Genel

Türkiye'de kaç gökdelen var?

Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen yüksek binalarla ilgili çalıştayda açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Sinan Akkar, son 10 yılda İstanbul'da 100 metre üzerindeki bina sayısının 60'ı geçtiğini belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen yüksek binalar ile ilgili çalıştayda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sinan Akkar, son 10 yılda İstanbul'da 100 metre üzerindeki yüksek bina sayısının 60'ı geçtiğini belirtti.


Türkiye'nin +100 metre binalar sıralamasında dünyada 16. olduğu belirtilen araştırmaya göre İstanbul, gökdelen sayısı ile dünyada 25. sırada. Ankara ise 100 metre üzeri 20 bina ile dünyada 60. Türkiye genelinde 38 ilde 565'i inşa halinde 1.593 adet 20 kat üzeri yüksek bina bulunuyor.


Zaman



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TÜRKİYE'DE son yıllarda inşa edilen binalarda hem dünyadaki örnekleriyle yarışma isteği hem de arsa sıkıntısı nedeniyle dikey yapılaşma artıyor. En fazla dikey yapılaşma büyükşehirlerde görülürken, Türkiye genelinde 38 ilde 20 kat ve civarında 1.500'den fazla yüksek yapı yer alıyor. Türkiye bu rakamla, 100 metre ve üzeri binalarda dünyada 16'ncı sırada yer alıyor. İstanbul, 60 gökdelenle Türkiye'nin zirvesinde bulunuyor.Bu yapıların yaklaşık 3'te 1'nin halen inşaat halinde bulunuyor. Türkiye'de bu alanda çıkarılan ilk envanter çalışmasında İstanbul, Ankara ve İzmir'deki yüksek katlı (20 kat ve üzerindeki) yapılar incelendi. 


İstanbul'da 60 yüksek bina var 

Türkiye'deki yüksek yapılar envanteri çalışmasına göre, son 10 yılda İstanbul'da 100 metre üzerindeki yüksek bina sayısı 60'ı geçti. Türkiye 100 metre üzerindeki binalar sıralamasında dünyada 16'ncı sırada bulunuyor. Yapılan araştırmaya göre İstanbul, yüksek katlı binalar açısından dünyada 25'inci sırada geliyor. Ankara'da geçen 10 yılda yaklaşık 20 bina 100 metre ve üzerinde inşa edildi. Çok katlı binalar dünya sıralamasında Ankara, 60'ıncı sırada yer alıyor. İzmir'de son 5 yıl içinde yüksek bina sayısı artıyor. Türkiye genelinde 38 ilde. 565'i inşa halinde olan toplam 1.593 adet 20 kat üzeri yüksek bina bulunuyor. 


Vatan


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


'Yüksek Binalarda Deprem Hasarı Belirlenmesi, Acil Yıkımlar ve Alınacak Tedbirler' çalıştayı Boğaziçi Üniversitesi'nde yapıldı. Çalıştayda konuşan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Akkar, Türkiye genelinde 38 ilde 20 kat ve civarında 1500'den fazla yüksek yapının olduğunu, bu rakama 10 ila 20 katlı bina sayısının eklenmesi halinde rakamın 3-4 kat artabileceğini ifade etti.

 

47 İLDE 178 ADET RİSKLİ ALAN VAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Boğaziçi Üniversitesi ile ortak bir çalışma protokolü imzaladığının altını çizen Fatma Güldemet Sarı, “Afete hazır Türkiye düşüncesiyle başlayan kentsel dönüşüm hamlesiyle bugüne kadar 47 ilimizde 178 adet riskli alan ile 467 hektarlık Kentsel Yenileme Alanı ve 8.171 hektarlık Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan edilmiştir" dedi.

 

1 MİLYONUN ÜZERİNDE İNSAN YÜKSEK YAPILARDA YAŞIYOR

Çalıştayda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ise, Türkiye genelinde bulunan bin 500 yüksek binada neredeyse 1 milyonun üzerinde insan yaşadığını tahmin ettiğini söyleyerek konunun önemine değindi.

 

38 İLDE 20 KAT VE CİVARINDA 1500'DEN FAZLA YAPI VAR

Çalıştayda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Akkar Türkiye genelinde 38 ilde 20 kat ve civarında 1500'den fazla yüksek yapının olduğu tespitinde bulundu. Bu sayının yaklaşık 3'te 1'nin halen inşaat halinde olduğunu hatırlatan Akkar, 10 ila 20 katlı bina sayısının eklenmesi halinde bu rakamın 3-4 kat yükselebileceğini ifade etti. Olası bir deprem durumunda kaç yüksek yapıda hasar oluşacağına dair kesin bir rakam vermeyen Akkar, “Beklenen en büyük deprem etkileri altında, yüksek yapılarda lokal alanlarda ciddi hasarların olma ihtimali artıyor” dedi.

 

TÜRKİYE YÜKSEK BİNALARDA 16'INCI SIRADA

Türkiye'de bu alanda ilk defa envanter çalışması başlatmış olduklarını belirten Akkar, bu çalışma kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir'deki yüksek katlı (20 kat ve üzerindeki) yapıları incelediklerini belirtti. Son 10 yılda İstanbul'da 100 metre üzerindeki yüksek bina sayısının 60'ı geçtiğini belirten Akkar, Türkiye'nin +100 metre binalar sıralamasında dünyada 16. olduğunu belirtti. Yapılan araştırmaya göre İstanbul, yüksek katlı binalar açısından dünyada 25. sırada geliyor. Ankara'da ise geçen 10 yılda yaklaşık 20 binanın 100 metre ve üzerinde inşa edildiğini belirten Akkar, çok katlı binalar dünya sıralamasında Ankara'nın 60. Sırada olduğunu ifade etti. İzmir'de ise son beş yıl içinde yüksek bina sayısının arttığına dikkat çeken Akkar, Türkiye genelinde 38 ilde, 565'i inşa halinde olan toplam 1593 adet 20 kat üzeri yüksek bina olduğunu ekledi.


Bugün




Haber Bursa Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Yatay yapılaşmayı teşvik edici bir çalışmayı gündeme getireceklerini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Çalışma yapıp bölgesine, dokusuna, şehir kimliğine ve sosyal alanlara göre yatay yapılaşmaya gitmek gerekiyor" dedi. Özellikle kırsal kesimde yatay mimarinin daha yayın olacağını belirten Sarı şunları söyledi: "İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde bazı bölgelerinde dikey yapılaşma var, bazı bölgeleri yatay yapılaşmaya müsait. Kentsel dönüşüm projeleriyle özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu, Akdeniz ve Karadeniz gibi biraz daha kırsal kesimlerimizdeki daha küçük illerdeki yapılaşmalarda yatay yapılaşmayı teşvik etmeyi düşünüyoruz." Doğu ve Güneydoğu'da süren operasyonlardan sonra bölgede çalışma başlatacaklarını kaydeden Sarı, "Hasar tespit çalışması yapacağız. Bu çalışmadan sonra da hasarlı binaların yıkımı ve temizliği yapılacak. Bu herhangi bir yerde yapılacak bir şey. Çalışma prensibimizi anlatıyorum. Tehlike arz eden hasarlı binaların muhakkak yıkılması gerekecek. Yıkım işini yaptıktan sonra da orada mağdur olan vatandaşlarımızı geçici olarak bir yerde ikamet ettireceğiz. Daha sonra kentsel dönüşüm bizim bakanlığımız bünyesinde ya da TOKİ bünyesinde olabilir" dedi. 


YÜKSEK BİNADA 16'NCI SIRADAYIZ 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen Yüksek Binalarda Deprem Hasarı Belirlenmesi, Acil Yıkımlar ve Alınacak Tedbirler Projesi çalıştayı Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlendi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Akkar, Türkiye genelinde 38 ilde 20 kat ve civarında 1500'den fazla yüksek yapının olduğunu ifade etti. Son 10 yılda İstanbul'da 100 metre üzerindeki yüksek bina sayısının 60'ı geçtiğini belirten Akkar, Türkiye'nin +100 metre binalar sıralamasında dünyada 16. olduğunu belirtti. Araştırmaya göre İstanbul, yüksek katlı binalar açısından dünyada 25. sırada, Ankara 60. sırada yer alıyor. 


Bursa Haber