Sektörel

Türkiye'de konut harcamalarında en yüksek pay İstanbul'un!

Nüfustan en yüksek payı alan İstanbul’da konut harcamasına ayrılan pay en düşük gelirli kesimde yüzde 40 iken en yüksek gelirli kesimde yüzde 25 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde hanehalkı tüketim harcamaları içinde konut harcamasına ayrılan pay yüzde 25,5.


Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 3 yıllık veri setinin birleştirilmesiyle bölgesel düzeyde (İBBS 1. ve 2. Düzey) tahminler üretilebiliyor. 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait veriler birleştirilerek elde edilen sonuçlara göre; Türkiye genelinde hanehalkı tüketim harcamaları içinde konut harcamasına ayrılan pay yüzde 25,5.


TÜİK verilerine göre, hanehalkı tüketim harcamaları içinde konut harcamasına ayrılan payın en yüksek olduğu bölge yüzde 28,9 ile İstanbul iken, bunu yüzde 25,4 ile Batı Anadolu, yüzde 24,9 ile Batı Marmara ve Ege takip ediyor. Konuta ayrılan payın en düşük olduğu bölge ise yüzde 22,3 ile Ortadoğu Anadolu.


Nüfustan en yüksek payı alan İstanbul’da konut harcamasına ayrılan pay en düşük gelirli kesimde yüzde 40,1 iken en yüksek gelirli kesimde yüzde 25 olarak gerçekleşti.


En yüksek ve en düşük gelirli kesimlerin konut harcamasına ayırdığı pay açısından en büyük fark, Batı Marmara’da ortaya çıktı. Batı Marmara’da en düşük gelirli kesimin konut harcaması oranı yüzde 38,3 iken en yüksek gelirli kesimin oranı ise yüzde 19,1.


Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise toplamda konut harcamasının payı yüzde 23,9 iken en düşük gelirli yüzde 20’yi oluşturan hanelerde yüzde 27,2 ve en yüksek gelirli yüzde 20’lik gruptaki hanelerde yüzde 21,1. Buna göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi, en düşük ve en yüksek gelirli hanelerde konuta ayrılan pay farkının en düşük olduğu bölge. 



Dünya


Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


İstanbul, konut harcamasına en yüksek pay ayıran il oldu. İstanbul’u Batı Anadolu yüzde 24.9 ile ikinci, Batı Marmara ve Ege yüzde 24.9 ile takip etti.


Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre, konut harcamasına en yüksek payı İstanbul ayırdı. TÜİK'in, “Hanehalkı Bütçe Araştırması”nın, 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait veriler birleştirilerek elde edilen sonuçlarına göre; Türkiye genelinde hanehalkı tüketiminde konut harcamasına ayrılan pay yüzde 25,5 oldu. Tüketim harcamaları içinde konuta ayrılan payın en yüksek olduğu bölge yüzde 28,9 ile İstanbul olurken, bunu yüzde 25,4 ile Batı Anadolu, yüzde 24,9 ile Batı Marmara ve Ege takip etti. Konuta ayrılan payın en düşük olduğu bölge ise yüzde 22,3 ile Ortadoğu Anadolu olduğu belirlendi.

DAR GELİRLİNİN KONUT HARCAMASI YÜZDE 40.1

İstanbul'da konut harcamasına ayrılan pay, en düşük gelirli kesimde yüzde 40,1 olurken, en yüksek gelirli kesimde yüzde 25 olarak gerçekleşti. Batı Marmara'da en düşük gelirli kesimin konut harcaması yüzde 38,3 olurken, en yüksek gelirli kesimin oranı yüzde 19,1 oldu.

Güneydoğu Anadolu'da pay % 23.9

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise toplamda konut harcamasının payı yüzde 23,9 olurken, en düşük gelirli yüzde 20'yi oluşturan hanelerde yüzde 27,2 ve en yüksek gelirli yüzde 20'lik gruptaki hanelerde yüzde 21,1 olarak gerçekleşti. Buna göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi, en düşük ve en yüksek gelirli hanelerde konuta ayrılan pay farkının en düşük olduğu bölge olduğu tespit edildi.




Haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Gayrimenkul sektörü, iniş çıkış yaşayan döviz, altın ve borsadan etkilenmeyerek, yükselişe ve güvenli liman olmaya devam ediyor. 


Konut fiyatları her koşulda artışını sürdürüyor İstanbul'da ortalama konut metrekare fiyatları 3 bin 200 TL'den yüzde 12 artarak 3 bin 575 TL'ye yükseldi. 


MEGA PROJELER ETKİLİ 

Konut fiyatlarının yükselmesindeki en önemli etkenlerden biri de 3.Havalimanı, 3.Köprü ve metro gibi mega projeler. Güzergahlar netleştikçe çevre bölgelerde konut fiyatları hızla yukarı çıkıyor. Ayrıca kentsel dönüşüm sonrası da büyük değer artışları yaşanıyor. Dönüşüm bölgeleri ve çevresinde yapacağınız konut yatırımı ile birikiminizi ikiye katlayabilirsiniz. Topraktan alacağınız bir dairenin kazancı her zaman bitmiş bir daireden fazla olur. 



Güneş