Türkiye'den UNESCO'ya Ayasofya taahhüdü!
Rusya'nın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Aleksander Kuznetsov Ayasofya ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Türkiye'nin Ayasofya'nın restorasyon çalışmalarında UNESCO ile yakın işbirliği yapmayı kabul ettiği öğrenildi.
Türkiye'nin Ayasofya'nın restorasyon çalışmaları ile UNESCO ile yakın işbirliği yapacaklarını söyleyen Rus Büyükelçi, ayrıca Ankara'nın UNESCO uzmanlarından oluşan bir delegasyonu restorasyon planlarını istişare etmek üzere Türkiye'ye davet edeceğinden bahsetti.
Rus haber ajansı TASS'ın haberine göre Kuznetsov, "(Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi) kararı sonrası Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi (Altay Cengizer) örgütün genel müdürüne hitaben bir mektup dolaşıma soktu ve burada Ayasofya'nın namaz saatleri dışında tüm dinlerden insanlara açık olacağının güvencesini verdi" açıklamasında bulundu.
Bilim konseyi sözü
Kuznetsov Türkiye’nin Ayasofya’daki restorasyon ve altyapı projelerini ele almak üzere bir bilim konseyi oluşturma taahhüdünde bulunduğunu sözlerine ekleyerek "Bize UNESCO uzmanlarıyla istişare etmeden hiçbir şey yapmayacaklarının güvencesini ve örgütün uzmanlarını yakın gelecekte İstanbul'a davet edeceklerinin sözünü verdiler" diye konuştu.
"UNESCO açısından bu özellikle önemli, çünkü uzun bir süre Türk yetkililer örgütün taleplerine yanıt vermedi ve mabedin statüsünü değiştirmeden önce istişarede bulunmadılar" diye konuşan Kuznetsov, bahsettiği mektubun geçen hafta ilk namaz kılınmadan önce gönderildiğini ifade etti. Kuznetsov Türk delegasyonun Dünya Miras Merkezi Müdürü ve UNESCO Kültürden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ernesto Ottone Ramírez de dahil olmak üst düzey UNESCO yetkilileriyle bir dizi toplantıda bulunduğunu kaydetti.
537 yılında Doğu Roma İmparatorluğu döneminde kilise olarak yapılan Ayasofya, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1453 yılında İstanbul'u fethetmesinden sonra cami haline getirildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının 11. yılının ardından, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün imzası ile cami statüsünden çıkarılarak müzeye dönüştürülen yapı, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunuyor.