Türkiye'den en çok konutu Iraklılar aldı!
Eylülde Türkiye’de 108 bin 918 konut satılırken, bu satışların bin 276 adedi yabancı ülke vatandaşlarına yapıldı.Yabancıya konut satışında Iraklı vatandaşların Türkiye’deki gayrimenkul yatırımına olan talebi dikkat çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) eylül ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Rapora göre, Türkiye genelinde konut satışları 2016 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.8 artış gösterdi. Eylülde Türkiye’de 108 bin 918 konut satılırken, bu satışların bin 276 adedi yabancı ülke vatandaşlarına yapıldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27.8 azaldı. Yabancıya konut satışında her ne kadar azalma gözükse de Iraklı vatandaşların Türkiye’deki gayrimenkul yatırımına olan talebi dikkat çekti.
Eylülde ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı.Topraklarında büyük askeri harekât süren Irak vatandaşları, sadece eylül ayında değil, 2015 yılında da Türkiye’den en çok gayrimenkul alan ülke vatandaşları oldu. 2015 yılında Türkiye’den toplam 4 bin 228 Irak vatandaşı konut aldı. Ocak 2016-Eylül 2016 arasında ise 2 bin 250 Iraklı Türkiye genelinde konut sahibi oldu. Hiç şüphesiz Irak’ta yaşanan savaş ve savaşın yol açtığı güvenlik sorunları ile kaos ortamı, Iraklıların yabancı ülkelerden gayrimenkul edinmesinde büyük bir etken. Iraklıların Türkiye’yi tercih etme sebeplerinin başında ise, uzun yıllar süren komşuluk ilişkileri, kültürel ve tarihi bağ gibi iki ülkenin sahip olduğu ortak noktalar geliyor. Öte yandan Türkiye özellikle son yıllarda artan kaçak göçmen sayısına karşı uyguladığı kararlı mücadele doğrultusunda ve teröristlerin ülkeye girişini engellemek amacıyla Irak’a yönelik vize rejiminde değişikliğe giderek bu ülkeye vize uygulamaya başladı.
1 YIL OTURUM ALIYORLAR
Türkiye’nin Irak’a vize uygulamaya başlaması da Iraklı vatandaşları Türkiye’de konut alımına yöneltti. Mütekabiliyet Yasası’na göre Türkiye’den konut alan yabancı ülke vatandaşlarına 1 yıllık oturma izni veriliyor. Bu haktan çekirdek ailesi de yararlanabiliyor. Konut sahibi, satın aldığı konutu elden çıkarmazsa oturum iznini uzatabiliyor. Türkiye’de birçok akrabası bulunan Iraklı vatandaşlar da bu haktan yararlanabilmek için Türkiye’den konut alımına yöneliyorlar.
IRAK’A 2 KAT PROSEDÜR UYGULANIYOR
Gayrimenkul Hukukçuları Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, “Türkiye’de konut almak isteyen tüm yabancılar güvenlik nedeniyle yerel ordu komutanlığından izin almak zorunda. Alacakları konutların askeri bölgelere yakın olmaması gerekiyor. Fakat Irak ve İran vatandaşları ayrıca İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı’ndan izin almak zorunda” dedi.