19 / 07 / 2024

Türkiye'de hiç kimse deprem gerçeğini umursamıyor!

Türkiye'de hiç kimse deprem gerçeğini umursamıyor!

Türkiye'de 1. 2. ve 3. derece deprem bölgelerinde yer alan 14 şehirdeki 597 bin 555 konuttan, sadece 114 bin 726sı depreme karşı sigortalı




Doğu Anadolu Sigorta Acenteleri Derneği (DASAD) Başkanı Engin Akın, "1. 2. ve 3. derece deprem bölgelerinde yer alan, 14 şehrimizde bulunan 597 bin 555 konuttan, sadece 114 bin 726sı, depreme karşı sigortalı" dedi

Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonuna (TÜSAF) bağlı DASAD Başkanı Akın yaptığı açıklamada, Vanda meydana gelen depremin ardından vatandaşın, alması gereken dersi iyi kavrayamadığını söyledi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki şehirlerin konut oranlarıyla, depreme karşı sigortalattırılan konut sayıları arasında uçurum bulunduğunu belirten Akın, şunları kaydetti:

"1. 2. ve 3. derece deprem bölgelerinde yer alan 14 şehrimizde bulunan 597 bin 555 konuttan, sadece 114 bin 726sı, depreme karşı sigortalı. Resmi rakamlar, deprem gerçeğinden ve ortaya çıkabilecek, olumsuz tablolardan ders çıkarmadığımızı gözler önüne seriyor. Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) resmi rakamlarına göre, ülkemizde en fazla deprem sigortası yaptıran şehirler Marmara Bölgesinde bulunuyor. Türkiyede, depreme karşı konut sigortası oranlarında; Marmara yüzde 44, İç Anadolu Bölgesi yüzde 18,6, Ege Bölgesi 14,9, Akdeniz Bölgesi yüzde 9,4, Karadeniz Bölgesi yüzde 6,9, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ise yüzde 3,1 ile son sırada bulunmakta."

Akın, Erzurum merkezde 100 metrekare bir evin yıllık deprem sigortasının 101 lira olduğunu, deprem sigortası maliyetlerinin yüksek olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Zorunlu deprem sigortası, ev alırken yaptırılıyor. Fakat günü geçtikten sonra yenilenmiyor. Sigorta acenteleri, olarak sigortası biten kişiye ulaşıp yenilemesi gerektiğini belirtiyoruz. Üstelik çeşitli kampanyalarla da halkın ilgisini çekmeye çalışarak, deprem sigortasının önemini de anlatıyoruz. Konutunu sigortalattıran bir kişiye ikinci yıl yüzde 20, aynı sitede veya apartmanda yaşayanların toplu halde sigorta yaptırması halinde, artı yüzde 20 daha indirim yapılıyor."

Engin Akın, Türkiye genelinde deprem bilincinin aşılanması ve bu konuda gerekli çalışmaların yapılabilmesi için yürütülen çalışmalara, yerel yönetimlerin destek sunmasının şart olduğunu ifade etti.

Yerel yönetimlerin desteği ile yapılacak bilgilendirme çalışmalarında, sigorta acenteleri olarak, her zaman üzerlerine düşeni yapacaklarını vurgulayan Akın, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile DASADın ortaklaşa başlattığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

"YARIN GEÇ OLMADAN TEDBİR ALMAK ZORUNDAYIZ"

Başbakanlık ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki depreme dayanıksız konutları yıkarak, yerine yenilerini yapması için yerel yönetimlerin veri hazırlayarak ilgili birimlere ulaştırması gerektiğini belirten Akın, şöyle konuştu:

"Başbakanlık ve ilgili bakanlık, belediyelerimize yardım ederek, istimlak çalışmalarını yapmalarını sağlıyor. Bu konuda gerçekten çok iyi durumdayız. Ancak, bu yeterli değil. Başbakanlık ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yerel yönetimlere arka çıkarak, eski ve depreme dayanıksız binaların tamamını kısa sürede, kamulaştırarak yıkmalı. Yarın geç olmadan, tedbir almak zorundayız. Meydana gelebilecek bir depremde, Vanda yaşadığımız acıları, yeniden yaşayabiliriz. Yerel yönetimler depreme dayanıksız binaların listesini hazırlamalı, konutları tespit etmeli ve söz konusu binalar anında tek tek yıkılmalı."
AA


Geri Dön