Sektörel

Türkiye’den gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık verilecek!

Türkiye ve Rusya ilişkilerinde yeni bir sürece girildi: İki ülkenin yatırımcıları, ortak bir fonla Suriye gibi üçüncü ülkelere yatırım yapacak. Türkiye'de bir Rus üniversitesi kurulacak. Gayrimenkul alana vatandaşlık verilecek...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in yapıcı adımlarıyla önemli aşama kaydeden Türk-Rus ilişkilerinde yeni bir sürece girildi. Dün oynanan Türkiye-Rusya dostluk maçı öncesinde düzenlenen Türkiye-Rusya Medya Forumu’yla 60’tan fazla Rus gazeteci Antalya’da ağırlandı. Forumun açılış oturumuna, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Antalya Valisi Münir Karaoğlu, Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan gibi isimler katıldı. 


KONUT ALANA VATANDAŞLIK 

Uluslararası medya kuruluşu Global Connection tarafından düzenlenen forumda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yakında kurulacak Türk-Rus Ortak Yatırım Fonu’yla iki ülke firmalarının üçüncü ülkelerdeki yatırımlarının finanse edileceğini söyledi. Bakan Zeybekci, özellikle Suriye ve Irak’ın yeniden inşasında Rus ve Türk iş adamlarının bu fondan sermaye desteği alacaklarını belirtti. Önümüzdeki hafta açıklanacak olan Teşvik Sistemi’yle Türkiye’ye yatırım yapan yabancılara eşi görülmemiş olanaklar sunulacağını paylaşan Zeybekci, şu ipuçlarını aktardı: “Menkul veya gayrimenkul alanlara sınırsız oturum hakkı ya da vatandaşlık verilmesi için Turkuaz Kart verilecek. Bu kartla Türk vatandaşların tüm haklarından yabancı yatırımcılar da faydalanacak.” 


RUBLE İLE TİCARET 

Ekonomi Bakanı Zeybekci ayrıca, TL ve Ruble ile ticaretin önünün açılması için iki ülke Merkez Bankasının görüşmeler yaptığını da hatırlattı ve “Şuanda iki ülke ticaretinin yüzde 10’u TL ve Ruble ile yapılıyor. Bunun daha da yukarı çıkarılması için çalışıyoruz” diye konuştu. 


AKKUYU’YA FON DESTEĞİ 

Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin son gelişmeleri de paylaşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Projede aksama söz konusu değil. Teknik altyapı hazır. 100’lerce Türk mühendis şuanda Rusya’da nükleer enerji eğitimleri görüyor. Başlangıçta proje yüzde 100 Rus sermayesiyle yapılacaktı. Ama şuanda alternatif sermayeler düşünülüyor. Türk-Rus Yatırım Fonu da bu projede kullanılabilir” değerlendirmesini yaptı.


İlişkilerimiz bölgenin istikrarı için çok önemli

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin önemli olduğunu belirterek, "Bölgenin huzur ve istikrarı için çok önemli. İki ülkenin ileriye dönük olarak birbirine çok yardımcı olması gerekiyor. İki ülke liderinin altını çizerek bunun ortaya koymasını çok değerli buluyorum. İş dünyasının temsilcileri olarak elimizden gelen katkıyı sunmak istiyoruz” diye konuştu. 


Kimseyle kıyaslanamaz

Rusya ile Antalya arasındaki bağın da çok önemli olduğunu, Rusya'nın Antalya'dan temin ettiği şeyleri başka bir yerden temin etmesinin mümkün olmadığını söyleyen Bakan Zeybekci, özellikle turizmdeki yüksek standardın diğer ülkelerle kıyaslanamayacağına işaret etti. Yaşanan üzücü olayın ardından ihracatın düştüğünü, turist sayısının azaldığını anlatan Zeybekci, "İki tarafta da akıl üstün geldi" dedi.


İki ülkeden ortak filmler

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı,  Türkiye ve Rusya arasında kültür-sanat alanında ortak yapımlar için girişimlerde bulunacaklarını da anlattı. Bakan Avcı, yaptığı konuşmada, "Bakanlık olarak iki ülke alanında dizi, sinema gibi prodüksiyonlar için maddi, manevi desteğe hazırız. Rusya’da izlenme rekorları kıran Muhteşem Yüzyıl dizisinin Hadımköy’deki seti ve Topkapı Sarayı’nı kapsayan turlar düzenleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.


Putin’in kaldığı villayı sordular 

Türkiye-Rusya medya forumu ile de 60’tan fazla Rus gazeteci Antalya’da ağırlandı. G20 toplantıların döneminde de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Antalya’da Medya Forumu’nun düzenlendiği otelde kalmıştı. Aynı tesiste konaklayan Rus gazeteciler, otele giriş yapmalarının ardından otel müdüründen Putin’in kaldığı villayı göstermelerini istediler. 


Ortak üniversite kurulacak

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da, "Antalya’da butik bir Rus-Türk üniversitesi açmak ve turizm işletmeciliği eğitimi vermek için girişimlerimiz var. Ayrıca eğitim dili Türkçe ve Rusça olan turizm meslek liseleri ve sağlık liseleri de açılabilir. Bu alana yatırım yapmak isteyen Türk ve Rus yatırımcıları destekleriz" diye konuştu. 


Birbirimizin kaderiyiz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, "Rusya ve Türkiye birbirinin kaderidir. Bu yüzden biz tüm sorunlarımızı aşıp kaderimize koşmak istiyoruz. Bizim hikayelerimizi bizim, sizin hikayelerinizi sizin anlattığınız bir dünya artık bize yetmiyor. Bu dünyayı daha zengin kılalım. Gelin sizin hikayenizi biz anlatalım, bizim hikayelerimizi siz anlatın" dedi. 


Akşam 


Haber Dünya'da şöyle yer aldı


Daha önce açıklanan Türk- Rus ortak yatırım fonunun kurulması halinde hedefl eri konusunda da bilgiler gelmeye başladı. İki ülkenin ortak olarak karar aldığı projeleri destekleyecek fonla, Suriye başta olmak üzere, Afganistan, Pakistan, Irak gibi yeniden inşası gereken ülkelerde işbirliği yapılması ana hedeflerden biri. Ayrıca fon aracılığıyla Akkuyu’da inşa edilecek nükleer santral de fonlanabilir.


Rusya ile Türkiye arasında yaşanan ‘uçak geriliminin’ ardından özellikle turizm ve yaş meyve sebze ihracatında yaşanan kayıplar 2016’nın en önemli gündem maddeleri arasında yer almıştı. Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı görüşmeler sonrası da ikili ilişkiler düzelmeye başladı. Dün oynanan Türkiye-Rusya dostluk maçı öncesinde ise Antalya Maxx Royal Belek otelde İsviçre merkezli medya şirketi Global Connection tarafından düzenlenen ‘Türkiye- Rusya Medya Forumu’ ile de 60’tan fazla Rus gazeteci Antalya’da ağırlandı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya sorular soran Rus gazeteciler özellikle ‘güvenlik endişesi’, ekonomik ilişkilerin daha fazla nasıl geliştirileceği ve gayrimenkul alanlara vatandaşlık verilmesi ya da uzun süreli oturma izni verilmesi ve Türk dizileri üzerinde durdu. Özellikle Muhteşem Yüzyıl isimli dizininin Rusya’da çok fazla ilgi gördüğünü ifade eden Rus gazeteciler, dizinin çekildiği yerlere turlar düzenlenmesi, dizi oyuncularının Rusya’da ağırlanması ve iki ülkenin ortak film yapımları konusunda Bakan Nabi Avcı’dan yardım istedi.


Yatırım fonu olmayan tek ülke


Türkiye Türkiye’nin G-20 ülkeleri arasında yatırım fonu olmayan tek ülke olduğunun altını çizen Nihat Zeybekci, “Rusya’da bildiğim kadarıyla iki tane var. Türk-Rus ortak fonu için şartımız iki tarafın birlikte karar verdiği projelere destek verilecek. Asıl tercihimiz. Rus ve Türk firmalarının bir araya gelerek bu fondan yararlanması” dedi. Ortak fon ile hangi ülkelere yatırım yapılabileceği hakkında da bilgi veren Zeybekci, “Ortak yatırım fonu ile üçüncü ülkelere de yatırım yapılabilir. Bu ülkeler arasında Suriye de olabilir. Sadece Suriye değil, Afganistan, Pakistan, Irak ve Afrika da yatırım yapılabilecek yerler arasında. Çünkü söz konusu ülkelerde çok büyük sorunlar yaşandı. Yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bu konuda Rusya ile ortaklık yapmak hedefl erimizden biri” diye konuştu.


Dünya piyasalarına hakim olunabilir


Türkiye ve Rusya’nın 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmasının da çok uzak ihtimal olmadığına değinen Nihat Zeybekci, “Rusya demir çelik alanında cevherden ara malına kadar en önemli üreticilerden biri. Türkiye’de nihai ürün alanında ön sıralarda geliyor. Otomotiv üretiminde ilk 5’e doğru ilerliyoruz. Petro-kimya alanında da çok önemli işbirlikleri yapılabilir. Bunların dışında hayvancılıkta Türkiye ve Rusya bir araya gelirse dünya lideri olabiliriz” diye konuştu. Türkiye ve Rusya’nın birbirini tamamlayan iki ülke konumunda olduğunu ifade eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Kazan-kazan ilişkisi olduğu zaman en güçlü ilişkiler kurulabilir” dedi.


Zeybekci, Erdoğan ve Putin’in iki ülke arasında yeniden sıcak ilişki kurmak üzere yaptıkları ilk telefon görüşmesinin hemen ardından Rusya’daki Türk mağazalarının cirosunun yüzde 20 arttığını da sözlerine ekledi.


Ortak üniversite açılacak


Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da siyasi, iktisadi, ekonomik ilişkileri eskisinden de iyi seviyeye getirmek için çalıştıklarını vurgulayarak, “Rus vatandaşlarının konfor ve güvenlik içinde seyahatlerini sağlamak bizim teminatımız altında” dedi.


Antalya’da Rus-Türk üniversitesi açmak için bir girişimleri olduğunu kaydeden Bakan Nabi Avcı, “Öncelikle turizm işletmeciliği eğitimi verecek butik bir üniversite kurma girişimimiz var. Turizm meslek liselerinden ortak projeler olabilir. Eğitim dili Rusça olan bir turizm meslek lisesi olabilir. Özel sektörün de okul açma imkanı var. Rus ve Türk girişimci bunu yaparsa biz de bunu destekleriz” dedi.


TL ve ruble ile ticaret artacak


15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişimi olmasaydı 18 Temmuz günü dünyanın şaşıracağı bir yatırım teşvik ve ihracat destekleri sistemini açıklamayı planladıklarını ifade eden Nihat Zeybekci, “Ancak bunu ertelemek zorunda kalmıştık. Şimdi bakanlar kurulu kararını hazırladık. Gelecek hafta bunu açıklayacağız. Herhangi bir ülke sınırlaması olmayacak. Örneğin yüzde 100’ü Rus olan bir firma Türkiye’de yatırım yaptığına onu Türk firması gibi sayacağız” diye konuştu. Karşılıklı ticarette iki ülkenin para birimlerinin kullanılması konusunda da görüşmelerin devam ettiğini belirten Zeybekci, “Merkez bankaları arasında görüşmeler devam ediyor. Türkiye’ye gelen bir Rus’un ruble ile, Rusya’ya giden bir Türk’ün de TL ile harcama yapması için çalışılıyor” dedi.


Ekonomik ilişkileri artırmak istiyoruz


Türkiye ve Rusya’nın ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Bunu da sadece Rusya için yapmıyoruz. Ancak ekonomik ilişkilerimizi artırmak istiyoruz. Her iki ülke birbiri için çok önemli. Her iki ülkenin iyi olması, bölgedeki barışın sağlanması için de önem teşkil ediyor. İleriyi dönük ilişkileri çok daha iyi noktalara ulaşmalı” dedi.


Akkuyu için fondan yararlanılabilir


Akkuyu santralinin maliyetinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Nihat Zeybekci, “Ancak bunun finansmanı konusunda bir problem görünmüyor. Teknik çalışmalar devam ediyor. Nükleer santral konusunda onlarca Türk mühendis Rusya’da eğitim alıyor. Santral ihaleye çıktığında yüzde 100 Rus sermayesi ile yatırım yapılacak diye yola çıktık. Ancak kurulacak fondan da yararlanılabilir” dedi.


Eski dosttan düşman olmaz


Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Antalya’yı Rus dostlarımız yakından tanıyor. Eski dosttan düşman olmaz misali yeniden ilişkilerin başlıyor olması en çok Antalyalıları memnun etti. Bizim üzüntümüz ekonomik kayıp değil, Türkiye ve Rusya arasındaki dostluğa gölge düşmesiydi. Ancak birçok Rus Antalya’yı ikinci memleketi olarak görüyor” diye konuştu.


Rusya ve Türkiye birbirinin kaderidir


TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “2012’de Rusya ile ticaret hacmimiz 33 milyar dolara ulaştı. Ancak daha sonra bu rakamı yakalayamadık. Özellikle iki ülke arasındaki ticaretin artması için daha fazla çalışmamız gerekiyor. İki hükümet arasında atılan önemli adımlar bizi umutlandırıyor. Ruslar ve Türkler, coğrafyalarının benzer özellikler verdiği iki millettir. Rusya ve Türkiye birbirinin kaderidir. Küçük yol kazalarına teslim edilemeyecek ilişkilerimiz var. Heyecan verici bir çok hikayemiz var. Türkiye’ye gelin ve ‘kendi hikayenizi keşfedin’ diyoruz. Gün bu keşfe katkıda bulunma günü” dedi.

Dünya




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerginliğin sona erdirilmesi amacıyla siyaset sahnesinde atılan olumlu adımların ardından iki ülkenin medya mensupları arasında da dostluk köprüleri kuruldu. Bu buluşma ile siyasetteki yakınlaşma medyaya da taşındı. Rusya'nın en önemli medya kuruluşlarından 65 gazeteci, Antalya'daki forumda Türk meslektaşlarıyla bir araya geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rus gazetecilerin Türkiye ile ilgili sorularını cevap vererek kaygılarını gidermeye çalıştı.


DİLİ RUSÇA OLAN TURİZM MESLEK LİSESİ

Bakan Avcı, Antalya'da Türk-Rus Üniversitesi kurulması çalışmasını Anlattı. Antalya'da Türk-Rus üniversitesi açmak gibi bir projelerinin bulunduğunu da belirten Bakan Avcı, bu okulda turizm eğitiminin ön planda olacağını bildirdi. Avcı, eğitim dili Rusça olan bir Turizm Meslek Lisesi açılabileceğini veya mevcut okullardan birinin bu sisteme dönüştürülebileceğini ifade etti. Yapılan bir araştırmanın sonucuna göre Rus müşteriler açısından Türkiye'de deniz turizminin ilk sırada geldiğini anlatan Avcı, “Alışveriş turizminde ikinci, sağlık turizminde ise üçüncü sırada görünüyoruz” dedi.


DİZİ OYUNCULARI RUSYA'YA GELSİN

Bir Rus gazetecinin “Rusya'da Türk dizileri çok fazla ilgi görüyor, dizi oyuncularının Rusya'ya gelmelerini istiyoruz” şeklindeki sözleri üzerine Bakan Avcı, bu konuda yardımcı olabileceklerini söyledi. Türkiye'nin ortak projelere finansal destek verecek mekanizmaları olduğuna dikkat çeken Avcı, “Türkiye içinden sponsor bulmanız konusunda da yardımcı oluruz" dedi.


Ortak fon ile Suriye, Irak ve Afrika'yı inşa ederiz

Formda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Türkiye ve Rusya'nın yaklaşık 8 ay süren uçak krizi sonrasında yapılan yumuşama görüşmelerinde iki ülke arasında ortak yatırım fonu kurulması kararının alındığını açıkladı. Zeybekci, “İki ülkenin katkısıyla kurulacak yatırım fonu için tek şartımız iki ülke tarafından ortak tastik edilmiş projeler olması. Bu projeler Türkiye'de ve Rusya'da olabilir. Ama asıl isteğimiz üçüncü ülkelerdeki yatırımların birlikte gerçekleştirmek. Fon için iki ülke özel şirketlerin birlikte proje üretmesini istiyoruz. Özellikle Irak ve Suriye'nin yeniden inşasında bu fonun aktif kullanılmasını hedefliyoruz. Yükselen değer Afrika konusunda iki ülkenin bu fon ile bölgede etkili olabiliriz.”


Kendi paramızla ticaret

Kurulacak fonun Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nin finansmanında da kullanılabileceğini aktaran Bakan Zeybekci, iki ülkenin birbirinin tamamlayıcısı olduğunu ve hiçbir alanda rakip olmadıklarını kaydetti. Türkiye Rusya arasındaki ticarette doların aradan çıkarılması gerektiğini belirten Zeybekci, iki ülke arasındaki ticarette Ruble ve TL'nin daha çok kullanılması için merkez bankaları arasındaki çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Bu kapsamda Türk müteahhitlerinin alacaklarının TL ile yapılmasını istediklerini belirten Zeybekci şu anda ticaretin ancak yüzde 10'nun TL ile yapılabildiğini sözlerine ekledi.


ATM'den Rubleli işlem

Foruma katkıda bulunan Denizbank'ın CEO'su Hakan Ateş ise, bankanın turizm sektörüne kredi veren birinci sıradaki banka olduğunu ifade ederek bu alandaki Pazar paylarının yüzde 18 oranında gerçekleştiğini söyledi. Antalya'daki Denizbank ATM'lerinden Rus vatandaşların ruble ile işlem yapabildiğini dikkat çeken Ateş, konut edindirme alanında Rus vatandaşları için çok önemli programları olduğunu açıkladı.



Yeni Şafak