Türkiye'de yılda 600 milyon ton taş patlatılıyor!
Yapılan araştırmalara göre Türkiye 'de son yıllarda yaşanan altyapı çalışmaları ve madencilik faaliyetleri için yılda 600 milyon ton taş patlatılarak ya da öğütülerek sektörlerin hizmetine sunuluyor
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ciddi bir altyapı dönüşümü yaşadığını belirterek, ülkedeki altyapı çalışmalarının ihtiyaçlarını karşılayan kum-çakıl karışımı olan "agrega" ve kırma taş sektörünün son yıllarda çok hızlı gelişme gösterdiğini kaydetti.
Otoyollar, köprüler, metrolar, tüneller ve inşaatlar için bu iki sektörün önemli olduğunu ifade eden Torun, şunları bildirdi:
"Metro ve hızlı tren projeleri, duble yol çalışmaları ve inşaatlarda agrega ya da kırma taş kullanılıyor. Türkiye'de yılda 350 milyon ton taş patlatılıp öğütülerek altyapı çalışmalarının hizmetine sunuluyor. Madencilik sektöründe de maden üretmek için 350 milyon ton taş patlatılıyor. Yılda 600 milyon ton civarında taş ya da taş ürünleri patlatılarak hizmete giriyor. Avrupa Birliği'nin kendisini yenilememesi ve alt yapısının bitirmiş nedeniyle ülkemiz, patlatma taş sektöründe ciddi bir pazar durumuna geldi. İstanbul'da köprü yapılıyor. Bunun için de ciddi anlamda patlatma yapılıyor. Türkiye'de yılda 200 bin ton patlayıcı madde kullanılıyor. Bu da ciddi bir rakam."
-"Türkiye bu açıdan çok şanslı"
Torun, agrega ve kırma sektöründe şu anda ihracat yapılmadığına değinerek, "Ancak bir alt yapı çalışmasının girdisi olarak kullanılıyor. Ülkemizin olduğu coğrafya çok şanslı bir yer. Agrega sektörü ve bu sektörün kayaçları ülkemizde bol miktarda bulunuyor. Türkiye bu açıdan çok şanslı. Irak ve Kuzey Afrika ülkeleri agregaya ihtiyaç duyuyor. Devletin bu sektöre ciddi anlamda destek vermesi gerekiyor" diye konuştu.
Pazardaki sektörlerin yaşadığı sorunların çözümü için bilimsel çalışmalar yapmak gerektiğini anlatan Torun, ülke kaynaklarının verimli kullanılması için yapılacak çalışmaları desteklediklerini sözlerine ekledi.
AA