Türkiye'deki hastanelerin yüzde 60'ı yenilenmeli!
Sağlık Bakanlığının 2012'de yayımlanan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Plam'nda (UDSEP2023) açıkladığı verilere göre, Türkiye'deki hastanelerin yüzde 60'ı gerektiği ortaya çıktı.
Sağlık Bakanlığının 2012'de yayımlanan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Plam'nda (UDSEP2023) açıkladığı verilere göre, hastanelerin yüzde 60'ı depreme karşı güçlendirilmeye muhtaç. Genel Sağlık-îş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, bir basın açıklaması yaparak Sağlık Bakanlığı'na bu hastanelerin kaçının güçlendirildiğini sordu.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Plam'nda, (UDSEP-2023) Sağlık Bakanlığının hastanelerin depreme karşı güçlendirilmesine yönelik çalışmaları da yer alıyor. Buna göre 2012 yılında Türkiye genelinde depreme dayanıklı hastane yapılarının oranı yüzde 40 iken depreme dayanıklı hale getirilmesi gereken hastane yapılarının oranı yüzde 60. Bu oran içerisindeki güçlendirilmesi uygun olmayıp "yemlenmesi" gereken yapıların oranı ise yüzde 36.
ALARM VERİYOR
Özellikle İstanbul ve İzmir'deki hastanelerin alarm verdiğim ifade eden Bacaksız, "Sağlık Bakanhğı'na soruyoruz: Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Plam'nda beyan ettiğiniz ve oranı yüzde 60 olan; depreme dayanıklı hale getirilmesi gereken hastane yapılarının son durumu nedir? Olası şiddetli bir depremde, sağlık hizmetlerinin aksamaması için ihtiyaç duyulacak olan sağlık kurumlan bu duruma ne kadar hazırdır?" sorularını yöneltti. Depremde en çok ihtiyaç duyulacak olan sağlık personelinin ve hasta vatandaşların can güvenliğinin olmamasının endişe verici olduğunu söyleyen Bacaksız, "Sağlık Bakanlığı, sistemli yapısal güçlendirme çalışmalarına başlamalı ve vakit geçirmeksizin tamamlamalıdır." dedi.
Aydınlık Gazetesi