Kent Haberleri

Türkiye'deki 5 milyon konut için güçlendirme çağrısı! Riskli binaların 600 bini İstanbul'da!

DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, ülke genelindeki riskli konut stoğuna değinerek açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...  Türkiye'nin yer aldığı deprem kuşağı ve bölgedeki aktif fay hatları ile ilgili açıklama yapan Türkkan, her zaman "deprem değil, ihmal öldürür" sözünü söylediklerine ve bunun sonucunu acı tecrübelerle gördüklerine vurgu yaptı

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, Kahramanmaraş merkezli, 10 şehri etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde binlerce binanın, on binlerce konutun tamamen yıkıldığına, hasarlı yapı sayısının henüz bilinmediğine dikkat çekti. 

Türkiye'nin yer aldığı deprem kuşağı ve bölgedeki aktif fay hatları ile ilgili açıklama yapan Türkkan, her zaman "deprem değil, ihmal öldürür" sözünü söylediklerine ve bunun sonucunu acı tecrübelerle gördüklerine vurgu yaptı.

DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, ülke genelindeki riskli konut stokunun da altını çizdi. 

İşte DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan'ın o açıklamaları...

Türkiye genelinde 6-7 milyon riskli konuttan bahsedildiğine vurgu yapan DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, "Şiddetli bir depremde hasar alması beklenen bu konutların 5 milyonu güçlendirmeyle kurtarılabilir. Bu hanelerin 600 bin adedi İstanbul'da bulunuyor. Bu 600 bin konuttan 150 bin adedi için ise hemen harekete geçilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin beklemeye tahammülü olmadığının altını çizen Sinan Türkkan, bir an önce başlanılması gerektiğini belirterek "Başta İstanbul olmak üzere bu riskli yapılardan bir an önce kurtulmamız hayati önemde" açıklamasında bulundu.

Güçlendirmenin yıkıp yeniden yapmaya göre çok daha hızlı ve düşük maliyetle yapılabildiğine,
şiddetli bir depremde hasar görmesi beklenen konutların böylece yıkılmasının engellenebileceğine vurgu yaptı.

Muhtemel deprem senaryolarının hep konuşulduğuna fakat kayıpları önlemek için yapılan çalışmaların yetersiz olabildiğine işaret eden Türkkan, "Elimizi çabuk tutmamız gerekiyor. Depreme karşı güçlendirme, tamamen bilimsel metotlarla ve uzun süren çalışmalar sonrası belirlenen en ideal yöntemlerle gerçekleştiriliyor. Riskli binayı tespit ederken öncelikle laboratuvar çalışması ve zemin etütleri yapılıyor. Ardından sırasıyla statik analiz, maliyet analizi ve uygunluk analizini çıkarıyoruz" açıklamasında bulundu. 

Türkkan son olarak, yapılması gerekenleri tespit ettiklerini ve binanın güçlendirileceğine ya da dönüştürüleceğine karar berildiğini söyledi. 

"Yeni yapılmış bina da, güçlendirilmiş bina da depremde can güvenliğini sağlamak üzere projelendirilir" diyen Türkkan, doğru zemin, doğru malzeme ve doğru sisteme de vurgu yaptı. 

Ekrem İmamoğlu'ndan İstanbul depremi açıklaması! Megakentte 90 binden fazla bina... Son dakika! 

DASK'tan son dakika açıklaması!

DASK ödemesi hangi binalar için yapılır? Zorunlu Deprem Sigortası hangi hasarları kapsıyor? Peş peşe açıklandı!