Türkiye'deki 7 adet Ceneviz kalesi Unesco Dünya Mirası listesine girdi!
Türkiye'deki yedi Ceneviz kalesi Unesco Dünya Mirası geçici listesine girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu eserlerin 'Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri' olarak kaydedildiğini belirtti..
Kültür ve Turizm Bakanlığı, aralarında İstanbul Galata Kulesi’nin de olduğu yedi Ceneviz kalesinin Unesco Dünya Mirası geçici listesine girdiğini açıkladı. 11. ve 15. yüzyıllar arasında Akdeniz, Karadeniz, Atlantik Okyanusu ve Kuzey Avrupa’da ticaret kolonileri kuran Cenevizlilerden kalan bu yedi kale İstanbul’daki Galata ile Yoros kaleleri, Foça, Çandarlı, Amasra, Akçakoca ve Sinop kaleleri olarak sıralanıyor.
Bakanlık, bu yedi eserin 15 Nisan 2013 tarihi itibarıyla ‘Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri’ olarak kaydedildiğini ve insanlık tarihi için tescillendiğini belirtti. Yapılan çalışmaların ardından şimdi de bu eserler Dünya Mirası geçici listesine girdi. Geçici liste ise Dünya Mirası listesi için ön adım niteliği taşıyor. Geçici listeler hazırlanırken varlıkların Dünya Miras Komitesi’nce belirlenen kriterleri karşılama durumları ile mimari, tarihi, estetik ve kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik ve felsefi özellikleri dikkate alınıyor. Bu listede yer alan varlıklara ilişkin hazırlanan adaylık dosyaları Dünya Miras Komitesi’ne sunuluyor.
Bizden 11 yer listede
Dünya Miras Listesi ise UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen ve tüm dünyada öncelikli olarak korunması için çalışmalar yapılan kültürel ve doğal varlıkların yer aldığı bir liste olarak biliniyor. UNESCO bu faaliyetlerine ilişkin 190 ülkeyle anlaşma imzaladı. 2013 itibarıyla dünya genelinde bu listeye kayıtlı 981 eser bulunuyor. Bu listede Türkiye’den aralarında İstanbul’un tarihi yerleri, Kapadokya, Hattuşaş, Selimiye Camii ve Nemrut Dağı Milli Parkı’nın da olduğu 11 yer var.
Galata Kulesi
Galata Kulesi, İstanbul’un en önemli sembollerinden biri. Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528’de Fener Kulesi olarak inşa ettirilen kule, 1204’teki IV. Haçlı Seferi’nde geniş çapta tahrip edildi ve 1348’de ‘İsa Kulesi’ adıyla yığma taşlar kullanılarak Cenevizliler tarafından Galata surlarına ek olarak yeniden yapıldı. Kulenin bugünkü şekline yakın hali Cenevizliler tarafından yapıldı.
Milliyet Gazetesi