Sektörel

Türkiye'deki sosyal konut açığını İtalyanlar kapatacak

İtalya'nın iki önemli inşaat şirketinin ortak olduğu Caputo Partnership, İstanbul'daki fırsatları değerlendirmek için Türkiye'ye geliyor

İtalya'nın iki önemli inşaat şirketinin ortak olduğu Caputo Partnership, İstanbul'daki fırsatları değerlendirmek için TOKİ ve Türk şirketlerle görüşmeye geliyor. İtalyan heyeti, farklı şirketleri temsil eden 12 kişiden oluşuyor.

Kriz nedeniyle Avrupa'da inşaat işlerinin yavaşlaması, yatırımcıların Türkiye'ye ilgisini artırıyor. İstanbul, bu hafta İtalya'dan gelecek 12 kişilik bir yatırımcı heyetini ağırlayacak. İtalya'nın en önemli inşaat şirketleri arasındaki Urbam ve CMB'nin sahipleri de birlikte kurdukları sosyal konut odaklı şirketleri Caputo Partnership ile Türkiye'de proje üretmek için fırsatlara bakacak.

Şirket sahipleri ortak iş geliştirmek için Toplu Konu İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar ile de bir araya gelecek.

'İHALELERE GİRMELERİNİ TEŞVİK EDECEĞİZ'
Konuyla ilgili görüştüğümüz TOKİ Başkanı Bayraktar, İtalyan şirketlerin İstanbul'da iş yapmak konusunda istekli olduğuna dikkat çekerek, "Diyorlar ki, “Gelelim, sizin sosyal konut yapalım, projeler yapalım. Bu işin olmazsa olmazı kaynak. Finansal kaynak getirilmesi önemli” dedi. Bayraktar şöyle devam etti; "Yatırımcı yeter ki iyi niyetli olsun, biz her zaman ortak kaynak yaratarak da çalışırız. Önemli olan katma değer üretilmesi. İhalleere girmelerini teşvik edeceğiz. Gerekirse ihalesiz de iş organize edilebilir tabii; kanun buna müsait. Türkiye kent; dönüşüm ve sosyal konut açısından çok fırsat sunan bir yer. Avrupa'da da işlerin sıkıştığı bir ortamda çok çekici oluyoruz."

AVM VE TURİZM İLGİSİ
12 kişilik heyette yer alan 5 yatırımcı Social Housing Delegation (Sosyal Konut Delegasyonu) adına yalnız bu alana yönelik görüşmeler için TOKİ ve iştiraki Emlak Konut ile görüşmeye geliyor. Diğer yatırımcılar ise konut, alışveriş merkezi (AVM), turizm yatırımları gibi farklı alanlarda da fırsatlar arıyor.

Görüşmeler 24-26 Şubat'ta
İtalyan yatırımcıların iletişime geçtiği Türk şirketler Ağaoğlu, Emlak Konut, Sur Yapı ve Varyap. İtalya'nın Milano kentinde düzenlenen EIRE gayrimenkul fuarında yapılan görüşmelerin devamı olarak Türkiye'ye gelmeyi talep eden yatırımcılar 24-26 Şubat tarihleri arasında İstanbul'da olacak. 25 Şubat'ta Emlak Konut ve Varyap ile 26 Şubat'ta ise Ağaoğlu ve Sur Yapı ile görüşülecek.

TOKİ Başkanı ikna etti, belediyeler MIPIM'e gidiyor
Avrupa'nın en önemli gayrimenkul fuarları arasında gösterilen Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen MIPIM'e bu yıl Türkiye büyük bir ekiple katılacak. TOKİ Başkanı Bayraktar, 16-19 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuar için dört büyük kentin belediye başkanı ile bizzat görüştü. "Bu işin önemini anlattım ve organize ettim" diyen Bayraktar, şunları söyledi: "Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa'nın büyükşehir belediyesi başkanlarını aradım. 'Kendimizi göstermeliyiz' dedim. Hep beraber 200 metrekarelik bir standla ve projelerimizle bu yıl orada olacağız.”
Menekşe Ataselim/Habertürk