Sektörel

Türkiye'den 2 müze Avrupalı rakipleriyle yarışacak

İstanbul Modern Sanat Müzesi ve Ankara Vakıf Eserleri Müzesi, 26 ülkeden 97 müzenin katılacağı Avrupa Müze Forumu'nda "Avrupa Yılın Müzesi" ödülünü almaya çalışacak

1977'de kurulan Avrupa Müze Forumu, 2006'dan beri devam eden çalışmalar sayesinde kurulduğu günden bu yana Türkiye'de ilk kez Bursa'da yapılıyor. Açılışı bu akşam yapılacak, resmi programı ise yarın başlayacak forum, 9 Mayısta sona erecek. Avrupa'daki müzelerin kalitelerini, standartlarını yükseltmek amacıyla kurulan Avrupa Müze Forumu'na bugüne kadar 40 ülkeden bin 500 civarında müzenin katılımı sağlandı. Bunların arasında yıllık 250 milyon Euroluk bütçeye sahip Avrupa'nın büyük müzeleri de bulunuyor.

Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, Avrupa müzeler zirvesinin Bursa'da toplanmasının büyük önem taşıdığını, forum ile kentin Avrupa'ya daha fazla tanıtılacağını belirtti. Forum kapsamında bugüne kadar her yıl Avrupa Yılın Müzesi Ödülü verildiğini dile getiren Erdönmez, şunları kaydetti: "Bu yarışmada amaç müzelerin kalitesini yükseltmek. Müzeler, bu ödüle layık olabilmek adına standartlarını ve kalitelerini yükseltiyor. Dünyada müzecilik anlayışı değiştiği ve okul statüsünde sürekli hareketli müzeler gündemde olduğu için bütün bireylerle ilişki içinde olan müzeler oluşturulmaya çalışılıyor. Bunun için görsellik, koleksiyon değeri, sunum, bina yapımı gibi bazı kriterler getiriliyor. Forum, bu kriterleri göz önüne alarak yarışma düzenliyor. En iyi müze Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nü alıyor." İstanbul Modern Sanat ve Ankara Vakıf Eserleri Müzesi'nin bu ödül için Fransa, İngiltere, İsveç, İsviçre, İspanya gibi ülkelerden, Avrupalı dev rakipleriyle yarışacağını ifade eden Erdönmez, "Birinci gelen müze, kayıtlara geçiyor ve yurt dışında yılın müzesi olarak tanıtılıyor. Bu tanıtım turist
getirisi açısından çok önemli" dedi.

Ankara Vakıf Eserleri Müzesi

Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Başkent Ankara'nın imarı için büyük çaba sarf eden Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1927 yılının sonlarında bugünkü Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın (O zamanki Hariciye Vekaleti) kuzeyinde büyük bir ilkokulun yapımına başlanıyor ancak 1928 yılı sonlarında bu yapı Hukuk Mektebi'ne tahsis ediliyor. 1928-1941 yılları arasında Hukuk Mektebi, ardından bir süre Ankara Kız Sanat Mektebi ve Ankara Yüksek Öğrenim Vakıf Kız Öğrenci Yurdu, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce halka hizmet veren Aşevi olarak kullanılan bina, Nisan 2004'ten bu yana Ankara Vakıf Eserleri Müzesi olarak hizmet veriyor.

Müzede, yıllardır Vakıflar Genel Müdürlüğü depolarında muhafaza edilmiş Türkiye'nin bütün yörelerinden toplanmış halı ve kilim örnekleri, şamdanlar, Kuran-ı Kerimler, Padişah vakfiyeleri, saatler, hat levhalarının yanı sıra, çini panolar, para keseleri, ahşap paneller, fotoğraf makineleri gibi birçok eser sergileniyor.

İstanbul Modern Sanat Müzesi

Türkiye'de modern ve çağdaş sanat sergileri düzenleyen ilk özel müze olarak, 2004'te İstanbul Boğazı'nın kıyısında, 8 bin metrekarelik bir alanda kurulan İstanbul Modern Sanat Müzesi, "Türkiye'nin sanatsal yaratıcılığını kitlelere ulaştırmayı ve kültürel kimliğini uluslararası sanat ortamıyla paylaşmayı amaçlayarak, disiplinler arası etkinliklere ev sahipliği yapan bir müze" konumunda bulunuyor.

Modern ve çağdaş sanat alanlarındaki üretimleri uluslararası bir yönelimle koleksiyonunda toplayan, koruyan, sergileyen ve belgeleyerek sanatseverlerin erişimine sunan müze, bünyesinde barındırdığı süreli ve sürekli sergi salonları, fotoğraf galerisi, video, eğitim ve sosyal programları, kütüphane, sinema, kafe ve tasarım mağazası ile çok yönlü bir hizmet veriyor.