Sektörel

Türkiye'deki mevcut gelişmeler inşaat sektörünü nasıl etkileyecek?

Geçen hafta boyu Dubai'de dünyanın önde gelen gayrimenkul fuarlarından Cityscape Global'e adeta 'hücum' eden Türk gayrimenkul sektörü temsilcilerinin kafalarında tek bir soru vardı: Türkiye'deki mevcut gelişmeler sektörü nasıl etkileyecek?

Geçen hafta boyu Dubai'de nefes almayı zorlaştıran 45 derecelik sıcaklığa rağmen dünyanın önde gelen gayrimenkul fuarlarından Cityscape Global'e adeta 'hücum' eden Türk gayrimenkul sektörü temsilcilerinin kafalarında tek bir soru vardı: Türkiye'deki mevcut gelişmeler sektörü nasıl etkileyecek? 


Öyle ya işte fuarın birinci günü tam da ilk basın toplantısı öncesinde Iğdır'dan gelen şehit haberleri bir anda fuar merkezindeki Türk stantlarının üzerine kara bulutlar olarak çöktü. 4 saat uçuş süresi olan 3228 kilometre uzaklıktayız ama Türkiye'den gelen son dakika haberi konuşmalara damgasını vurmaya başladı bile. 


Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin sunumuna şehitleri anarak başlıyor, Artaş Grubu patronu Süleyman Çetinsaya'nın gözleri dolu dolu, "Büyütüp yetiştiriyorsun, kolay değil" diyor. 


Noktayı Dumankaya Holding Yönetim Kurulu Üyesi Barış Dumankaya koyuyor: "Benim burada ne işim var, şu anda otele gidip perdeleri kapatıp öylece durmak istiyorum." Yaz başından bu yana seçim belirsizliği, ramazan ayı, terör olayları nedeniyle durgun geçen iç piyasaya karşılık yurtdışında projelerine müşteri çekmeye çalışan müteahhitler için ayrıca kötü bir haber bu. Çünkü içlerindeki acıyı yüzlerine yansıtmamaları, yatırımcıyı bir şekilde Türkiye için ikna etmeleri gerek. 


'BU MORALLE TÜRKİYE'DE SATIŞLARI UÇURURUZ AMA...' 


İşte bu yıl 61 firmayla fuarın düzenlendiği Birleşik Arap Emirliklerinin ardından en fazla katılım sağlayan, geçen yıla göre fuar alanını yüzde 30 artışla 40 bin metrekarenin üzerine çıkaran Türk şirketleri böyle başladılar Cityscape 2015'e. Bu yıl üçüncü kez gittiğimiz Cityscape'in önceki yıllara göre biraz daha tenha olması dikkatimizi çekiyor. 


Kuzu Grubu'nun patronu Özen Kuzu'nun, bu durumu 'Kuru kalabalık ortadan kalktı. Bu yıl az ama öz yatırımcılar var' şeklinde özetlemesini not alıyoruz. Kuveyt, Katar gibi Körfez ülkelerinde düzenlenen diğer gayrimenkul fuarlarında 'dolarların havada uçuştuğu' sıcak satış anlarına denk gelebilirsiniz ama Dubai'deki Cityscape Global'de bu mümkün değil. Bunun için Türk firmaları ilgisini çektikleri yatırımcılar ile gizliden söz keserlerken, ödeme için İstanbul'a davet ediyorlar. Ayrıca fuar öncesinden toplu satış anlamında yapılan anlaşmalar var. 


Mesela Ağaoğlu Grubu'nun, Suudi merkezli Şeyh Sulaiman Al Rajhı Vakfı'na Cityscape 2015'te tek kalemde 140 daire satıp 67 milyon dolar gelir yarattığını açıklaması heyecan yarattı. Ağaoğlu'nun ardından Garanti Koza, Sinpaş, Torunlar, Kuzu, DKY İnşaat, Dumankaya gibi firmaların da içinde bulunduğu gruplar fuarın ilk iki gününde 250 milyon dolarlık rezervasyona imza attılar. 

Fuar sonunda ise bu rakam 500 milyon dolara ulaştı. Müteahhitlerin ortak mesajı ise buradan aldıkları moralle Türk piyasasında yeni açılacak sezona daha istekli girecekleri oldu. Tabii mesajların sonunda seçim belirsizliğinin en kısa zamanda ortadan kalkması dileğiyle gelen kocaman bir 'ama' da var... 


PETROL FİYATLARI YILDIZI SÖNDÜRÜR MÜ? 


Tabii fuar sadece Türk firmalarından ibaret değildi. Dünyada düşme eğiliminde bulunan petrol fiyatlarının Dubai'deki gayrimenkul yatırımlarını nasıl etkileyeceği de merak ediliyordu. Emirliğin gayrimenkul alanında parlayan yıldızı henüz eski şaşaalı günlerini yakalamamış olsa da, birkaç yeni projenin maketleri meraklıları karşıladı. Bunlar içerisinde en dikkat çekeni de 828 metreyle dünyanın en uzun kulesi Burj Khalifa'ya sahip Dubai'nin gelecekte 700 metrenin üzerinde yüksekliğiyle dünyanın en uzun ticari binasına sahip olacak Burj2020'yi vizyona koyması oldu. 



Habertürk / Ünsal EREKE