Emlak Terimleri

Türkiye'deki konut satış istatistikleri!

Kiralamak için alınan gayrimenkulün, satın alınan fiyatı geri kazandırması için gereken aylık kira miktarını bize o gayrimenkulün kira çarpanı söylüyor. Peki konutta balon var mı? İşte Türkiye'deki konut satış istatistikleri...

Türkiye'deki konut satış istatistikleri!

Kiralamak için alınan gayrimenkulün, satın alınan fiyatı geri kazandırması için gereken aylık kira miktarını bize o gayrimenkulün kira çarpanı söylüyor.


Gayrimenkul satış bedelinin, gayrimenkulün brüt aylık kira gelirine bölünmesi ile, elde edilen sayı, o gayrimenkulün aylık kira çarpanı oluyor. Elde edilen sayının 12'ye bölünmesi halinde, yıllık kira çarpanı bulunabiliyor.


Örneğin; 200 bin TL'ye alınan  gayrimenkulü 1.000 TL'ye kiraya verirseniz bunun kira çarpanı 200 olur. 


Türkiye'de uygulamada büyükşehirlerde ortalama 18 ile 20 yıllık kira bedeli karşılığında gayrimenkul satışı yapılıyor. Ancak son zamanlarda "konutta balon" tartışmaları kendini gösteriyor.


2014 konut satış istatistiklerine göre, şuanda İstanbul'da yapılan konut satışları 28 yıllık kira bedeline denk geliyor. Diğer büyükşehirlerden olan Ankara ve İzmir'de ise ortalama konut fiyatı yaklaşık 22 yıllık kira bedeline denk geliyor.


Görüldüğü üzere İstanbul'da konut fiyatları; İstanbul için makul olarak kabul edilen 20 yıllık kira bedeli sınırının üzerinde seyrediyor. Kira çarpanının bu denli artmasının nedenleri arasında ise İstanbul'a gelen talep gösteriliyor. 


Konut satış istatistikleri..

Türkiye genelinde gerçekleşen konut satışlarına dair istatistikler, TÜİK tarafından her ay üç aylık dönemler itibari ile il düzeyinde yayımlanıyor. Konu ile ilgili son istatistik Şubat dönemine ait istatistik olup, veriler şu şekilde tespit edilmiştir:


Konut Satış İstatistikleri, Şubat 2014

Türkiye’de 2014 yılı Şubat ayında 82 597 konut satıldı.

Konut satışlarında 2014 yılı Şubat ayında, İstanbul 17 121 konut satışı ile en yüksek paya (%20,7) sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 9 386 konut satışı (%11,4) ile Ankara, 5 128 konut satışı (%6,2) ile İzmir izledi. Hakkari’de 2014 Şubat ayında konut satışı gerçekleşmedi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 6 konut ile Ardahan ve 22 konut ile Bayburt ve Bingöl oldu.


Konut Satış Sayıları, 2013-2014

Kira çarpanı ne demek?
Kira çarpanı nedir? Ne olmalı?
2013 yılının 2. çeyreğinde 295 bin konut satıldı!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com