Teknoloji

Türkiye’deki internet hızının dünya gerisinde kaldığı belgelendi!

Türkiye’de hemen her mobil cihaz kullanıcısının şikayet ettiği internet hızının dünyanın gerisinde kaldığı, uluslararası bir otorite tarafından da belgelendi. Verilere göre, geçtiğimiz ocak ayı itibariyle Türkiye mobil internet hızında gelişmiş ülkelerle birlikte birçok gelişen ülkenin gerisinde kalmış oldu

İnternet hız testi ölçümü platformu Speedtest'in aylık verileri, mobil internet hızı konusunda Türkiye'nin yatay bir performans sergilediğini ortaya koydu. Verilere göre, geçtiğimiz ocak ayı itibariyle Türkiye mobil internet hızında gelişmiş ülkelerle birlikte birçok gelişen ülkenin gerisinde kalmış oldu.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremde yaşanan ve birçok kesim tarafından büyük tepki çeken iletişim aksaklıklarıyla öne çıkan GSM şirketlerinin Türkiye'nin mobil internet hızını geliştirme konusunda da zayıf bir performans sunduğu ortaya çıktı.

Konuyla ilgili sektörün yakından takip ettiği, kamuya açık veri seti sunan Speedtest'in sonuçlarına göre Türkiye mobil internet hızında dünya sıralamasında orta sıralarda yer alırken, gelişmiş ve gelişen birçok ülkenin gerisinde bir performans gösterdi.

EN HIZLI İNTERNET BAE’DE

İnternet hız testi ölçümü platformu Speedtest'in son olarak açıkladığı Ocak ayı sonuçlarına bakıldığında, en hızlı mobil internetin 161,15 Mbps ile Birleşik Arap Emirlikleri’nde olduğu belirlenirken, bu ülkeyi 155,51 Mbps ile Katar; 136,08 Mbps ile Norveç izledi.

Speedtest'in verilerine göre, sıralamanın en altında ise 4,13 Mbps ile Küba; 4,86 Mbps ile Afganistan; 6,18 Mbps ile Venezuela yer aldı.

TÜRKİYE MOBİLDE 65, SABİT İNTERNETTE 107. SIRADA

Speedtest tarafından kaydedilen veriler, Türkiye’nin ise mobil internet hız sıralamasında 65. sırada yer aldığını ortaya çıkardı. Verilere göre, Türkiye’nin mobil internet indirme hızı ortalaması 30,98 Mbps, yükleme hızı ortalaması ise 13,10 Mbps seviyesinde iken, sabit internet hız sıralamasında ise Türkiye 107. sırada yer aldı.

Speedtest tarafından ölçülen Türkiye'nin sabit internet verilerine bakıldığında 32,45 Mbps indirme hızı ile 6,54 Mbps yükleme hızı sonuçları olduğu görülmekte.

İnternet hız testi alanında milyonlarca kullanıcının tercih ettiği platformların başında gelen Speedtest'in verileri dünya genelindeki indirme ve yükleme hızlarını gözler önüne sermekte.

Speedtest tarafından paylaşılan veriler hem genişbant hem de mobil internet hızlarını ortaya koymakta. İnternet kullanıcılardan alınan verileri derleyen Speedtest yetkilileri, ülkeler için tüm verileri sıralıyor ve medyan hızı belirleyerek sonuç veriyor. Platforma göre medyan almak ise, günlük kullanıcılar için daha belirleyici nitelikte.