Sektörel

Türkiye'de konut satışları kontrollü yükseliyor!

Adana Ekspres Gazetesi'nin yazarlarından Feridun Arsever bugünkü yazısında Türkiye'deki konut satışlarını kaleme aldı. İşte Feridun Arseven'in o yazısı...

Yılın İlk Ayına Toplam Konut Satışlarında Düşüşle Başlanılmışsa da, Şubat ve Mart Dönemlerinde Artışların Olduğu Dikkat Çekmektedir.


Mart döneminde konut satılarında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde (1) gibi de olsa bir artış gerçekleşmiştir.


Şubat döneminde ortaya çıkan artışın yanı sıra mart döneminde de satışlarda oluşan artışların sonuncunda, yılın ilk üç ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde (2) civarında bir artış gerçekleşmiştir.


Anlaşıldığı üzere; toplam konut satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla çok ufak artışlar söz konusudur.


İlk el satışlarda hem mart döneminde  (yüzde 1,7) ve hem de yılın ilk üç ayı itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla (yüzde 7,3) oranında artışlar  vardır.


Diğer taraftan yeni konut fiyatlarında artışlara bakıldığında; REIDEN-GYODER’in raporunda yer alan mart dönemi Türkiye Yeni konut fiyat endeksine göre, bir önceki aya kıyasla yüzde 0,65 bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 8,50 oranında artış gerçekleşmiş görülmektedir.



Fiyat artışları dikkate alındığında yılın ilk üç ayı sonunda; yüzde 1,80 gibi birikimli bir artışın olduğu, bunu ülkenin birikimli enflasyonu ile indirgediğimizde yeni konut fiyatlarındaki değişimin, yüzde 0,04 gibi yılın ilk üç ayında reel getiri sağladığını söyleyebiliriz.


Bunların yanı sıra ipotekli satışlara baktığımızda; bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla mart döneminde yüzde 14,3, yılın ilk üç ayı itibariyle aynı dönemler arasında da yaklaşık yüzde 17 oranında düşüşün olduğu fark edilmektedir.


Ocak, 11 mart dönemleri arasında elde mevcut konut kredilerinin gelişmeleri de; kredi stokunda, sadece 1,7 milyar TL’lik bir artışın olduğunu göstermesi, ipotekli konut satış azalışlarını doğrular niteliktedir.


Özetle


Ülkede toplam konut satışları gerek mart dönemi itibariyle ve gerekse yılın ilk üç ayı itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla artış sergilemektedir.


Artışların adeta kontrollü yükselmesine; vatandaşın faizlerde indirim beklemesinin yanı sıra, doların şimdilik aralık 2015 dönemine göre irdelediğimiz dönemde düşük seyretmesi, ülkenin içinden geçmekte olduğu sıkıntılı dönemin belirsizliği gibi sayılabilecek faktörlerin etki ettiğini söyleyebiliriz.


Her şeye rağmen yılın ilk üç ayı sonucunda, yeni konutlardaki fiyat artışının, mevduat faizi, dolar ve Euro’nun reel getirilerinden daha yüksek olduğu fark edilmektedir.


Adana Ekspres/ Feridun ARSEVEN