Türkiye'de inşaat şirketlerin artan borcu tehlike sinyalleri veriyor!
Dünyanın en yüksek performanslı konut piyasası Türkiye'de patlamaya hazır bir balona ilişkin pek fazla işaret olmasa da konutları inşa eden şirketlerin borcu giderek artıyor.
Dünyanın en yüksek performanslı konut piyasası Türkiye'de patlamaya hazır bir balona ilişkin pek fazla işaret olmasa da konutları inşa eden şirketlerin borcu giderek artıyor.
Türkiye'de konut fiyatları geçen yıl tüm ülkelerden daha hızlı arttı. Piyasa mortgagelara fazla bel bağlamazken Türkiye'deki konut sahipleri, borçlarını güvenilir bir şekilde geri ödüyor.
İnşaat sektörünün toplam yatırımlarında Çin'dekinden daha fazla pay aldığı bir dönemde risk, konut sahiplerinden ziyade konut inşa edenlerde.
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre Türkiye'de konut geliştirme şirketlerinin borçlanma payı, son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkmış durumda ve tüm şirket borçlanmalarının yaklaşık beşte birini kapsıyor. Bu borçların artan kısmı kötüye gidiyor ve sektörün takipteki kredilerinin payı son beş yılda yaklaşık ikiye katlandı.
İstanbul merkezli araştırma şirketi Integras'ın bankacılık analisti Ercan Uysal, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Mortagage'lar sorun oluşturmuyor. Sorun, konut şirketlerinin kaldıracında" diye konuştu.
Amerikan Merkez Bankası'nın (FED), yaklaşık 10 yıl sonra aralık ayında faiz artırımına gitmesi de inşaat firmalarının tahminlerini etkiledi. Hem Türkiye'de hem de tüm gelişen ekonomilerde borçlanma maliyetleri arttı. Fed'in faiz artışının beklenenden yavaş olacağı öngörüleri nedeniyle Türkiye'de tahvil gelirleri de düştü.
UBS Döviz Stratejisti Manik Narain'e göre sorun, 2015'te yüzde 20 değer kaybeden Türk Lirası'yla katlanıyor. Geliri Türk Lirası cinsinden olan firmaların gelirleri dolar karşısında eriyor.
Business HT
Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı
Türkiye’de konut geliştirme şirketlerinin borçlanma payının, son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşması, konut yapan şirketler açısından ciddi bir risk olarak yorumlandı
Son yıllarda istikrarlı bir büyüme ve gelişme gösteren dünyanın en iyi petrformans gösteren Türkiye konut piyasasının ilk başıkta, patlamaya hazır bir balona ilişkin pek fazla işaret göstermese de ciddi bir borç yükü altında olduğuna dikkat çekildi.
Piyasanın uzun vadeli konut kredilerine bel bağlamadığı ve Türk konut sahiplerinin, geçen yıl tüm ülkelerden daha hızlı artan konut fiyatlarının yardımıyla, borçlarını güvenilir bir şekilde geri ödediğine dikkat çeken analistler, inşaat sektörünün ülkenin yatırımlarında en güçlü büyümeyi gösteren Çin’dekinden daha fazla bir pay aldığı bir dönemde riskin, konut sahiplerinden ziyade konut inşa edenlerde olduğuna dikkat çekti.
İkiye katlandı
Türkiye’de konut geliştirme şirketlerinin borçlanma payı, Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkmış durumda ve tüm şirket borçlanmalarının yaklaşık beşte birini kapsıyor. Bu borçların artan kısmı kötüye gidiyor ve sektörün takipteki kredilerinin payı son beş yılda yaklaşık ikiye katlandı.
Öte yandan kısa bir süre önce Türkiye İnşaat Sektörü İşverenler Sendikası’nın (İNTES) hazırladığı bir raporda inşaat sektörünün başlıca zayıf yönleri müteahhit sayısının fazlalığı, yüksek işçilik maliyetleri, sertifikalı işçi sayısının azlığı ve finansman altyapısının zayıf olması sıralandı.
Küresel Darboğaz
İNTES’in raporunda emtia fiyatlarının düşmesi ile petrol ihracat eden ülkelerdeki ekonomik darboğaz, inşaat sektörünü tehdit eden unsurlar arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra dünya ekonomisindeki dalgalanmaların doğrudan doğruya Türkiye ekonomisini etkilemesi nedeniyle geleceğe ilişkin olumsuz öngörülerin oluşması, kamu ihale mevzuatı ve uygulamalarının çözümleyemediği aşırı düşük tekliflerin sektör karlılığını engellemesi, Ortadoğu’daki karışıklıklar ile AB ekonomilerindeki dalgalanmalar, diğer tehdit unsurları olarak sıralandı.
Cumhuriyet