02 / 05 / 2024

Türkiye'de yalıtım ürünleri kullanımı 7.5 milyon metreküpe çıktı

Türkiye'de yalıtım ürünleri kullanımı 7.5 milyon metreküpe çıktı

Artan enerji fiyatları ısı yalıtımına talebi artırdı. Konutlarda enerji maliyetini yüzde 50-60 azaltan ısı yalıtımı 20 ayda maliyetini karşılıyor



İnşaat sezonu ve mevcut inşaatları yenileme sezonu açıldı. Özellikle gelir düzeyi yüksek bölgelerde eski binalarına yalnız boya değil, yalıtım diğer adıyla mantolama yaptıran çok sayıda bina var.  Asıl gelir düzeyi düşük bölgelerde yalıtım yapılması gerektiğini vurgulayan Ode Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, "Çünkü ısı yalıtımı yapılan binalarda ısınmak için harcanan para yüzde 50-60 oranında azalıyor. Bu sayede ısı yalıtımı yaptıran binalar yaptıkları yatırımı 20 ayda geri kazanıyorlar. Bunu en fazla gelir düzeyi düşük kesimlerin yaptırması gerekiyor ama Türkiye´de tam tersi örneğin İstanbul´da Etiler, Nişantaşı, Bağdat Caddesi yaptırıyor" dedi.

Türkiye´de yalıtım yüzde 10

Türkiye´de 16-18 milyon civarında bina bulunuyor. Buna karşın bu binaların yüzde 10´unun yaklaşık 1.6-1.8 milyonunun ısı yalıtımlı olduğunu söyleyen Orhan Turan, Avrupa´da ise bu oranın çok uzun yıllardır neredeyse yüzde 100 olduğuna dikkat çekip şu bilgileri verdi: "Ancak Türkiye´de hızlı bir gelişim gözlüyoruz. Kriz yılı 2001´de Türkiye´deki yalıtım ürünleri kullanımı 2 milyon metreküp iken, bu sayı 2008 yılında 7.5 milyon metreküpe çıktı. Geçen yıl kriz nedeniyle bu rakamın 7.2 milyon metreküpe gerilediğini gördük. 2010´u ise 8 milyon metreküple kapatabileceğimizi tahmin ediyorum.

Isı yalıtımı yapılan bir ev cam ve çatılar hariç tutulduğunda enerji tasarrufu yüzde 50-60 düzeyinde oluyor. Buna ısı yalıtımı gözetilerek yapılan cam ve çatılar eklendiğinde çok daha yüksek düzeylere ulaşılıyor."
Hem çevreye hem enerji harcamasına dost ısı yalıtım aslında çok da maliyetli değil. 120 metrekare bir apartman dairesinin ısı yalıtımı maliyeti yaklaşık 2500 TL ve 20 ay sonunda sağlanan enerji tasarrufu ile yapılan yatırım karşılanıyor.

Yılda 1 milyar TL tasarruf

Yeni yapılan evlerde ise bu maliyet çok daha düşük. Uzmanlar yapım aşamasındaki bir binanın toplam maliyeti içinde ısı yalıtımı maliyetinin yüzde 2 ile 5 arasında bulunmasına karşın enerji giderinin yüzde 50 düştüğüne vurgu yapıyor.

Isı yalıtımı enerji kaybını en az yüzde 50 oranında azaltırken, buna çatı ve pencere yalıtımları da eklendiğinde bu yüzde 100´lere kadar ulaşabiliyor. Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer´in verdiği bilgiye göre sadece 2009 yılında yaklaşık 400 bin adet çoğunluğu konut amaçlı kullanılan binalardan elde edilen tasarruf 1 milyar TL civarında. Özciğer "Böylelikle en az 2 milyon 500 bin ton karbon salınımı engellenmiştir" diyor.
28 milyar ton karbon salımı

Isı yalıtımı enerji tasarrufunun yanı sıra aynı zamanda çevre dostu... Yapılan araştırmalar gösteriyor ki dünyada 28 milyar ton karbondioksit salımı var. Bunun yüzde 41.7´si petrol ve kömür, yüzde 38.5´i petrol, yüzde 19.4´ünü ise gazlar oluşturuyor. 

Binaların kimliği olacak

Bina Performans Yönetmeliği ile 2017 yılına kadar binaların bir enerji kimlik belgesi olacak. Bu tarihten sonra bina alım satımında artık tapunun yanı sıra binanın enerji harcamalarını gösteren bir çeşit enerji karnesi de bulunacak.  Uzmanlar bu karnenin evin alım satım fiyatını da direkt etkileyeceğini belirtiyor. Ancak 1 Temmuz´da başlatılması planlanan enerji kimlik belgesi uygulaması mevcut düzenlemeler tamamlanamadığı için 1 Ocak 2011´e uzatıldı.

2 bin 500 TL´ye yalıtım yaptır, 20 ayda geri kazan EKOkredi ile yalıtım yapanların ne kadar tasarruf ya da fayda sağladığını hesapladığımızda ise, ortaya şöyle bir tablo çıkıyor:

* 120 m2´lik apartman dairesinin aylık ortalama ısıtma/soğutma yakıt ve elektrik gideri 250 TL.
* 120 m2 bir apartman dairesinin ortalama yalıtım yatırımı tutarı 2.500 TL.
* 2.500 TL´lik yalıtım kredisi 48 ay vadeli aylık taksiti 68 TL.
* Yalıtım sonrası elektrik ve yakıt faturalardan yüzde 50 tasarruf sağlandığından 125 TL tasarruf edilir.
* Kredi taksiti ödendikten sonra 125-68=57 TL net tasarruf edilir.
* Yalıtım yatırımı, (2.500/125=20 Ay) başka deyişle 20 ayda kendini finanse etmiş oluyor.
12 ay vadeli yalıtım kredisine 0 faiz

Türkiye´de enerji tasarrufuna ilişkin ilk krediyi veren banka olduklarını vurgulayan Şekerbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, kredi ve koşullarına ilişkin şu bilgiyi verdi: "EKOkredi Yalıtım kampanyasında 12 aya kadar vade için yüzde 0 faiz uygulanıyor, dosya ücreti ise alınmıyor. Bu kredi ile Türkiye´de ilk kez bireysel başvuruların yanında apartman ve site yönetimlerine de bu hakkı verdik. EKOkredi ister dört ay ertelemeli, ister üç ayda bir ödemeli kullanılabiliyor. Kredi pencere ve çatı yalıtımı, mantolama, güneş enerjisi, doğalgaza geçiş, A sınıfı enerji vb. harcamaları için TL cinsi veriyoruz. Minimum vade üç ay, maksimum 60 ay. EKOkredi Yalıtım paketinin içinde, yalıtım teknik danışmanlığı, uygulayıcı firma danışmanlığı, proje kontrolü gibi önemli başlıkların yanında çok uygun ödeme koşulları da yer alıyor. Krediyi başlattığımız Mayıs 2009´dan bu yana 200 milyon TL´nin üzerinde kredi ile 6 binden fazla müşterimiz enerji tasarrufu ile tanıştı.

Akbank´tan 60 ay vadeli kredi

Akbank Enerji Dostu Kredi ile bireylerin ve apartman/site yönetimlerinin ısı ve yakıt tasarrufuna yönelik yalıtım, mantolama, güneş enerjisine geçiş, doğalgaz dönüşümü ve benzeri her türlü harcamalarını kredilendiriyor. Banka sözkonusu kredinin koşullarına ilişkin şu bilgiyi veriyor: "Bireysel başvuru yapan apartman sakinlerinden kimlik, adres ve gelir belgeleri gibi standart başvuru evraklarına ek olarak enerji harcamasına dair faturayı istiyoruz. Apartman veya sitelerin yönetimlerinden gelen kredi taleplerinde ise apartman yönetimine dair kat malikleri listesi, yönetim planı, kat malikleri kurul kararı, temlik belgesi gibi belgeler ve yine harcamaya ait fatura talep ediliyor.
Enerji kredisi kapsamında 60 ay vadeye kadar kredi veriyoruz. Ayrıca temmuz sonuna kadar sürecek çok avantajlı bir ihtiyaç kredisi kampanyamız da var. Kampanyada, 25 bin TL ve 36 ay vadeye kadar olan ihtiyaç kredilerinde yüzde 1 faiz uygulanıyor. Üstelik kredi için sadece 100 TL masraf ödeniyor."
Esin Çetinel/Radikal


Geri Dön