28 / 04 / 2024

Türkiye’de neden gayrimenkul yatırımı yapılmalı?

Türkiye’de neden gayrimenkul yatırımı yapılmalı?

GYODER ile Colliers International Türkiye tarafından 6 aylık periyotlarla hazırlanan ‘REstate Turkey-A Close Look to Comparable Markets’ raporunun 3.sü yayınlandı. Raporda, Türkiye’nin 2050'ye kadar ilk 15 ekonomi içinde olmasının beklendiği belirtildi...



GYODER’in uluslararası gayrimenkul hizmetleri şirketi Colliers iş birliği ile yabancı kurumsal yatırımcılar için hazırladığı ‘REstate Turkey-A Close Look to Comparable Markets’ raporunun 3. sayısı yayınlandı. İstanbul başta olmak üzere Türkiye’de gayrimenkul piyasasının değerlendirildiği rapor, Türkiye pazarına girmeyi hazırlanan yatırımcılara karşılaştırmalı verilerle yol gösteriyor.

Gayrimenkul sektörünün gelişimi için önemli bir görev üstlenen GYODER ile Türkiye’de 2001'den itibaren uluslararası bazda kapsamlı hizmetler sunan gayrimenkul hizmetleri kuruluşu Colliers International Türkiye tarafından 6 aylık periyotlarla hazırlanan ‘REstate Turkey-A Close Look to Comparable Markets’ raporunun 3.sü yayınlandı.

Türkiye’de yatırım imkanlarının görülmesini sağlamayı ve bu alanda doğru bilgilere ihtiyaç duyan yabancı yatırımcıları kapsamlı verilerle bilgilendirmeyi hedefleyen GYODER’in, Colliers Türkiye ile hayata geçirdiği rapor, GYODER'in internet sitesinden görüntülenip indirilebiliyor.

‘Neden Türkiye’de yatırım yapılmalı?’

Türkiye gayrimenkul piyasası araştırmasının yapıldığı ‘REstate Turkey-A Close Look to Comparable Markets’ raporunda, gayrimenkul sektörünün farklı alt segmentlerinde son senelerde gerçekleşen yatırım getirileri üzerinden, İstanbul piyasasının diğer büyük şehirlerle karşılaştırmalı bir analizi bulunuyor. ‘Neden Türkiye’de yatırım yapılmalı?’ başlıklı bölümde, Türkiye’nin 2050'ye kadar ilk 15 ekonomi içinde olmasının beklendiği vurgulanıyor. Ayrıca Türkiye'nin finans merkezi olarak büyüme potansiyeline sahip İstanbul’dan, 400 noktaya direkt uçuş ve 22 başkente 2 saatte direkt erişim sağlandığına dikkat çekiliyor. 

Yatırım zamanı

Raporda, gayrimenkul sektörünün farklı alt segmentlerinde son yıllarda gerçekleşen yatırım getirileri üzerinden, İstanbul piyasasının yakın coğrafyadaki diğer önemli şehirlerle karşılaştırmalı bir analizine yer verildi. Kur riskindeki azalış ve kiraların artmaya başlaması yönündeki beklentiler, raporda Türkiye pazarına girmeyi planlayan yatırımcılar için uygun yatırım koşullarının oluşmaya başladığı şeklinde değerlendiriliyor.

Değer artışı potansiyeli ile İstanbul daha cazip

Diğer önemli piyasalarla karşılaştırınca İstanbul’un, değer artış potansiyeli ve getiri oranları oldukça düşen diğer önemli pazarlara göre daha cazip hale gelmeye başladığı belirtiliyor. Ofis ve Perakende sektörleriyle ilgili bölümde, geleneksel alışveriş merkezi ve ofis piyasalarıyla ilgili getiri oranları, tüketici güven endeksleri, kira seviyeleri ve piyasa trendleri analizleri bulunuyor. Bu bölümde AVM’lerdeki kira sözleşmelerinin TL’ye dönüşümünün sektörü nasıl etkilediği hakkındaki tespitlere de yer verilmiş.

Kozyatağı/Ataşehir bölgesinde bulunan İstanbul Finans Merkezi projesi ve bünyesinde yapılacak diğer finans kurumlarının, bu bölgeyi İstanbul'un cazibe merkezine dönüştürmesi ve bu bölgeye talebin artmasını sağlayacağı vurgulanıyor. Otel Piyasası bölümünde ise İstanbul otel piyasasındaki hızlı toparlanma, artan doluluk oranları ve oda başına düşen gelir bilgileri aktarılıyor. 

Ayrıca konut faizlerindeki düşüş ile birlikte tekrar canlanan ve aralık ayında tüm zamanların satış rekorunu kıran Türkiye konut piyasasına ilişkin ayrıntılar bulunuyor. Endüstriyel Piyasa bölümünde de bölgeler bazında kira ve boşluk oranları; ‘İpek Yolu Projesi’ ve son yıllarda artan e-ticaret hacminin Türkiye lojistik piyasasına etkileri değerlendiriliyor. 

Çin'in Türkiye yatırımı son 5 yılda yüzde 120 arttı! 

Gayrimenkul sektörü 2019'u nasıl kapattı?


Geri Dön