Türkiye'deki konutların yüzde 80'ine kartonpiyer yapılıyor
Tavan ve pencere kesitlerini, dış duvarları, kapılan, panoları hatta yatak başlarını süsleyen kartonpiyer, Türkiye'deki konutların yüzde 80'ine yapılıyor
ÖMRÜ BİNA ÖMRÜNDEN FAZLA
Binaların içleri ve ceplerini çeşitli malzeme ve tekniklerle süsleme geleneği olarak tanımlanıyor. Fransızca 'carton' (karton) ve 'pierre' (taş) sözcüklerinden türemiş 'carton-pierre'den geliyor. Anlamı ise 'taşa benziyen karton'. Yaklaşık 500 yıllık geçmişe sahip. Kartonpiyer, suyla karıştırılıp hamur haline getirilen kağıdın önce tutkal, sonra üstübeçle karıştırılmasıyla elde edilen bir malzeme. Bu malzeme önceden hazırlanan kalıplara dökülür ve kuruduktan sonra yapıların tavanlarına ya da duvarlarına monte edilir. Kartonpiyer yaptırırken ya da seçerken nelere dikkat edilmesi konusunda Alper Doğruer şu tavsiyelerde bulunuyor:
Öncelikli olarak malzeme seçimine dikkat edilmeli. Üreticisi bilinen, belli kaliteyi sağlayabilen firmaları seçin.
Uygun kalınlıktaki hazır malzemesi daha sonraları yerini kullanım kolaylığı olan alçıya, daha somaları ise poliüretan esaslı olanlara bıraktı. Şimdiki güçlendirilmiş haliyle ömrü bina ömründen fazla olarak görülüyor.
HÂLÂ YÜZDE 40 MERDİVEN ALTI
Hazır kartonpiyer markası Decosa'nın Türkiye dağıtıcısı olan Mardav'ın Satış ve Pazarlama Direktörü Alper Doğruer, Türkiye'de hazır kartonpiyer kullanımının 10 yıllık bir geçmişi bulunduğunu söylüyor. Ama buna karşın alçısız kartonpiyer sektörü her geçen gün büyüyor. Doğruer'e göre, kapsamlı üretim yapan firma sayısı 10'u geçmiyor. Her sektörde olduğu gibi bu alanda da merdivenaltı üretim sorunu bulunuyor. Pelesen, kartonpiyerler alınmalı. En az 9 milimetre ve üzerinde olanlar tercih edilmeli.
Uygulamasını bilen bir usta ya da uygulamaya eli yatkın kişiler tarafından uygulanmalı. Tavsiye edilen yapıştırıcüar kullanılmalı ve boya yapılırken kesinlikle solvent içermeyen boya tercih edilmeli. Hazır kartonpiyerin cirosal büyüklüğünün de yıllık 10 milyon TL'yi bulduğunu tahmin ediyor. Bunun yüzde 40'ı merdivenaltı üretimden geliyor. Türkiye'de alçılı kartonpiyerin kullanımının hala yüzde 60'larda olduğunu belirten Alper Doğruer, hazınn kartonpiyerdeki payının yüzde 40'a yükseldiğini kaydediyor. Kartonpiyerde tercih edilen hazır kartonpiyer modelleri genellikle sade desenli kartonpiyerler. Doğruer, karmaşık desenli hazır kartonpiyerlerin desenlilere göre yüzde 45 oranında daha pahalı olmasının az tercih edilmelerini sağladığına da değiniyor. Kartonpiyer kullanmanın amaçlarından biri de hataları. kapatmada ya da farklı sonuçları gizlemede başarüı olması.
Kartonpiyerin konutların iç ve dış cephelerinde çeşitli kullanım alanları da bulunuyor. Bu alanlar şöyle:
Duvarda: Duvara kartonpiyer uygulaması aslında çok eskiye dayanan bir çözüm. Tercih edeceğiniz kartonpiyerin ebadını ve biçimini belirlemek size kalmış. Ortasına da tercihinize göre tablo ayna ya da göbeklerden yapıştırabilirsiniz.
Kapıda: Bunun için kapının düz olması gerekiyor. İnce şeritler halinde satılan kartonpiyerleri, kapınızda görmek istediğiniz şekle göre, önce ölçüp soma maket bıçağıyla kesin. Ardından tutkal ve benzeri yapıştırıcılar yardımıyla kapınıza yapışünn. Daha dekoratif bir kapıya sahip olacaksınız.
Panoda: Çalışma odalarında kullanılan panolar sıradan olabiliyor. Kartonpiyerle pano bir dekorasyon objesi haline getirilebilir. İstenilen ölçülerde kesilen kartonpiyerler, panonun çerçevesini oluşturacak. İşlemeli, düz, kaim veya ince pek çok seçenek bulunuyor.
Yatak başında: Kartonpiyeri yatak başınızın çerçevesine göre kestikten sonra duvara sabitlemeniz yeterli. Böylece daha dekoratif yatak odası ve yatak başlığına sahip olacaksınız.
Hürriyet Emlak-Hanife Baş