Dış Piyasalar

Türkiye'de uygulanması planlanan sosyal kiralık konut projesi Avrupa’da da var!

Türkiye'de fahiş kira fiyatlarına çözüm olarak uygulanması planlanan sosyal kiralık konut projesinin Avrupa'da da örnekleri bulunuyor. İşte Avrupa'daki benzer örnekler...

Konut ihtiyacının giderilmesi için Avrupa’nın birçok ülkesinde uygulanan sosyal kiralık konut modeli, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde uygulamaya alındı. Bu proje Avrupa'da pek çok ülkesinde uygulandı. Sübvansiyon ve vergi teşvikleri ile maliyetlerle birlikte kiralar düşük tutuldu.

Türkiye'de hayata geçirilmesi planlanan sosyal kiralık konut modeli pek çok Avrupa ülkesinde uygulandı. Hemen hemen bütün batı Avrupa ülkelerinde İkinci Dünya Savaşı'nın ardından dönemde ortaya çıkan konut ihtiyacının giderilmesi amacıyla büyük ölçekli- çok katlı bloklardan oluşan evler inşa edildi. Erişilebilir ve yeterli konut yapımı Avrupa'da her zaman önemli bir öncelik oldu. Böylece vergi teşvikleri, sübvansiyonlar ile maliyetler ve kiralar düşük tutuldu. 

Ahaber'de yer alan detaylara göre, Türkiye'de hayata geçirilmesi planlanan sosyal kiralık konut modeli pek çok Avrupa ülkesinde uygulandı. Peki, hangi ülkelerde bu proje uygulamaya alındı? İşte detaylar...

 

İNGİLTERE: I. Dünya Savaşı'nın ardından savaştan geri dönen askerlere ödül olarak konut verildi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında savaşta zarar gören yaklaşık 450 bin evin yeniden inşası gündeme alındı. Sosyal konut uygulamaları 1980'li yıllardan sonra değişti. 1980 yılında 'Housing Act' ile kiracılara oturdukları sosyal konutu satın alma hakkı getirildi. 2011 senesinde 'Affordable renting' uygulamaya alındı.

Söz konusu modelde piyasa fiyatlarının yüzde 80'ine kadar ulaşabilen ölçülerde kiralar belirlendi. Bu sistemde özel şirketler ve yerel otoriteler kiralık konut arzı sağladı. Kiralar devlet mekanizması tarafından kontrole alındı.

 

HOLLANDA: Avrupa'nın en büyük sosyal konut arzına sahip olan Hollanda'da sosyal konut politikaları, sosyal kiralık ev biçiminde uygulandı. Hollanda'da 2000 senesinden itibaren özel girişimciler sosyal fiyattan konut sunumuna başladı. Konut birlikleri veya özel yatırımcılar tarafından hayata geçirilen bu konutlar pahalı olmayan fiyatlardan satışa çıkarıldı.

Fiyatın düşük olması için yerel otoriteler ev inşa edilecek araziyi düşük fiyattan satışa sundu. Böylece maliyetlerin azalmasına katkı sağlandı. Devletin sosyal konut piyasasındaki görev ve sorumluluklarını konut birliklerine ve yerel otoritelere aktarması, bütçe üzerindeki yükleri de düşürdü. Ülkede toplam konut arzının yüzde 40'lık kısmı kiralık konutlardan oluşuyordu. Sosyal kiralık konutlar dar gelirli hanelere kiralandı.

 

FRANSA: 1977 senedinde uygulanan sistemle, konut inşaat şirketleri ve devlet arasında bir sözleşme düzenine geçildi. Böylece, devlet inşa edene sübvansiyon ve çeşitli finansman kolaylıkları sundu. Ülkede direkt olarak bir devlet bankasından borç sağlanarak sosyal konut arz etmek isteyenlere sübvansiyon sağlandı. 

Devletin, projeleri onaylama, konut ihtiyacını belirleme, sübvansiyonun miktarını belirleme gibi görevleri devam etti. Kentsel planlama, sosyal ev sahiplerini denetleme, yatırımların finansmanına yardımcı olma yerel birimlerin görev ve yetkisindeydi. Bu politikalarla, Fransa'da sosyal konut kiraları, özel kiralık konutların kiralarından ortalama yüzde 30-40 dolayında daha az.

Dul ve yetim maaşı, 65 yaş aylığı, evde bakım parası alanlara 5 bin TL ikramiye var mı? Son dakika! Şimdi göz atın!

Bankalar bunu yapana her ay karşılıksız 26 bin TL verecek! İşte her ay 26 bin TL kazanmanın yolu...

TOKİ'den İstanbul'a tam 648 konutluk yeni proje geliyor! Dev proje için tarih belli oldu!