Ekonomi

Türkiye'de yastık altında kaç ton altın var?

Altın fiyatları Merkez Bankası Fed'in faiz kararı öncesinde yatırımcıların merkezinde olmaya devam ediyor. Peki Türkiye'de yastık altında kaç ton altın var?Peki Türkiye'de yastık altında kaç ton altın var?

Altın fiyatları Merkez Bankası Fed'in faiz kararı öncesinde yatırımcıların merkezinde olmaya devam ediyor. Peki Türkiye'de yastık altında kaç ton altın var?

İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Esen, Radyo Sputnik’te altın yatırımı ile ilgili olarak önemli değerlendirmeler yaptı. Esen, her dönem gündemde olan  yastık altı altınlarla ilgili önemli bilgiler verdi. Türkiye’de 5 bin ton ‘yastık altı’ diye tabir edilen altın olduğunu söyleyen Esen'in konu ile ilgili açıklamaları şu şekilde: “Yaklaşık 12 yıl önce Dünya Altın Örgütü, Merkez Bankası ve İstanbul Altın Rafinerisi’nin çalışmalarının ortaya konulması sonrası çıkan rakamlar tamamen matematiksel bir hesaplama ile şu şekilde oluştu. İlk olarak Türkiye’de ne kadar üretim yapılıyor, ne kadar ithalat, ihracat yapılıyor ve ne kadar altın iç piyasada hesapların dışında görünmez şekilde kalıyor. Bunu yapabilmek için yaklaşık 25 yıllık dönemi ele aldık. Çalışmanın sonundaki rakam 3 bin 800 ton dolaylarında bir rakamdı. Kayıt dışı yani 25 yılın öncesini ele aldığımızda ise 5 bin ton az kalan bir rakam ancak hayal kurmayalım, matematiksel bir takım gerçeklerin üzerine gidelim diye 5 bin ton rakamını ortaya koyduk. 5 bin ton rakamı gerçekten çok inandırıcı hesaplarla ortaya konuldu ve tek bir kurumun bulduğu bir sonuç değil. En azı gösteren bir sonuç.”

Altın fiyatlarında son durum ne oldu?

Yatırımcıların merak ettiği ve sık sık araştırdığı altın fiyatları, sabit kalmıştı. Sözcü'nün aktardığına göre, sabit kalmasında Fed’in para politikasını öngörülenden daha hızlı sıkılaştıracağına dair endişelerin, Ukrayna’da devam eden gerilim sebebiyle güvenli liman olarak görülen varlıklara talebin artmasını dengelemesi etkili oldı.

Gram altın ne kadar oldu?
Yatırımcıların gözdesi gram altında alış 790 lira, satış 797 lira oldu. Geçen hafta gram altının satış değeri 789 liraydı.

 

10 gram altın ne kadar oldu?
10 gram altın, 7 bin 922 TL lira oldu.

Çeyrek altın ne kadar oldu?
Çeyrek altının alış fiyatı 1.293 lira, satış fiyatı 1.320 lira oldu. Geçen hafta açıklanan resmi rakamlara göre, çeyrek altının satış değeri 1304 liraydı yani çeyrek altında 16 lira yükseliş görüldü.

Cumhuriyet altını ne kadar?
Cumhuriyet altını, alış 5 bin 323, satış 5 bin 377 TL. Geçen hafta cumhuriyet altının satış değeri 5.315. 62 TL yükseliş gerçekleşti.

Yarım altın ne kadar oldu?
Yarım altının alış fiyatı 2 bin 585 lira, satış fiyatı 2 bin 638 lira oldu. Geçen hafta açıklanan resmi rakamlara göre, yarım altının satış değeri 2 bin 609 liraydı yani yarım altında 29 liralık yükseliş görüldü.

Tam altın ne kadar oldu?
Açıklanan resmi rakamlara göre, tam altın, alış fiyatı 5 bin 224 lira, satış fiyatı 5 bin 276 lira oldu. Geçen hafta açıklanan rakamlara göre, tam altının satış değeri 5 bin 218 lira şeklindeydi. Yani tam altında 58 liralık bir yükseliş görüldü.

Reşat altın ne kadar oldu?
Açıklanan rakamlara göre, Reşat altında alış fiyarı 5 bin 213 lira, satış fiyatı da 5 bin 266 lira şeklinde açıklandı. Geçen hafta reşat altının satış değeri 5 bin 206 lira şeklindeydi. Yani Reşat altında da 60 liralık bir yükseliş görüldü.

Altın fiyatlarında şok iddia! İkinci çöküş geliyor!

Bitcoin 6 ayın en düşük seviyesinde!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?

Bloomberg'den kritik analiz: Dolar kuvvetlenecek!