22 / 12 / 2024

Türkiye'de yüzde 100 yerli izolatör Nisan ayında üretilecek!

Türkiye'de yüzde 100 yerli izolatör Nisan ayında üretilecek!

Sekiz şiddetindeki depremin etkisini 3’e kadar indirecek yüzde 100 yerli izolatör, nisan ayında üretime geçiyor. Böylece yıllık 100 milyar Euro’ya ulaşacak ithalat da önlenecek.



Türkiye nüfusunun yüzde 95’i deprem kuşağında yaşarken, binaların hasarını en aza indirecek cihaz geliştirildi. Dünyanın birçok ülkesinde kullanılan olası bir deprem anında ve sonrasında binanın yıkılmasını engelleyen ve alacağı zararı minimum seviyeye indiren izolatör sisteminin Türkiye’de yüzde 100 yerli olarak üretimi başlıyor. Ar-Ge, mühendislik, patent ve üretimi ile ilk yüzde 100 yerli deprem izolatörü üretim tesisi 1 Nisan’da Ankara’da hizmete giriyor.  İzolatör 8 şiddetindeki depremin etkisini 3’e kadar indirebiliyor. Uzmanlar izolatörün faydasını “Ameliyat yaparken deprem olması durumunda doktor izolatörün sağladığı fayda sayesinde ameliyata devam edebiliyor” şeklinde özetliyor. Deprem izolatörü genellikle yeni yapılacak binalarda kullanılıyor. Binaya maliyeti yüzde 2-3 civarında. Deprem izolatörleri yapıda uygun görülen kata kolonların ve betonarme perdelerin altlarına yerleştirilerek yapının zemin ile olan direkt etkileşimini kesiyor. Türkiye’de deprem bölgelerine yapılan hastanelerde deprem izolatörü kullanılmak zorunda. Bugüne kadar yıllık olarak 30 milyon Euro’luk ithal edilen izolatör yerli olarak üretilebiliyor. Yeni yönetmeliklerin devreye girmesi ile kullanım alanı yaygınlaşacak deprem izolatörlerinin ithalat pazarının 100 milyon Euro’ya çıkacağı hesaplanıyor.


AVRUPA ÜLKELERİNDE KULLANIMI ZORUNLU


İzolatör kullanımının haziranda çıkacak deprem yönetmeliğiyle okul ve kamu binalarında zorunlu olması bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda belediyeler içinde mecburi hale geleceği belirtiliyor. İzolatörü yapan TİS Teknolojik İzolatör Sistemleri firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şuyun “Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde zorunlu olarak kullanılan deprem izolasyon uygulamaları Türkiye’de hızla artarken, ülkemizde yalıtım cihazı üretimi yapan yerli bir firma bulunmuyordu. Bu durum son derece hayati öneme sahip bir alanda tamamen dış kaynaklara bağımlılık yaratıyor ve ithalatı zorunlu kılıyordu” dedi. Şuyun, İran’ın ihracatta hedef pazarlardan biri olduğunu belirterek İtalya, Almanya, Afganistan, Azerbaycan ve Yunanistan gibi ülkelerde yine potansiyel pazarlar arasında yer aldığını söyledi.


DOĞAL AFETLERDE İLETİŞİM KESİLMEYECEK


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca (AFAD), afetlerde iletişimin kesilmemesi için 4 aşamalı bir haberleşme sistemi kuruluyor. Kurumdan yapılan açıklamaya göre, afetlerde en önemli sorunlardan biri olan haberleşmede kesinti yaşanmasına, AFAD’ın Kesintisiz ve Güvenli Haberleşme Sistemi ile son verilecek. AFAD’ın kurduğu haberleşme sistemiyle iletişim, fiber kablo, 3G, uydu ve HF telsiz üzerinden otomatik aktarmalı olarak sağlanacak. Projenin 2018 sonunda ülke çapında yaygınlaştırılması planlanıyor.


Star


Geri Dön