22 / 12 / 2024

Türkiye'den konut alan yabancıya vatandaşlık hakkı verilmeli!

Türkiye'den konut alan yabancıya vatandaşlık hakkı verilmeli!

"Türkiye'den konut alan yabancıya vatandaşlık verilsin" diyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Adam Türkiye'ye geliyor. 3-5 milyon dolarlık konut alıyor, biz 1 yıl vize veriyoruz. Böyle bir şey olmamalı" dedi.



Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’nın daveti üzerine gittiğimiz; Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) öncülüğünde ve Arçelik, Turkcell, TEB ve Turk Hava Yolları’nın sponsorluğunda gerçekleştirilen  Adana  İnovasyon Haftası etkinliğinin ardından sohbet ettiğimiz Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 1 Kasım seçimlerinin tüm dünyayı yakından ilgilendirdiğine vurgu yaptı.  


TEREDDÜT DÖNEMİ SONA ERDİ


Ardından seçim sonucunun etkisine değinerek “Önümüzdeki seçimsiz, kesintisiz bir 4 yıl var” diye konuştu. Kesintisiz 4 yıl vurgusunu ise şöyle açıkladı: “Türkiye 1.5 yıldan beri herşeyi erteliyordu. Bu ertelemenin içinde özel sektör yatırımları, tüketim talepleri vardı, yatırım kararları vardı. Yabancı yatırımlar da bekleme dönemindeydi.” Bakan Zeybekci, bu anlamda ‘tereddüt’ döneminin sona erdiğini söyledi ve  “Tereddüt dönemi bitti. Ertelenen ne varsa hızlı bir şekilde devreye girmeye başladı. "Türkiye ekonomisinin mutlak suretle büyümeye ihtiyacı olduğunu da söyleyen Zeybekci, “Türkiye büyümek zorunda” dedi ve şunları söyledi: 


YENİ ZENGİN TÜRKLER ŞART


“Türkiye, teknoloji, finans hammadde, enerjiyle ilgili eksiklerini sağlam ve sürdürülebilir bir şekilde gidermek zorunda. Türkiye tasarruf yapamıyor, olmuyor ki… Milli gelirin yüzde 20'si kadar tasarrufu var. Türkiye 1,6 milyon yeni vatandaşına iş vermek zorunda, ortalama yüzde 5'in üzerinde büyümek zorunda… Doğrudan sermaye yerine Türkiye'ye yatırımcı getirmemiz gerek. Yeni zengin Türkler oluşturmalıyız.” 


Bakan Zeybekci’nin “Türkiye’de konut alan yabancıya vatandaşlık verilmesi gibi bir önerisi de var. Bugün dünyanın bir çok ülkesinde uygulanan bu modelin bizde de uygulanması gerektiğini savunan Zeybekci, “Adam Türkiye’ye geliyor. 3-5 milyon dolarlık konut alıyor. Ama biz 1 yıllık vize veriyoruz. Böyle bir şey olmamalı. Süresiz oturma izni ve ardından da vatandaşlık haklarıyla donattığımız bir uygulamadan söz ediyorum. Bizim ‘kültür coğrafyası’ dediğimiz Türkiye’de konut sahibi olmak yabancı için bir prestij.” Araya girip “Acaba bunla ilgili bir çalışma var mı” diye de sorduk. Zeybekci, sorumuzu şöyle yanıtadı: “Geçmiş dönemde konuya dair bir çalışma oldu, ancak detayları tam bir noktaya gelmedi.


Öğretmeni vali atasın


Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da öğretmenlerin ortalama kalış süresinin 10.5 ay olduğunu belirten Zeybekci, şöyle konuştu: “50-70 bin öğretmen alıyorsunuz, bakıyorsunuz, seneye aynı yerde aynı boşluk var. Bakanlıktan önce partideyken çalışma yapmıştım. Mesela; Adana Valisi, Adana’da kaç tane öğretmene ihtiyaç varsa bunları biliyor. Devlet KPSS’yi yine yapsın ama Adana Valisi öğretmeni alsın. Vali, evlilik, eş durumu bu senin sorunun. Gidecek misin, al bonservisini, orada kadro bulursun, bulamazsın, bu beni ilgilendirmez" diyebilmeli. Ben sana gittiğin yerde öğretmenlik yaptırmak zorunda değilim. Bu kadar net. Hak varsa, burada öğrencinin öğretmen hakkıdır. Evleneceğim, evlen, gideceğim, git.. Engel yok. O okulda kaldığın sürece 657’ye tabisin. Tayin istediğin taktirde bu haklara tabi olmazsın… Kamu personel reformuyla ilgili sadece AK Partinin politikası olmamalı, diğer partilerin de ortak politikası olmalı.”


Merkez'e 'reel temsilci'


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, reel sektör temsilcilerinin eğitimden bürokrasiye kadar her alanda ve her anlamda etkin rol üstlenmesi gerektiğine inanıyor.“ Reel sektör mutlaka kendisini ilgilendiren o kararların üretiminde olmalı” diyen Zeybekci, şöyle bir örnek verdi: “Mesela YÖK yönetiminde niye reel sektör olmaz, Merkez Bankası'nda niçin reel sektör olmaz.”


Enflasyon sorununu üreterek çözeceğiz


Önce seçim öncesi erteleme dönemi, şimdi de seçim sonucunun ardından ertelenen kararların hızlı bir şekilde pratiğe dönüşüyor olması… Zeybekci bunun hem negative hem de pozitif etkileşimlerine göndermede bulundu: “Bu hızlanma talep+enflasyon riskini gündeme getirecektir. Ama bizim asıl derdimiz büyüme. Türkiye'nin enflasyon problemini üreterek çözmek istiyoruz. Önümüzde her şeyin hareketlendiği bir dönem olacak.”


Danışman ‘araziden’ gelecek


Seçim öncesinde, aralarında Nihat Zeybekci’nin de bulunduğu ekonomi bakanları ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, işdünyası temsilcileriyle İstanbul’da toplantı yapmıştı. Burada iş dünyasından gelen talepleri ve kendilerinin beklentilerini ele aldıklarını söyleyen Zeybekci, "Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanları Ankara'nın o bürokratik çemberinden çıkarmak gerekiyor. ABD’de danışma kurullarında reel sektör temsilcileri, patronlar oluyor. Bu kurullar içinde bürokratlar yok. Danışmanlar araziden gelecek. Danışmanlar reel sektörden olmalı” dedi.


Akşam/ Mehmet Ali Ergün


Geri Dön