Genel

Türkiye'deki esnaf iflaslarının sebebi yüksek faiz mi?

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'de esnafın kredilere yönlendirildiğini fakat kısıtlamalar ve yüksek faiz sebebiyle bu kesimin iflasa sürüklendiğini yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'de esnafın kredilere yönlendirildiğini fakat kısıtlamalar ve yüksek faiz sebebiyle bu kesimin iflasa sürüklendiğini yazdı.

Sözcü'de yer alan habere göre; Türkiye'de salgın döneminde devlet desteği alamayan ve banka kredilerine yönlendirilen esnafın durumu, uluslararası basının da gündeminde yer aldı. 

İngiliz Financial Times gazetesi, Kovid-19 salgını kısıtlamalarının ve merkez bankası politikalarındaki zikzakların Türkiye'de özellikle küçük işletmeleri zor duruma düşürdüğünü belirtti.

Gazete, faizlerdeki artışın söz konusu borçlu küçük işletmeler için sancılı olduğuna dikkat çekti.

Yüksek faizin borçlu küçük işletmelere büyük yük bindirdiğine dikkat çeken gazete, Erdoğan'ın yüksek faiz karşıtı açıklamalarının sebebinin bu durum olabileceğini belirtti. 

107 MİLYAR DOLARLIK KREDİ BORÇLARI VAR

Türkiye'de 3,2 milyon küçük ve orta büyüklükte işletme (KOBİ) olduğunu aktaran FT, toplamda 107 milyar dolar borç yükü olan bu işletmelerin birçoğunun borçlarını ödeyemeyerek iflasa sürüklendiğini ifade etti. 

İstanbul Teknik Üniversitesinden ekonomist Prof. Dr. Öner Günçavdı, kaynak yaratıp söz konusu işletmelerdeki desteğini sürdürmek için hükümetin faiz indirimini en iyi araç olarak gördüğüne vurgu yaptı. 

Resmi kayıtlara göre 2020'de 120 bin esnafın iflas başvurusu yaptığını, çok daha fazlasının ödeme gücü olmadığı için hukuki süreci başlatamasa da dükkanını kapattığını belirten FT, Günçavdı'nın “Esnaf genelde işlerini döndürmek için banka kredilerini kullanıyor ancak şu an ya kredi alamıyorlar ya da çok yüksek faizle alabiliyorlar” görüşünü yazdı.

Esnaflardan kira tepkisi: Kiraları bir senedir ödeyemiyoruz!