Türkiye’de kentsel dönüşüm süreci masaya yatırıldı!
Birikimevim’in ana sponsorluğunda düzenlenen sempozyum Türkiye’deki kentsel dönüşüm sürecine ışık tutacak en güncel bilgi ve mevzuatların tartışıldığı “Türkiye Gayrimenkul Sektörü ve Deprem Gerçeği ile Kentsel Dönüşüm Sempozyumu” gündem yaratacak konu başlıkları ele alındı.
Deprem gerçeği ile kentsel dönüşüm şekillendirdiği geleceği anlamak, tasarlamak, planlamak, paylaşmak ve uygulamak amacıyla gerçekleşen “Türkiye Gayrimenkul Sektörü ve Deprem Gerçeği ile Kentsel Dönüşüm Sempozyumu”, 11 Aralık Çarşamba günü sona erdi. Birikimevim sponsorluğu tarafından gerçekleşen sempozyuma, sektörün tüm paydaşları katılım gösterdi. Tasarrufa dayalı faizsiz finansman yöntemiyle sektördeki dinamikleri değiştirmek amacıyla çalışmalara başlayan Birikimevim, kentsel dönüşüm ile ilgili inovatif bakış açısıyla sektöre kazandırdığı yeni ürününü ilk defa sempozyum kapsamında katılımcılara bilgi verdi.
“Uzmanlarında ifade ettiği gibi büyük bir deprem ile karşı karşıyayız”
Sempozyumda katılımcılara seslenen Birikimevim Yönetim Kurulu Başkanı Osman Telli, özellikle Gölcük depremininin ardından ülke olarak depreme duyarlı olduğunu sözlerine ekledi. Belediyeler, akademisyenler ve deprem uzmanlarının durumuyla ilgili Kentsel Dönüşüm sürecinin ortaya çıktığını belirten Telli,
bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmalarına başlandığını ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Uzmanlarında belirttiği gibi büyük bir deprem ile karşı karşıya kaldığımızı hatırlatan Telli, konunun tüm paydaşlarının bu bilinçle yol haritası oluşturacağını belirtti.
“Hakkediş usulü ile sistemden müteahhitte fonlama yapıyoruz”
Konunun detayları hakkında konuşan Birikimevim Yönetim Kurulu Başkanı Birikimevim’in Türkiye’de hayata geçirilen kentsel dönüşüm süreciyle ilgili çözüm odaklı yaklaştığını söyleyen Telli, “Öncelikle devletimizin çalışmalar yaptığını, müteahhitlerimizin riskli alanları kamu kurumları ve yarı kamu kurumları ile dönüştürdüğünü biliyoruz. Fakat hala yapılması gereken çok iş var. Çünkü dönüştürülemeyen çok bina var. Belediyeler bu kentsel dönüşüm konusuna ilave imar ve kat karşılığı çözümünü getirdi. Ancak bu yol, ne yazık ki yeterli olmadı. Müteahhit kanadı, bu imar planlamasında vatandaşın dairesini küçültmek durumunda kaldı. Bu farkındalıkla biz Birikimevim olarak kentsel dönüşüm sürecine inovatif bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz” diye konuştu.
Osman Telli, şu açıklamalarda bulundu: “Günümüzde 10 daireye sahip bir bina için daire başına vatandaşımızın 150 bin TL’lik bir bütçeye ihtiyacı var. Biz Birikimevim olarak bu ihtiyacı ayda 2.000 TL- 3.000 TL- 4.000 TL ile vatandaşın sisteme ödeme yaparak sahip olmasını sağlıyoruz. Vatandaşımız sistemdeki birikimleri neticesinde istediği müteahhitle anlaşma sağlayabilir, biz de bu durumda hakediş usulü ile sistemden müteahhitte fonlama yapıyoruz. Vatandaşın buradaki ödeme sürecini aslına bir takvim dizisine oturtuyoruz. Bu da ortalama 50-60 aya varan bir ödeme sürecini kapsıyor. Tabii biz bu süreci yönetiyor, vatandaş sisteme girdikten 1 yıl sonra müteahhitte başlama noktasında haber veriyoruz. Müteahhitlere haber verilmesi ve evlerin yapım süreci ise ortalama 12-18 ay sürüyor. Bu yöntem ile beraber vatandaşın sisteme girmesi ve evine oturur hale gelmesi 24 ve 30 ayı buluyor. Ödeme süreci 60 aya kadar devam edebiliyor. Ödeme şekli küçük taksitlerden oluştuğu için uzun vadeli ve herkesin ödeyeceği bir sistem olmuş oluyor. İşte Birikimevim olarak kentsel dönüşüm konusunda elimizi taşın altına bu şekilde koyuyoruz.”