Sektörel

Türkiye'de özel sektörde 318 bin 87 inşaat işçisi çalışıyor!

Çalışma Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de alt işverende çalışan taşeron işçi sayısı 1 milyon 5 bin 254’i aşıyor. Taşeron işçilerin 419 bin 466’sı özel sektörde çalışıyor. Özel sektörde 318 bin 87 kişi ile inşaat işçisi çalışıyor.

Seçim öncesi meydanlarda vaat ettiği kamuda çalışan taşeron işçileri kadroya alma sözü 64’üncü Hükümet Programı’na girmedi. Hükümetin seçim beyannamesi ile resmi hükümet programı arasında ciddi farklılıklar ortaya çıktı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, hem 7 Haziran hem de 1 Kasım seçimleri öncesinde taşeron işçilere kadro sözü vermişti.


Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde de, “Artık asıl iş yapan hiç kimse taşeron işçisi olarak çalıştırılmayacak. Net bir ayrım getiriyoruz. Asıl iş yapanlar, yardımcı iş yapanlar, bunları tanımlayacağız. Bakanlar Kurulu’na bu yetki verildi ve o günden bu güne bütün kurumlarımızla, bütün bakanlıklarımızla tek tek belirliyoruz. Asıl iş yapılan alanlarda, kesinlikle taşeron işçi uygulamasına son vereceğiz” demişti.


KIDEM YİNE MUĞLAK


Ancak seçim öncesinde verilen sözlere rağmen, kadro operasyonunun ne zaman ve nasıl yapılacağına ilişkin herhangi bir bilgi 64’üncü Hükümet Programı’na konulmadı. Her yıl olduğu gibi programa kıdem tazminatına yönelik yine muğlak ifade ekleyen hükümet, işçi sendikalarının işten atmayı kolaylaştırma olarak yorumladığı “çalışma hayatındaki katılıkları azaltma” ifadesine yer verdi. Ayrıca hükümet, işçi-işveren dengesinde işçilerin aleyhine işleyen, ‘işletmelerin rekabet gücünü artırma’ sözü verdi.


420 BİNİ ÖZEL SEKTÖRDE


Çalışma Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de alt işverende çalışan taşeron işçi sayısı 1 milyon 5 bin 254’i aşıyor. Taşeron işçilerin 585 bin 788’i kamu, 419 bin 466’sı ise özel sektörde çalışıyor. Kamuda taşeron işçilik en yaygın 417 bin 442 kişi ile temizlik, özel sektörde ise 318 bin 87 kişi ile inşaat sektörlerinde bulunuyor. Hizmet alımının en yaygın olduğu kamu kurumları ise yüzde 36 ile belediyeler, yüzde 14 ile KİT’ler ve yüzde 4 ile yüksek öğretim kurumları olarak sıralanıyor.


Sözcü