadığımız İzmir Depremi can ve mal kaybına neden olan Depremler ve Özellikle ege tarafında hemen hemen hergün çeşitli Şehirlerimizdede artçı sarsıntıların olduğunu hep birlikte yaşıyor ve görüyoruz.
Dask,Doğal afetler kurumundan aldığım bilgilere göre 4 Kasım 2020 itibarı ile İzmir ve çevre illerden Zorunlu Deprem sigortaları için yaklaşık 10.000 hasar ihbarı yapılmış ve sonuçlanan hasarlar içinde 5,1 milyon TL ödeme yapılmıştır.
1999 yılında ve öncesindede bir çok depremler yaşandı ülkemizde ve bundan sonrada yüksek ihtimaldir yine yaşanacaktır.
Allah’tan dileğimiz,İsteğimiz Dünya’da ve Ülkemizde hiçbir zaman Depremlerin ve Doğal afetlerin yaşanmamasıdır.
Tabiikide en doğrusunu yüce yaratanımız Allah c.c. bilir. Her şey onun takdirindedir,bize düşen içinde hayatımız boyunca Aile’miz ile yaşadığımız konutlarımızı yatay mimari olarak sağlam inşa edip ve arkasındada Deprem sigortası ( Dask ) dediğimiz sigorta poliçemizi yaptırarak önlem ve tedbirimizi almaktır.
Dask zorunlu oluyor diye, Bu haberi daha önce 29 Ekim 2017 tarihli http://www.bursahaber.com/dask-tam-zorunlu-oluyor-1-makale,15166.html yazımda geçmiştim ama aradan tam 3 yıl geçmesine rağmen yalnızca, konut satışlarında, Elektrik, Su, Doğalgaz aboneliği dışında henüz Dask poliçelerinde zorunluluk olmadı ve bu uygulama hayata geçemedi maalesef,
Adı gibi Zorunlu Deprem sigortası diye anılan, Dask sigortasının gerçektende zorunlu olmasını istiyorum.
Dask Deprem sigortasının Neden Zorunlu olmasını istiyorum. Ülkemizdeki toplam konut sayısı 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde kayıtlı toplam konut sayısı eylül sonu itibarıyla 38,4 milyon oldu ve bu konutların büyük bir kısmı özellikle büyük şehirlerimizde olan olası beklenen büyük bir depremin ardından büyük can kayıpları ve binaların yıkılması ülke ekonomisine büyük zararlar getireceği aşikardır.
İl ve bölge bazında değişkenlik gösterse de ayda ortalama 15 - 20 TL gibi bir tasarrufla Zorunlu Deprem Sigortası yaptırarak konutlarınızı güvenceye alabilirsiniz
Marmara bölgesinde bulunan 1.derece risk gurubuna giren Bursa’mızdan örnek vermek gerekirse, 100 metrekare bir evin yıllık Dask sigorta poliçesine yılda bir defa ödenecek tutar olarak ortalama 200 - 250 TL civarında çıkmaktadır ve bu çıkan rakamda 6 taksitte ödenebilmektedir. Bu sigorta her yıl yenilendiğinde hasarsızlık indrimleri verilerek Dask poliçe pirimleri dahada aşağılara düşmektedir
DASK “Deprem geçecek, hayat devam edecek” yaklaşımından yola çıkarak, deprem sonrasında vatandaşların yaşamının kaldığı yerden yeniden güvenle devam edebilmesini amaçlar. Zorunlu Deprem Sigortası ile deprem ve depremden kaynaklanan yangın, infilak, yer kayması ve tsunami risklerine karşı, sigortalı konut sahiplerine maddi güvence sağlar. İster oturulamaz durumda ister kısmî hasarlı olsun, bina zararını en hızlı şekilde tazmin ederek, yaşamın normale dönmesine aracılık eder. DASK, Zorunlu Deprem Sigortası’nın yaygınlığını ülke genelinde birlikte çalıştığı sigorta şirketleri, bunlara bağlı acentelerden oluşan dağıtım ağıyla artırırken, uyguladığı düşük prim maliyetleriyle de herkesin bu güvenceye sahip olmasını kolaylaştırmayı hedefler.
Sigortalandırma faaliyetlerini, kamuoyunu bilinçlendirme etkinlikleriyle de destekleyen DASK, Zorunlu Deprem Sigortası’nın her şeyden önce hepimizin sosyal sorumluluğu olduğunun altını çizer. Depremin son 60 yıl içerisinde ülkemizde en sık rastlanılan afet türü olması, neredeyse tamamı deprem bölgesindeki ülkemiz için beklenmedik bir durum değildir. Üstelik deprem yapısı gereği, sadece bulunduğu bölgeyi değil, ülkeyi de ekonomik olarak sarsabilecek şiddette bir afet türüdür. Zorunlu Deprem Sigortası birey bazında mesken güvencesi sunarken, ülkemiz için de bir teminat havuzu oluşturulmasına çalışır. Özellikle deprem sonrasında büyüklüğü önem kazanan bu finansal havuz, bizim yaşadığımız yerde olmasa da, başka yerde gerçekleşen depremlerdeki ihtiyaç sahiplerinin de garantisi olma niteliği taşır. Kendi güvencemizi temin ederken, deprem bölgelerine de etkin şekilde yardımda bulunabilmemize olanak tanıyan DASK, sosyal dayanışma bilincinin yaygınlaştırılmasını başlıca sorumluluğu olarak görür.
Depremlerin ardından gelen hasar ihbarlarının sayısı 10 bini aştı. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), İzmir merkezli depremin ardından hızla hasar ihbarlarını almaya ve hasar tespit çalışmaları için eksper görevlendirmelerini yapmaya başladı. yaklaşık 10 bini aşkın Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi için hasar ihbarı yapıldı. Depremin ardından tüm ekibiyle operasyon süreçlerine odaklanan DASK, Zorunlu Deprem Sigortası’na sahip konut sahiplerinin ALO DASK 125 üzerinden ilettiği hasar ihbarlarını değerlendiriyor.
Şu ana kadar İzmir ağırlıklı olmak üzere çevre iller de dahil toplam 10.000 hasar ihbarı alındı ve alınmaya devam etmektedir.Eksperleri hasar tespiti için sigortalı konutlara göndermeye başlayan DASK, hasar süreçlerini etkin şekilde yönetmek için yürüttüğü çalışmalar sayesinde hasar tespitlerini mobil cihazlar üzerinden çok daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde yapıyor. Hasar tespit ve değerlendirme süreçlerinin sonuçlanmasının ardından kısa sürede tazminat ödemeleri gerçekleştirilecek. Bugün Türkiye’de her iki konuttan biri Zorunlu Deprem Sigortası ile güvence altında. Sigortalılık oranı en yüksek iller arasında özellikle deprem geçirmiş iller yer alıyor. Yalova, Sakarya ve Bolu’da sigortalılık oranları yüzde 80’i aşarken, İstanbul’da ise yüzde 63’e ulaşmış Bursa'mızda ise bu oran maalesef daha az. Güncel hasar bilgilendirmeleri web sitesinden takip edilebilirken; hasar ihbarları da yine aynı adresten ya da Alo DASK 125 çağrı merkezinden yapılabiliyor.
Türkiye'de 17.7 milyon konutun 7.8 milyonu sigortasız!