Kent Haberleri

Türkiye'de o para birimi kalktı mı? 10 TL 50 TL 100 TL değil. Kimse göremiyor o birimi

Türkiye'de bir dönem piyasada çok dolaşan bir para birimi hakkında dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Vatandaşlar o para birimine artık rastalamadıklarını dile getirdi. Durum böyle olunca vatandaşların para birimlerine karşı ilgisi de arttı

Enflasyonun yükselmesiyle birlikte vatandaşlar artık bir ürün alacaklarında daha fazla para ödemek zorunda kalıyor. Durum böyle olunca vatandaşların para birimlerine karşı ilgisi de arttı. Türkiye'de bir dönem sıklıkla piyasalarda dolaşan bir para birimi hakkında dikkat çeken bir gelişme yaşandı. 

 

1 kuruş, Türk lirasının en küçük birimidir ve 0.01 Türk lirasına eşittir. Fakat artan enflasyonun etkisiyle 1 kuruşluk madeni para, günlük alışverişlerde neredeyse hiç kullanılmamaktadır. Günümüzde 1 kuruş para birimi, genellikle tarihi önemi nedeniyle hatıra olarak saklanmakta veya koleksiyon amaçlı kullanılmaktadır.

TEDAVÜLDEN KALKTI MI?

Darphanede yer alan resmi bilgilere göre 01.01.2009 tarihi itibariyle tedavüle giren 1 kuruşun tedavülden kaldırılacağı tarihe yönelik bir bilgi verilmiyor. En son yayınlanan raporlarda 2022’nin başlarında Türkiye’de 317.7 milyon adet 1 kuruş bulunuyordu. Ancak basım maliyetlerinin artması nedeniyle yeni 1 kuruş basımlarının da devam etmediği düşünülüyor. Bu konuda resmi bir açıklama ise bulunmuyor.