Kent Haberleri

Türkiye'deki tüm çiftçilerin dikkatine! Bunu yaptılar, koyunlarındaki değişime inanamadılar! Siz de bakın

Türkiye'de son dönemde hayvancılığın maaliyetinin artmasıyla birlikte et ve süt fiyatları da fırladı. Devlet ise hayvancılara destek olmak amacıyla yeni projeler üretiyor. Bir proje daha meyvesini verdi. Gelin o projeye birlikte bakalım. Özelikle hayvancılıkta girdi maaliyetlerinin azalması ve hayvancılıkla uğraşan kişi sayısındaki azalma, fiyatların artmasında doğrudan etkili oldu

Ülkemizde son dönemde fiyatı en çok artan ürünlerin başında et ürünleri ve süt ürünleri geldi. Özelikle hayvancılıkta girdi maaliyetlerinin azalması ve hayvancılıkla uğraşan kişi sayısındaki azalma, fiyatların artmasında doğrudan etkili oldu.

DEVLET DE KOLLARI SIVADI

Hayvancılıkta yaşanan bu gelişmelerin ardından devlet de kolları sıvadı ve yeni projeler üretmeye başladı. Isparta'da gerçekleştirilen bir proje ise kısa süre içerisinde başarılı oldu. Projeyi tüm çiftçilerin öğrenmesi gerektiği tavsiye edildi. 


 

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) koordinatörlüğünde 60 ilde uygulanan "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" kapsamında önceki yıllarda Isparta'da "Pırıt Koyununun Halk Elinde Islahı Projesi" hayata geçirildi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Isparta Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğinde yürütülen projeden 12 yetiştirici faydalandı.

Gönen ilçesinde yaşayan Havva Kündük ve Fadimaana Özdemir de proje kapsamında sürüsünü büyüten yetiştiriciler arasında yer alıyor. Kündük ve Özdemir, projeyle sürülerindeki kaliteyi ve ikizlik oranını artırmanın sevincini yaşıyor.

"DAHA ÖNCE HAYVANLAR DAHA KALİTESİZDİ"

İlçede 22 yıldır hayvancılıkla uğraşan 42 yaşındaki Havva Kündük, AA muhabirine, projeye 10 yıl önce dahil olduklarını söyledi.

Sürülerinin daha önce renkli renkli ve daha kalitesiz olduğunu, projeyle beraber kalitenin arttığını belirten Kündük, "Projeyle sürümüzün hepsini pırıt koyunu yaptık. Projeden önceki sürümüz değişikti, bazıları renkliydi. Şimdi hepsi tek tip oldu. İkiz doğum oranı yükseldi. Şimdi sürümüz eskisi göre her şeyiyle daha iyi." diye konuştu.

İlk küçükbaş hayvancılığına 100 koyunla başladıklarını ifade eden Kündük, "Projeye girdiğimizde hayvan sayımız 150'ydi, şimdi 200 hayvanımız var. İkiz, üçüz, dördüz hatta bu yıl beşiz yavrular doğdu. Damızlık kuzularımızda da artışımız oldu. Maddi anlamda da projenin bayağı bir faydasını gördük. Konteyner aldık, sonra hayvanların ilaçlarını alıyoruz, yem desteği de fazlasıyla oldu." ifadelerini kullandı.

Yetiştiricilerden 49 yaşındaki Fadima

Isparta Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu da projenin Tarım ve Orman Bakanlığınca yerli ırkların geliştirilmesi amacıyla yürütüldüğünü söyledi.

Proje kapsamında yetiştiricilere devlet tarafından nakit desteği de verildiğini anlatan Köroğlu, "Yetiştiricilerimiz, kaliteli damızlık üretti, koyunların et, süt verimi yükseldi. Kuzuların yetiştiği zaman kilosu daha çok arttı. Yetiştiricilerimiz, sürüde oluşabilecek çeşitli hastalıklardan da kurtuldular." değerlendirmesini yaptı.

ana Özdemir ise projeyle sürüdeki hayvan sayısının 120'den 190'a yükseldiğini ifade etti.

Özdemir, sürünün projeyle daha düzgün hale geldiğini, satışlarında artış yaşandığını ve sürüdeki ikiz koyun oranının yüzde 80 arttığını dile getirdi.