29 / 04 / 2024

Türkiye'de son 10 yılda kaç konut satıldı?

Türkiye'de son 10 yılda kaç konut satıldı?

Konut kooperatifleri aracılığıyla konut sahibi olamayan kesimler faizsiz finansman sistemlerini tercih etti. Türkiye'de konut talebi hiç azalmıyor. Son 10 senede 8 milyon konutun inşaatı başladı. Son 10 senede yapılan konutlardan 6 milyonunun satışı gerçekleştirildi.



Son dönemde faizsiz konut firmalarında artış yaşanıyor. 2 yıl önceye kadar 4-5 firma bulunuyorken, günümüzde 35 firma faaliyette bulunuyor. 

Bianet'ten Bülent Danışoğlu'nun haberine göre; Türkiye’nin yakın zamanlarında küçük özel bankalar, bankerler, hayali ihracatçılar, İslami holdingler, milli markalar gibi heyecanla başlayan ancak hüsranla sona eren hikayeyeler bulunuyor.

Türkiye de son 10 yılda kaç konut satıldı?

Faizsiz, peşinatsız, kira öder gibi konut sahibi olma imkanı sunan firmalar, sistemin bir çeşit dayanışma ile sürdüğünü belirtiyorlar. Sisteme giren herkes düzenli para ödüyor, konutların inşaları bittikçe kura çekilerek teslimler yapılıyor. Erken ya da geç herkes ev sahibi oluyor, erken konut sahibi olan vatandaşlar ödemelerini sürdürüyor. Şirket de genellikle yüzde 7-10 arasında organizasyon ücreti talep ediyor. 

Sistem dahilinde yer alan ve yoğun reklamlarıyla bilinen bir firma, sistemi dünyada ilk kez kendilerinin başlattığına dikkat çekiyor. Sisteme katılanların sayısı tam olarak bilinmese de 400 bin seviyesinde olduğu düşünülüyor.

Geçtiğimiz ay, faizsiz konut sistemine olan şüphelerin giderilmesi amacıyla sistemi kurallara tabi tutan bir yasa yürürlüğe alındı. Yeni yasaya göre, söz konusu firmaların asgari 100 milyon Türk Lirası sermayesinin olması koşulu getirildi. Şirketlerin BDDK denetimine tabi tutulmasına karar verildi. Yasanın çıkmasının ardından bazı şirketler birleşti. 

Türkiye de son 10 yılda kaç konut satıldı?

2000’lerde kooperatiflerin tasfiyesi ve GYO’ların konut sektöründe belirleyici bir role sahip olması sektörün işleyişinin önemli şekilde değişmesine neden oldu. Kooperatif modelinde orta ve dar gelirli kesimin ödeme gücüne bağlı şekilde uzun zamana yayılan ev inşaları, ileri teknoloji kullanan ve kredi imkanlarından faydalanan şirketler tarafından kısa sürede tamamlanan ve pazarlanan yatırımlar haline geldi. 

2020'ye gelindiğinde, konut inşaatlarında kooperatiflerin payı yüzde 1 seviyesine gerilemişti. Konut kooperatifleri aracılığıyla konut sahibi olamayan kesimlere sağlanan alternatif, faizsiz finansman sistemleri oldu. 

Türkiye de son 10 yılda kaç konut satıldı?

Son 10 senede 8 milyon konutun inşaatı başladı. Son 10 senede, daha önce inşaatı başlamış olanlarla birlikte, 7 milyon konut inşa edildi. Son 10 senede yapılan konutlardan 6 milyonunun satışı gerçekleştirildi. Türkiye’de senede 600-700 bin yeni konut inşaatı bitiriliyor.

Şehit yakınları ve gazilere 'faizsiz konut kredisi' müjdesi!

Faizsiz konut şirketlerine yeni düzenleme!


Geri Dön